Mennyt vuosi 2020 toi jokaisen arkielämään uusia haasteita. Toiset joutuivat ja toiset pääsivät etätöihin – riippuen työtehtävästä ja ihmisestä. Jokatapauksessa nopeat tutkimukset varsinkin Keski-Euroopasta kertovat, että vuosi 2020 toi lisää tylsyyttä ihmisten elämään.

Mutta samalla kun ihmisten eräänlainen tylsistyminen lisääntyi, tapahtui myös muutoksia kotiinjääneiden ihmisten käyttäytymisessä. Aluksi kyllä katseltiin kaikkien suoratoistokanavien sarjat ja elokuvat jopa siinä määrin että NetFlix joutui pienentämään lähestystensä tarkkuutta, ettei Euroopan tietoverkot olisi olleet aivan täynnä NetFlixin sisältöä. Sittemmin lisääntynyt vapaa-aika piti täyttää jollakin muulla tavalla, ja tässä vaiheessa tulivat kuvioihin mukaan pelaaminen ja ihmissuhteet

Deittisivut ovat hyvä paikka aloittaa seuranhaku koronan aikana, kun baareihin ei pääse uusia tuttavuuksia tekemään. Deittisivut saivatkin uuden nosteen vuoden 2020 aikana ihmisten etsiessä uusia kontakteja, myös sellaisia kontakteja, joita voisi pitää aktiivisesti yllä etänä.

Deittailun uusi aika

Ravintoloiden kärsiessä yhä näin alkuvuodesta 2021 myös ihmisten tapaaminen on rajoitettua muutenkin. Harrastuksissa ei pääse tapaamaan ystäviä ja uusien ihmisten tapaaminen kaupoissa ja muuallakin on hankalaa jokaisen pitäessä kangasmaskeja tms suojaimia, joten toisten (jopa tuttujen) tunnistaminen on ohikulkiessa vaiketa. Voidaan siis oikeasti puhua deittailun uudesta aikakaudesta, joka toisaalla oli jo aiemmin siirtynyt etäkontakteihin, mutta nyt 2020 ansiosta ihminen joutuu entistä aktiivisemmin etsimään uusia ystäviä digitaalisin keinoin.

Kuinka kauan nykytilanne jatkuu, ja millainen on muuttunut arki esimerkiksi tulevana vuonna 2022, sen näyttää aika, mutta tosiasia on, että ne tavat, joilla otamme ja löydämme sen ensimmäisen kontaktin toisen ihmisen kanssa ovat muuttuneet radikaalisti.

Itseasiassa aiheesta on jo tullut tutkimuksia, jotka kertovat että yleisempien deittisovellusten käyttömäärät ovat selkeästi kasvaneet. Pitkäänkin sinkkuna olleet voivat löytää uuden kumppanin deittisovelluksen avulla.

Pelaaminen lisääntyy

Jos viime vuosi oli useille harrastuksille aivan karmea, antoi se lisää tilaa jo entisestään nosteessa olleelle tietokonepelaamiselle. Tietokoneilla ja konsoleillahan on pelattu jo reilut 30 vuotta, mutta vasta viimeiset vuodet ovat Suomessakin osoittaneet, että kilpailupelaaminen voi toimia jopa ammattina. Onhan sitä jo eniten tienanneet e-urheilupelaajat olleet jo Presidentin vieraina Linnassakin Itsenäisyyden juhlissa.

Pelaamisen lisääntyminen on aiheuttanut myös sen, että mekin olemme ottaneet aktiivisen otteen suomalaisesta e-urheilusta eli kilpapelaamisesta ja kattavasti uutisoimme alan tapahtumista omalla suomiesports.fi sivustollamme, josta löytyy kattavasti tietoa myös suomalaisista alan organisaatioista ja näiden toiminnasta, kuten myös otteluseurantaa ja pelaajien haastatteluja. Jos maailmanmittapuulla puhutaan satojen miljoonien katsojien lajista, niin ei ole ihmekään, että tilastojen ja markkinatutkimusten perusteella e-urheilu on tärkein kanava, mikäli haluaa tavoittaa nuoret aikuiset 18-28 vuotiaat.

Olisitko itse uskonut vielä muutama vuosi sitten, että nykyajan nuoret aikuiset voisivat pelailla älypuhelimellaan ja siitä maksettaisiin ihan hyvää kuukausipalkkaakin?

Eikä kasvua ole tapahtunut vain tietokonepelien suhteen, vaan samalla tavalla tai jopa enemmän on kasvanut mobiilipelaaminen. Rahapelaaminen vastaavasti on siirtynyt myös digimaailmaan. Italiasta kuuluu, että 45 % pelaajista pelaa enemmän, koska heillä on nyt ollut enemmän aikaa pelaamiselle. Italialainen tutkimus kertoi myös että 39 % pelaajista kertoi tylsistymisen olevan pää syy, ja 32 % että vedonlyönti on yksi niitä harvoja juttuja joita voi tehdä, ja jota ei ole täysin suljettu menneiden kuukausien tapahtumien ja tilanteen vuoksi.

Etätyö tuli arjeksi

Monet kansainväliset isot yritykset ovat jo viime vuoden aikana irtisanoneet isoja tilojaan kaupungeista ympäri maailman. Nämä yritykset ovat huomanneet, että työt on tehty vähintään yhtä hyvin etänä kuin toimistolta käsin, ja tilojen irtisanominen on luonnollisesti tuomassa yrityksille mahdollisuuksia joko palkata lisää työvoimaa, tai investoida esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen. Viimeisten kuukausien aikana on tullut työmarkkinoille myös uusi työntekomalli, puhutaan hybridimallista, mikä koostuu sekä etätyöstä, että toimistolla käymisestä. Kuinka paljon etätyöstä lopulta jää etätyöksi, ja kuinka paljon tulevien vuosien työpaikoista on alun alkaenkin etätyötä, tulee olemaan mielenkiintoinen asia seurata. Tilastollisestihan suomalaiset tekivät jo ennen vuotta 2020 hyvinkin paljon etätöitä verrattuna muuhun Eurooppaan.