Tänään: 13.07.2024

paperimassataide

Päätoimittaja

Grow Flowers! Not War – näyttely Lohjan pääkirjastossa ja kukkakaupoissa

Paperimassataide

Paperimassataide sai alkunsa Kiinassa 2. vuosisadalla jKr. Sitä käytettiin alun perin paperin ja vaatteiden valmistukseen, mutta pian sitä alettiin käyttää myös taideteosten luomiseen. Ensimmäiset paperimassasta valmistetut taideteokset olivat yksinkertaisia ​​hahmoja ja koriste-esineitä, mutta ajan myötä tekniikka kehittyi ja paperimassasta alettiin tehdä monimutkaisempia ja yksityiskohtaisempia teoksia.

Paperimassataide levisi Kiinasta muualle Aasiaan ja sitten Eurooppaan. Euroopassa paperimassaa alettiin käyttää laajalti 1700-luvulla, ja sitä käytettiin monenlaisten taideteosten, kuten patsaiden, koriste-esineiden ja jopa huonekalujen, luomiseen.

Paperimassataide on edelleen suosittu taidemuoto, ja sitä käytetään monenlaisten taideteosten luomiseen. Paperimassa on monipuolinen materiaali, jota voidaan muotoilla monenlaisiin muotoihin ja jota voidaan maalata ja koristella monin eri tavoin. Se on myös suhteellisen edullinen ja helposti saatavilla oleva materiaali, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon taiteilijoille.

Näyttely Lohjan pääkirjastolla ma 11.3. – pe 22.3.2024

Oma paperimassataiteeni sai alkunsa, kun lainasin tyttösenä Lohjan kirjastosta käsityökirjan, jossa oli kuvia paperimassasta tehdyistä rosoisista kulhoista. Ne olivat hienoja ja pohdin voisiko samalla tekniikalla tehdä muutakin kuin käyttöesineitä. Siitä alkoi elämänmittainen suhde paperimassaan sekä Lohjan kirjastoon. Olen asunut Lohjalla useampaan kertaan elämäntilanteen mukaan. Täällä on upeat kirjastot ja siellä ystävällinen sekä osaava henkilöstö, kertoo Pia Lauraeus harrastuksestaan.

– Olen testannut eri materiaaleja, mutta palannut aina takaisin paperimassan äärelle. Se on ekologinen ja edullinen materiaali. Moni Ykkös-Lohjakin on jatkanut elämäänsä taiteessani. Se innostaa myös arvaamattomuutensa vuoksi, sillä koskaan ei tarkalleen tiedä miltä veistos näyttää kuivuttuaan. Näissä töissä olen palannut juurilleni eli silkkipaperitekniikkaan, jota käytin ensimmäisissä töissäni.

Kasvata kukkia, ei sotaa

– Sodan kärsimys on tullut Ukrainan tilanteen vuoksi entistä lähemmäs. Mietin lapsia ja nuoria, jotka näkevät ja kuulevat sellaista, mitä eivät voi vielä mitenkään ymmärtää. Vaikka vaikea on aikuisenakaan sodan järjettömyyttä tajuta. Tahdoin tehdä tähän aikaan jotain leikkisää, kevyttä ja hyväntuulista. Siitä syntyi tämä lystikäs kukkaseurue.

– Kukat ovat inspiroineet ennenkin. Olen säveltänyt, esittänyt ja tuottanut aiheesta tupla-albumillisen musiikkia. Flowers albumini ovat kuultavissa eri digialustoilla. Kuuntelen paljon musiikkia myös veistäessä. Fanittamani Sami Kukan tuotanto oli tietysti nytkin soittolistalla, mutta ne levyt olen jo niin puhkikuunnellut, että olisipa upeaa, jos häneltä tulisi vielä uutta tuotantoa.

Kukat kiertueelle kirjastosta kukkakauppaan

Teokset ovat nähtävillä ensin Lohjan pääkirjastossa ja lähtevät sitten lohjalaisiin kukkakauppoihin.Lohjalaiset kukkakaupat olivat avoimia taitelijan esittämälle idealle ja näin kuvataidekokemus voi tapahtua myös näyttelysalien ulkopuolella.  Pia Lauraeuksen teoksia nähtävillä Lohjan pääkirjaston Pähkinässä ja sen jälkeen muutaman viikon ajan Kukkahuone Veronassa, Virkkalan kukkapuodissa sekä Kukkatalo Muotikukassa & Baken Decorissa.