Miten sinä suhtaudut Euroviisuihin, oletko fani vai suhtaudutko kilpailuun välinpitämättömästi. Tänä vuonna kisat pidettiin Israelissa ja Suomea edusti näyttelijälaulaja Sebastian Rejman ja kansainvälisen uran omaava dj-musiikintekijä Darude, mutta finaaliin ei esitys Suomea kuitenkaan vienyt. Miksi näin kävi, vaikka suomalaisten mielestä Daruden ja Rejmanin esitys oli jälleen voittajaehdokas, niin kuin monet kerrat ennen semifinaaleja on ollut. Kylläkin nykyään kansainväliset vedonlyöntifirmat julkaisevat hyvissä ajoin omia tilastojaan ja kertoimiaan ja niistä on jo vuosia saanut hyvän käsityksen siitä, miten viisuissa lopulta käy.

Naapureiden avulla eteenpäin

Kuten Iltalehti kirjoitti Euroviisuista, niin kautta aikojen on ollut nähtävillä se, että naapurimaat antavat toisilleen pisteitä melkeinpä ristiin ja vain todella hyvät ja erikoiset kappaleet tai esittäjät nousevat näiden pisteiden yläpuolelle. Suomikin on voinut hyvin luottaa pisteisiin Ruotsilta, ja ruotsalaiset suomalaisilta, mutta viime vuosina tämä trendi on alkanut hieman murtua.

On jopa laskettu, että Pohjoismaissa ollaan annettu toisille naapureille kaikista eniten eli yli 90 kertaa täydet pisteet, joka on enemmän kuin entisen Neuvostoliiton alueen maat, jotka ovat antaneet vain reilut 80 kertaa täydet pisteet naapureille.

Euroviisut ovat viihdettä

Euroviisuista on muodostunut iso viihdetapahtuma, joka on järjestäjä maalleen kallis. Samalla myös itse esitykset ovat tulleet entistä visuaalisemmiksi ja pelkällä laululla voittaminen alkaa olla jo harvinaista. Viime vuonna israelilainen voittaja Netta oli kuin japanilainen sarjakuvahahmo ja muistammehan me Suomen ainoan voiton tuoneen hirviöesityksen, jonka Lordin Hard Rock Hallelujah esitti 2006.

Tavallisen maan osallistuminen Euroviisuihin maksaa luonnollisesti järjestäjämaasta riippuen, mutta tämän vuoden Israelin matka maksoi Ylelle reilut 130 000 euroa. Itse järjestäjämaalle koituu luonnollisesti suurin lasku, mutta sitten EBU:ssa eli Euroviisuorganisaatiossa on viisi suurta, eli Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa, jotka pääsevät aina suoraan finaaliin, oli esitys mikä olikaan, koska maat maksavat kaikista eniten organisaatiolle. Esimerkiksi 2012 Azerbaidzan maksoi euroviisujen järjestämisestä 35 miljoonaa, plus 100 miljoonaa käytettiin uuden areenan rakentamiseen. Vuonna 2007 Helsinki pärjäsi reilulla 14 miljoonalla ja Ruosti 2012 vain 15 miljoonalla.

Ensi vuonna Alankomaihin

Euroviisut järjestetään aina voittajamaassa, jollei sitten käy niin, ettei järjestäjämaalla ole varaa järjestää kisoja. Nyt 2019 voittaja oli Israelissa Alankomaiden Duncan Laurence eli laulukilpailujen 65.finaali käydään 2020 Alankomaissa ja Yle tiedottaa toukokuussa 2020 miten Suomen euroviisukarsinnat järjestetään, muuttuuko paljon kritisoitu Uuden Musiikin Kilpailu. Ylen vastaava tuottaja Anssi Autio on kertonut julkisuuteen vain, että erilaisia vaihtoehtoja harkitaan.

Tänä vuonna finaalissa oli 26 maata ja kaikkiaan pisteitä antoivat 41 osallistujamaata. Ruotsi oli tänä vuonna kuudes ja paras Pohjoismaa oli Norja viidentenä. Suomen Darude jäi muuten omassa semifinaalissan viimeiseksi (23 pistettä).

UMK:n tulevaisuus

Jos verrataan, miten Euroviisut vedetään Ruotsissa ja Suomessa, on ero kuin päivällä ja yöllä. Ehkä siksi myös ruotsalaiset pärjäävät kisoissa paremmin, olisiko Suomesta vastaavan ruotsalaisen mallin kokeiluun? Ruotsissa Euroviisut ovat jo vuosikausia olleet varsinainen musiikin ilotulitus useissa paikallisissa karsinnoissa ennen finaalia ja jokaisella lauluareenalla on ollut melkoinen määrä katsojia seuraamassa esityksiä, meillä Suomessa on ollut tapana järjestää yksi tapahtuma ja sen perusteella on löydetty voittaja. Tai joinakin vuosina esiintyjän ja kappaleen on valinnut joku valmiiksi. Yleisradion järestämää Uuden Musiikin Kilpailua on kritisoitu varsinkin näinä edellisinä vuosina, sillä Suomea edustava artisti on valittu etukäteen ja yleisö on saanut äänestää vain kisoihin osallistuvasta kappaleesta.

Mutta onko voittaminen se päätavoite? Pitäisikö tavoite olla vain siinä, että Suomesta saadaan paras sen vuoden lauluesitys, tai viihteellisin esitys kisoihin? Laulamisen arvostelu kun lopulta tapahtuu raatien ja kansalaisten toimesta, niin eiköhän se paras ja viihdyttävin tai koskettavin esitys lopulta voita.

Pitäisikö Suomessa pari kertaa kokeilla Ruotsin mallia, kyllä meiltä lauluntekijöitä ja laulajia löytyy aivan varmasti joka puolelta Suomea, jotka haluaisivat saada oman esityksensä Euroviisulavalle.