Haikarin sauna avasi kesäkuun puolivälissä ovensa kaikelle kansalle. Se on oikein hyvä lisä järvikaupungin palveluihin, sillä nyt kuka tahansa pääsee nauttimaan rantasaunan löylyistä ja pulahtamaan Lohjanjärveen. Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen kertoo, että sauna onkin saanut hyvän vastaanoton ja löylyihin ovat jo löytäneet kaikenikäiset lapsista ikäihmisiin.

–Kysyntää on ollut. Aamuja lukuun ottamatta vuorot ovat olleet loppuun varattuja, Vienonen toteaa.

–Ihmiset ovat olleet onnellisia siitä, että nyt heillä on mahdollisuus päästä saunomaan järvenrantaan, vaikka omaa mökkiä ei olisi, lisää Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntapalvelupäällikkö Taina Pennanen.

Ennen saunan avaamista yleiseen käyttöön, siihen tehtiin remontti.

–Koko sauna, pesutilat ja naisten pukuhuone pistettiin uusiksi. Kiukaan öljypoltin vaihdettiin, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Santtu Hägg Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Lohjan kaupunki omistaa saunan, mutta se on ollut aiemmin vuokralla Lohjan Seudun Ladulla.

–He ovat käyttäneet sitä jäsenistönsä talviuintipaikkana. Kuntalaisten kannalta oli kuitenkin ongelmallista, että saunaa pääsi käyttämään vain niin pieni osa heistä. Saimme myös paljon palautetta siitä, että Lohjalla ei ole paikkaa, jossa kuka tahansa pääsisi saunaan ja uimaan, vaikka Lohja on järvikaupunki. Kysyntää oli niin paljon, että aloimme jutella kaupungin kanssa saunan kehittämisestä avoimeksi kaikille kuntalaisille, Vienonen taustoittaa.

Yleisen saunan suosiosta oli jo kertynyt kokemustakin talven osalta.

–Kokeilimme kahtena talvena talviuintia vuokraamalla saunan Lohjan Seudun Ladulta. Se oli suuri menestys.

Uimaranta ja laituri ovat kaikkien käytettävissä myös silloin, kun sauna on varattu. Uimareita varten rantaan on tulossa pukeutumiskoppi, joka saadaan paikoilleen luultavasti heinäkuun alussa. Aivan saunan vierestä löytyy myös ravintola Villa Haikari, jonne saunareissun yhteydessä voi poiketa.

Kaikilla kuntalaisilla on nyt mahdollisuus päästä rantasaunaan, vaikka omaa mökkiä ei olisikaan. Kuvassa Santtu Hägg (vas), Jukka Vienonen, Taina Pennanen ja Tiia Luukkala Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Varaa vuoro omalle porukalle tai sauno yleisellä vuorolla

Haikarin saunasta voi varata oman puolentoista tai kolmen tunnin saunavuoron.

–Puolentoista tunnin vuoro sopii esimerkiksi perheelle. Pidempi vuoro on hyvä isommalle porukalle etenkin, jos kaikki eivät mahdu saunaan samaan aikaan, avaa Pennanen.

Lisäksi tarjolla on yleisiä saunavuoroja sekä aamuisin että iltaisin. Aamusaunaan pääsee tiistaisin ja torstaisin klo 7.00–11.00 välillä ja iltasaunaan joka päivä klo 15.00–22.30. Yleisille vuoroille mahtuu seitsemän saunojaa.

Kysyntää on ollut niin paljon, että vuoroja on ehditty jo muokatakin. Pennanen kertoo, että kolmen tunnin vuoroja on muutettu puolentoista tunnin vuoroiksi, sillä niille tuntuu olevan enemmän kysyntää.

Saunavuoro varataan Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivuilta löytyvän varausjärjestelmän kautta. Maksu tapahtuu verkkopankissa. Järjestelmän kautta varauksen voi tehdä vain itselleen, joten jos innokkaita saunojia on tulossa mukaan enemmänkin, tulee soittaa Lohjan Liikuntakeskuksen asiakaspalveluun. Tuolloin maksu suoritetaan Neidonkeitaassa tai Tennarissa. Maksun jälkeen saa pin-koodin, jolla saunan ovi aukeaa löylyttelijälle.

Pin-koodia tulee käyttää vuoron alussa vähintään kerran, jotta se aktivoituu ja toimii koko vuoron ajan. Koodi toimii vain varattuna aikana, joten sillä ei pääse tiloihin etukäteen. Koodi kannattaa pitää tarkasti mielessään tai tallentaa, sillä sitä tarvitaan myös saunavuoron aikana, jos tiloista poistuu välillä esimerkiksi uimaan tai vilvoittelemaan. Jos koodi unohtuu, voi vilvoitteluhetki venähtää, kun ovi pysyy visusti kiinni.

Sauna ohjelmoidaan lämpiämään varausten mukaan, joten käyttäjien ei tarvitse huolehtia siitä. Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet, mutta sauna- ja pesutilat ovat yhteiset. Talo ei tarjoa laudeliinoja, joten oma tulee pakata mukaan. Sauna siivotaan joka päivä, mutta ei vuorojen välissä, joten käyttäjien tulee itse huolehtia yleisestä viihtyisyydestä ja siisteydestä. Niin seuraavatkin saunojat voivat nauttia löylyistä hyvillä mielin.

SMS

Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala Haikarin saunan uusilla lauteilla. Sauna, pesutilat ja naisten pukuhuone on remontoitu.