Lohjalle on perustettu uusi jalkapalloseura FC Länsi-Uusimaa. Puheenjohtaja Heikki Kaunisto kertoo, että uusi seura sai alkunsa eri seurojen välisestä tehoryhmätoiminnasta. Tehoryhmässä pelaa niin FC Lohjan, Saukkolan Pallon, Lohjan Pallon kuin Virkkalan Tarmonkin pelaajia.

–Kyseessä on eri seurojen välinen yhteistyö, jolla pojat kerätään yhteen harjoittelemaan. He ovat pitäneet toiminnasta ja haluaisivat pelata enemmänkin yhdessä, Kaunisto kertoo.

Tehoryhmässä pelaavien poikien vanhemmat halusivat lastensa innostuksen myötä löytää keinon jatkaa ja tiivistää yhdessä harjoittelua ja pelaamista. Korkeiden seurojen välisten muurien vuoksi ainoaksi ratkaisuksi todettiin lopulta uuden seuran perustaminen, ja seurojen valmentajien sekä muutaman aktiivisen vanhemman avulla uusi seura sitten pyörähti käyntiin.

–Uuden seuran perustaminen ei ollut helppo valinta, sillä Lohjalla on jo ennestään liikaa seuroja ja tekeminen on hajaantunut liian monelle taholle. Eri seurojen välille on lisäksi rakentunut muureja ja yhteistyö on ollut vaikeaa. Muurit eivät ole tietenkään lapsista peräisin, vaan he pelaisivat mielellään yhdessä. Heitä ei kiinnosta, minkä värisissä paidoissa toiminta tapahtuu, kunhan saa harrastaa oman kaveripiirin kanssa ja itselle sopivalla tasolla. Yhtenä uuden seuran keskeisenä tavoitteena onkin pyrkiä herättelemään alueen seuroja tekemään enemmän yhteistyötä. Lohjan alueen juniorijalkapallotoimintaa pitää pyrkiä kehittämään erilaisten yhteistyömuotojen ja yhdistymisten kautta ja siten tehostamaan rajallisten resurssien, kuten kenttien ja valmennusresurssien hyödyntämistä lasten hyväksi, Kaunisto avaa.

Uusi seura sai alkunsa, kun eri seurojen lapset halusivat pelata enemmänkin yhdessä.


Laadukasta valmennusta ja harrastamista omalla tasolla

Kaunisto kuvaa jalkapalloa monipuoliseksi ja vauhdikkaaksi lajiksi, joka kehittää mm. koordinaatiota, havainnointia ja taktista pelisilmää, sillä pallo tulee syöttää sinne, missä kaveri on kohta, eikä sinne missä hän on nyt. Monista mailapeleistä tuttua kehon toispuoleisuutta ei jalkapallossa ole, vaan koko vartalon lihakset ovat tasapainoisesti käytössä. Ryhmässä toimiminen kehittää myös lasten sosiaalisia taitoja.

FC Länsi-Uusimaa keskittyy junioritoimintaan. Alkuun startataan 09 ja 10 joukkueiden voimin, mutta ajan myötä toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin juniori-ikäryhmiin.

Puhetta on ollut myös tyttöjen joukkueesta. Jos innokkaita jalkapallotyttöjä ei löydy joukkueellista, ovat tytöt tervetulleita pelaamaan myös poikien kanssa. Kaiken kaikkiaan tuore seura tarvitsee lisää pelaajia.

–Keskeisenä ajatuksena meillä on, että jokaisen lapsen pitää päästä harrastamaan omalla tasollaan. Tasoryhmiä pelätään, mutta se on kuitenkin lapsen etu, että kokee olevansa joukkueen muiden pelaajien kanssa samalla tasolla. Menestyminen on tärkeä asia ja menestyä voi monella tasolla. Liian haastavalla tasolla pelatessaan lapsi on aina viimeinen ja liian matalla tasolla taas hän ei pääse kehittymään omien kykyjensä mukaisesti. Pyrimme siihen, että FC Länsi-Uusimaassa valmennus on laadukasta kaikilla tasoilla, Kaunisto sanoo.

Uuden seuran toiminnan pyörittäminen vaatii vanhemmilta ja valmentajilta paljon.

–Kova työ tässä on saada uusi seura pyörimään ja murrettua kaikki ne ennakkoluulot ja pelot, joita tällainen ”pelinavaus” on alueella herättänyt, mutta kaikilla on kova into kehittää toimintaa ja saada Lohja toimimaan yhtenäisesti juniorijalkapallon eteen. Rakkaudesta lajiin ja lasten hyvinvointiinhan tätä tehdään. Palkattua henkilökuntaa meillä ei ole.

Kun aikuiset rakentavat muureja ja yrittävät purkaa niitä, lapset keskittyvät olennaiseen eli yhdessä pelaamiseen. Idoleita ja haaveita jalkapalloilijan urastakin löytyy.

–Kyllä täällä Messejä ja Ronaldoja on kenttä täynnä, Kaunisto naurahtaa.

SMS