Kuvassa Heini Nyman heittää kiekon malliksi koriin.

Frisbeegolf tuli Lohjalle ja Suomeen vauhdilla muutama vuosi sitten ja nyt kovimpien vauhtien laannuttua olemme päässeet rauhallisempaa vaiheeseen ja onkin aika katsoa, mitä lajille kuuluu Lohjalla. Tapasimme Lohjan Liitokiekkoilijat ry:n hallituksen jäsenen Heini Nymanin Lempolan kauppapuiston vieressä alkavalla Laakspohjan frisbeegolf radalla.

Lohjan oma Lokit-seura perustettiin 2015 ja nyt neljä vuotta myöhemmin seurassa on 126 jäsentä, joista reilulla 30% on kilpalisenssi.

– Järjestämme aktiivisesti erilaisia kilpailuja aina huhtikuusta lokakuuhun jokaviikkoisista viikkokisoista aina useisiin erilliskilpailuihin asti, sisältäen mm. hyväntekeväisyyskisoja, liiton alaisia kisoja, yökisoja ja lukuisia muita mitä vuoden aikana ehdimme ideoimaan. Talvikaudella järjestämme ns. ”talvilokkisarjan”, joka pelataan viikkokisatyyliin pari kertaa kuukaudessa – näin seura kertoo itsestään kotisivuillaan.

Frisbeegolf on hyvä ja edullinen harrastus kaikille, jotka tykkäävät ulkoilusta ja haluavat opetella lajin, jossa voi vain heitellä tai sitten lähteä ammattilaisuralle kiertämään kisoja ympäri maailmaa.

Aktiivinen harrastajaseura

– Seura on aktiivinen ympäri vuoden ja Facebook ryhmässämme on jäseniä 560 ja peliseuraa saa lähestulkoon aina, jos ei yksin halua lähteä heittelemään. Frisbeekiekko on hauska ja mielenkiintoinen laji, jonka itse aloitin kolmisen vuotta sitten kun kavereiden kanssa lähdin heittelemään ja sille tielle jäin, kertoo Heini Nyman alusta.

– Seura toimii täysin vapaaehtoisin voimin eli esimerkiksi Laakspohjan rataa ylläpidetään seuran toimesta ilman palkkaa. Aktiivisia jäseniä on hyvin, mutta naisia mahtuisi jäsenistöön lisääkin. Vuosimaksu on vain 20 euroa ja nyt tälle loppu vuodelle on uusille jäsenille jäsenmaksutarjous 10 euroa. Jäsenmaksuilla kerätään rahaa frisbeegolfratojen ylläpitoon ja kehittämiseen.

Seura haluaakin kiittää paikallisia sponsoreitaan siitä, että Lohjalla on nyt kaksi täyttä 18-korin rataa, toinen tämä Lempolan rata ja toinen viime vuonna Sammattiin avattu uusi rata.

– Sammatin radalla ovat alkaneet myös omat viikkokisat, joista tiedotetaan kyllä sitten ajallaan, mutta hieno uusi rata on kyllä varmasti kaikille alan harrastajille tutustumisen arvoinen, kertoo Heini.

Seuralla on tavoitteena saada lisääkin ratoja, kunhan ratoja kiusaava haitanteko saataisiin kuriin.

– Osa haitanteosta on tahatonta, kun radoilla ajellaan mopoilla ja mönkkäreillä ymmärtämättä välttämättä, että kyse on toisten harrastukseen tarkoitetusta rahasta. Mutta silloin kun heittopaikoilla aletaan suditella ja tuhota heittopaikkoja, ollaan jo tahallisen toiminnan puolella. Radoilla on myös hajotettu ohjetauluja, opasteita, roskiksia ja jopa maahan upotettuja heittokoreja on yritetty varastaa.

– Yksi vaarallisimmista leikeistä on tulen sytyttäminen ja palavien oksien siirtäminen pois nuotiopaikalta muualla palamaan. Nuoret, jotka tätä tekevät eivät todellakaan ymmärrä, kuinka helposti metsäpalo alkaa – ja nykyaikaan kuuluu, että nämä tulileikit kuvataan livenä snapchattiin, kertoo Heini ja toivoo, että seuran harrastuspaikat saisivat olla rauhassa.

– Meille voi tulla kisoihin ja muutenkin ottaa yhteyttä, jos laji kiinnostaa. Aina löytyy seurasta joku, joka tulee kertomaan lajista ja opastamaan heittämisessä ja radan kiertämisessä.

Kisoja joka viikko

Lohjan Liitokiekkoilijat järjestävät joka viikko avoimia kilpailuja, joihin voi kuka tahansa osallistua. Osallistumismaksu on huimat 3 euroa.

– Lajin voi aloittaa jo kahdella peruskiekolla, ns. putterilla, joka on lyhyille matkoille ja midarilla, joka on sitten keskipitkille matkoille. Kolmantena kiekkona on sitten driver, jolla saa heitettyä pidempiä matkoja. Kaupasta voi ostaa peruskiekkoja 10-20 eurolla ja muuten tarvitaan vain tavalliset ulkoiluvaatteet ja olet valmis radalle, ohjeistaa Heini.

Mitä taitavammaksi heittäjäksi tulee, niin erilaisia omille heittotavoille sopiva kiekkoja voi sitten tilailla ensimmäisten tilalle.

Kahden täyspitkän lohjalaisen radan lisäksi Lohjalta löytyy ratoja myös Kisakalliosta, Päiväkummusta ja Routiolta. Aivan läheltä kyllä löytyy sitten lisää ratoja Raaseporista, Vihdistä, Siuntiosta ja totta kai pääkaupunkiseudulta.

Laakspohjan rata

Laakspohja DGC sijaitsee Lohjalla Lempolan kaupunginosassa, Lempolan kauppapuiston välittömässä läheisyydessä heti Lehmijärventien alussa. Rata on 18-väyläinen metsärata, joka tarjoaa väyliä aina noin 40-220 metrisiin leiskautuksiin. Myös korkeuseroja on mukavasti tarjolla. Radalta on hiljattain kaadettu puita ja samassa yhteydessä muutamaa väylää on muokattu

Sammatin rata

Sammatin rata valmistui viime vuonna ja radan suunnitteli Raimo Sokka. Rataa ylläpitää Sammatin Sampo. Sammatin 18-väyläinen AA1-luokan metsärata luonnon helmassa upeilla maisemilla ja vaihtelevalla maastolla. Par 60-rata on vaikeustasoltaan haastava myös kokeneemmille pelaajille. Radan erityispiirteenä ovat väylänimet, jotka ovat nimetty Kalevalasta, ollaanhan nyt Sammatissa, joka tunnetaan Elias Lönnrotin kotipaikkakuntana.

Ps. Yksi maailman parhaista frisbeegolf kiekkovalmistajista Discmania tulee Suomesta, Tampereelta.