Lännen Helmessä on ollut tapana vuosien varrella esitellä paikkoja alueelta ja naapurista, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Aiemmin lehdessä on ollut esillä jo se hieman enemmän mediassa näkyvillä ollut Töllin mylly, joten nyt on aika antaa tilaa myös toiselle täällä olevalle historialliselle myllylle eli Vuorikosken myllylle.  Vuonna 2023 myllyn rakentamisesta tuli kuluneeksi 130 vuotta, mikä tekee siitä merkittävän kulttuurihistoriallisen nähtävyyden.

Otimme yhteyttä myllyn nykyisiin omistajiin ja yrittäjä Antti Jakola kertoi meille kuulumisia myllyltä.

Elämyskohde perinteisessä myllymiljöössä

Kirmusjärvestä haarautuva myllyjoki antoi aikoinaan käyttövoimaa kolmelle eri tuotantolaitokselle. Niistä tähän päivään asti ainoana on säilynyt myllyrakennus, jossa elämyskohteemme avasi ovensa vuonna 2021. Löysimme kohteen myynti-ilmoituksen paikallisen välittäjän sivustolta pari vuotta aiemmin ja loppu onkin historiaa. Mittavat raivaus ja kunnostustyöt tehtiin vanhaa säilyttäen ja alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

– Sammatin Ylimyllynä tunnettu rakennus on pystytetty vuonna 1893 ympäröiviä viljelysmaita omistaneiden tilallisten toimesta. Mylly toimi osuuskunta-tyyppisesti 50-luvulle asti, jolloin silloinen mylläri Einari Vuorikoski lunasti toiminnan itselleen. Samalla tontti haettiin tilamuotoon, jonka nimeksi tuli Vuorikoski. Tästä juontaa juurensa myös yrityksemme nimi Vuorikosken Mylly, kertoo Antti.

– Niihin aikoihin tilalla myllättiin jauhoja, sahattiin puutavaraa ja tuotettiin vesisähköä. Lisäksi käyttöesineitä nikkaroitiin hyvin varustellussa puuverstaassa, jonka alkuperäistä kalustoa on nähtävillä vielä tänäkin päivänä. Myllyn toiminta päättyi 70-luvulla.

Nykyajan palvelut

Nykyisin tilalla palvelee Vintage shop & Cafe tarjoillen uniikkia second hand sisustusta, paikallisten artesaanien taidonnäytteitä, tilalla valmistettuja herkkuja ja leivonnaisia. Vuorikosken putiikista löytyy kaikkea kaunista joko itselle tai lahjaksi.

– Kädenjälkeni näkyy vahvasti kaikkialla, Antti naurahtaa.

Navettarakennus toimii taidegalleriana, jossa kesäkaudella ihastuttavat kahden viikoin välein vaihtuvat myyntinäyttelyt.

Sahasiipi tarjoaa tunnelmalliset puitteet syntymäpäivä-juhlille, virkistyspäiville ja kokouksille. Saunomaan ja majoittumaan pääsee persoonallisesti sisustettuihin mökkeihin myllylammen rannalle. Kohiseva koski ja rehevä puutarha antavat paikalle omaleimaisen ja rauhoittavan tunnelman.

Myllyn café ja majoituspalvelut

Myllyn cafessa tarjoillaan tilalla leivottuja herkkuja, tuoretta kahvia, teetä ja mehua. Cafessa on huomioitu myös erikoisruokavaliot, mikä takaa jokaiselle kävijälle miellyttävän kokemuksen. Kesäkauden aikana avoinna oleva majoituspalvelu tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja: voit valita kotatyyppisen mutterimökin tai vaalean rantayksiön.

Majoituksen yhteydessä on mahdollista nauttia maittavaa lautasaamiaista, jonka muokataan aina asiakkaan ruokavalioon sopivaksi. Majoittujat voivat myös nauttia rantasaunan lämmöstä. Saunavesi kannetaan viereisestä lammesta, jossa voi myös uida.

Vintage shop & Cafe avoinna: 18.5-16.6. la-su 11-17, 19.6-11.8 ke-su 11-17, yksityistilaisuudet ja majoitukset sopimuksen mukaan. Taidegalleria avoinna: 19.6-11.8 ke-su 11-17.

Kesän 2024 ohjelmaa

Myllyllä sattuu ja tapahtuu, ja tänäkin kesänä on kalenterissa kaikenlaista.

– Tänä kesänä ohjelmassa myös keramiikkakursseja, kirppistapahtumaa ja sunnuntaisoittoja, joissa paikalliset artistit musisoivat akustisesti aurinkoterassilla, vinkkaa Antti vielä lopuksi.

Myllylle löydät näillä askelmerkeillä: Tavolantie 18, Sammatti, puhelin 044 0165047, ja netissä: vuorikoskenmylly.com.

Kommentoi kirjoitusta