Lohjan vammaisneuvosto järjesti 25.11. esteettömyyskävelyn Lohjan keskustassa. Kävelyn aikana tutustuttiin erilaisiin lohjalaisiin kohteisiin, joista osassa esteettömyys oli huomioitu hyvin, osassa taas heikommin.
Lohjan vammaisneuvoston puheenjohtaja Marsa Valtonen kertoo, että Lohjan pääkirjasto on malliesimerkki esteettömästä rakennuksesta. Sisälle pääsee loivaa ja leveää luiskaa pitkin ja liukuovi avautuu automaattisesti. Hyllyjen välissä on riittävästi tilaa ja yläkertaan pääsee tilavalla hissillä. Monen muun rakennuksen tilanne ei ole yhtä hyvä. Usein syynä on se, ettei esteettömyyttä ole ajateltu rakennusvaiheessa, eivätkä jälkikäteen tehdyt muutokset toimi optimaalisesti.
–Esimerkiksi Monkolassa ovi aukeaa rampin eteen, vaikka sitä pitkin pitäisi mennä sisälle. Sen jälkeen tulee kynnys. Lisäksi hissi on niin pieni, ettei sinne mahdun ison sähköpyörätuolin kanssa, Valtonen sanoo.
–Myös seurakuntatoimisto on oman aikansa rakennus. Etuovelle vie kapea ja jyrkkä luiska. Kaikkien käsivoimat eivät riitä oven avaamiseen pyörätuolissa istuessa. Lisäksi on vaarana pudota rampilta alas. Takapihan puolella on toinen sisäänkäynti, mutta sen ovikello on niin ylhäällä, etteivät kaikki ylety soittamaan sitä pyörätuolista.

Kahviloista tarkasteltiin uutta Espresso Housea. Sisällä esteettömyys on huomioitu hyvin, mutta ensin pitäisi päästä sisälle. Edessä on jälleen kapea ja jyrkkä ramppi. VisitLohjan kohdalla tilanne on vielä huonompi; pyörätuolilla ei kiviportaan yli nousta. Moni liikuntarajoitteinen suunnitteleekin asiointinsa kaupungilla sen mukaan, minne pääsee helposti. Katukuvasta löytyy muutenkin parantamisen varaa.
–Yksissäkään liikennevaloissa ei ole ääniopastetta, joka auttaisi näkövammaisia. Liikennevaloja ylipäätään on vähän, Valtonen toteaa.
Tien ylitykseen voi tuoda haastetta myös luiskan puuttuminen. Jos jalka ei nouse kunnolla, se osuu helposti katukiven reunaan.
–Jos kadut ja ympäristö olisivat kunnossa, se vähentäisi ulkopuolisen avun tarvetta ja ihmiset pystyisivät liikkumaan itsenäisemmin erilaisista rajoitteista huolimatta.
Valtonen muistuttaa, ettei esteettömyys helpota vain pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjiä tai muita liikuntarajoitteisia. Luiskista, automaattisesti avautuvista ovista ja hisseistä hyötyvät myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olevat.
Erilaiset rajoitteet luovat myös erilaisia tarpeita. Joskus syntyy ristiriitojakin.
–Uusissa rakennusmääräyksissä huomioidaan mm. näkövammaisia. Esimerkiksi Kauppakeskus Lohen lattiassa on metallisia nappeja, jotka kertovat heille, että edessä on esimerkiksi hissi tai liukuportaat. Liikuntarajoitteiselle taas napeista voi olla haittaa, jos askel tökkää niihin.
Rajoitteita voi olla monenlaisia, eivätkä kaikki liity liikunta-, kuulo- ja näkövammoihin. Valtonen nostaa esille koulut, joissa on monitoimiluokkia. Nepsy-lapsille ympäriltä kuuluvat häly voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, jolloin päädytään kuulosuojainten käyttöön.
–Esimerkiksi avokonttoreissa on sama tilanne, hän toteaa.
Myös tiedotuksen tulisi olla helposti kaikkien ymmärrettävissä.
–Virkamieskieltä on paljon.

Esteettömyyskävelyllä huomio katukuvaan
Mukaan esteettömyyskävelylle oli kutsuttu Lohjan virkamiehiä tekniseltä puolelta sekä luottamushenkilöistä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston jäsenet, teknisen-, kaupunkisuunnittelu- sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakuntien puheenjohtajat. Paikalle saapui kaksi kaupunginhallituksen jäsentä Urpo Uotila ja Markku Saarinen sekä lautakuntien puheenjohtajista kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Jukka Turunen. Valtonen harmittelee kuitenkin sitä, että muiden lautakuntien edustajia tai virkamiehiä ei paikalla ollut.
–Usein ajatellaan, että tämä asia koskee sote-lautakuntaa, mutta olisin toivonut osallistujia myös etenkin kaupunkisuunnittelun puolelta, Valtonen sanoo.
Kävelyn kohteita esittelemässä olivat esteettömyysasiamiehet Sari Manni ja Irma Ketonen sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan edustaja Riitta Luhtala. Lohjalainen pyörätuolikelaaja Henry Manni näytti konkreettisesti, millaisia haasteita valituissa kohteissa liikkuminen tuottaa pyörätuolia käyttäville henkilöille.
SMS
