South by Cycle -pyöräilyreitti on nyt lanseerattu. Reitti on kehitetty matkailualueille suunnatun hankerahan avulla ainutlaatuisella yhteistyöllä viidentoista partnerin kanssa Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta. Lohja oli hankkeessa mukana.

South by Cycle retkipyöräilyreitti lanseerattiin 8.12.2021. Reitti on kehitetty matkailualueille suunnatun hankerahan avulla ainutlaatuisella yhteistyöllä, jossa on ollut mukana 15 toimijaa Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta. Lohjan kaupunki on yksi hankkeessa mukana olleista.

South by Cycle on uusi pyöräilyreitti, joka on helposti saavutettavissa – nopeasti kaupungista keskelle luontoa. Reitti kulkee ainutlaatuisissa maisemissa ja miljöissä. Erilaisia metsäosuuksia rytmittävät Etelä-Suomen kulttuurihistorialliset helmet ja upeat palvelut. Reitti on vertaansa vailla ja kansainvälisesti houkutteleva – se kehittää ja tukee matkailua alueella.

Lohjan alueella pyöräilyreitti kulkee Virkkalasta Lohjan keskustaan Lohjanjärven rantareittiä seuraten, Tytyrin avolouhoksen ympäri ja keskustasta harjun sivua eteenpäin kohti Veikkolaa.

–Tämä on konkreettinen matkailun kehittämistoimenpide, jonka avulla halusimme Lohjan mukaan kansainvälisesti houkuttelevaan, kestävän matkailun mukaiseen tarjontaan. Upeaa olla osa näin laajan partneriverkoston kehittämisyhteistyötä, toteaa Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.

Uusi pyöräilyreitti kulkee mm. Lohjanjärven maisemissa. (Kuva: Poppis Suomela)

South by Cycle on pyöräilijän aarreaitta. Uuttamaata ja Kymenlaaksoa halkova reitti kätkee varrelleen ainutlaatuisia luontohelmiä, kulttuurihistoriaa ja maalaisromantiikkaa. Soratiet saattavat polkijan pitäjästä pitäjään metsien ja sivuteiden kautta, yhdistellen palveluita laavusta boutique-hotelliin ja maistelumenusta eräkeittiön luomuksiin. Lähes 900 kilometrin reitti tarjoaa laatuaikaa kaikille, nautiskelijasta seikkailijaan. Polje pidempi pätkä kerralla tai makustele kokemus viikonloppuretkiksi. Reitille pääsee näppärästi junalla, bussilla tai metrolla.

–Olemme erittäin tyytyväisiä hankkeen lopputulemaan ja on odotettavissa, että laajemman reitistön myötä ihmiset löytävät lisäksi Lohjalta myös harjun MTB- reitin ja muita ulkoilukohteita, toteaa Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

South by Cycle -reitistö on kehitetty South Coast Bikepacking Trail -hankkeessa, joka on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Hanketta koordinoivat Raaseporin kaupunki, Porvoon kaupunki ja Pyöräilykuntien verkosto ry, joiden lisäksi yhteistyössä on mukana 11 muuta kuntaa reitin varrelta. Kuntina mukana olivat Lohja, Siuntio, Inkoo, Hanko, Espoo, Kirkkonummi, Helsinki, Vantaa, Sipoo, Loviisa ja Kouvola. Lisäksi yhteistyössä oli Metsähallitus. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Kristiina Vaano.

South by Cycle -pyöräilyreitti kehitettiin 15 toimijan yhteistyönä. (Kuva: Poppis Suomela)