Tänään: 12.07.2024

Hälytysajoneuvon kohtaaminen liikenteessä – tiedätkö mitä tehdä?

Päätoimittaja

Hälytysajoneuvon kohtaaminen liikenteessä – tiedätkö mitä tehdä?

liikenne, lohja

Kesällä teillä on entistä enemmän liikennettä – ei pääteillä, mutta niillä pienemmillä mökkiteillä ja sivuteillä suomalaisten siirtyessä viettämään kesälomiaan mökeille ja sukulaisten luo. Ja vaikka liikenteen vakavat onnettomuudet ovat vähentyneet, voit kohdata liikenteessä niin kaupungissa kuin ruuhkissa myös hälytysajoneuvon, tiedätkö suositukset siinä tilanteessa?

Hälytysajoneuvojen kohtaamissuositukset nimittäin muuttuivat vuonna 2022.

Hälytysajossa olevan viranomaisen tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti kohteeseen. Hälytysajossa olevan ajoneuvon tunnistaa sinisistä vilkkuvaloista ja sireenistä. Jokaiselle kuljettajalle ei kuitenkaan ole selvää, miten toimia, kun taustapeilissä erottuvat vilkkuvat valot. Pahimmillaan seurauksena voi olla onnettomuus.

– Vaaratilanteita ja jopa onnettomuuksia on tapahtunut, kun lähestyvään hälytysajoon on reagoitu yllättävällä tavalla. Nopeasti jarruttavat kuljettajat ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella sekä hidaste että todellinen vaaranpaikka hälytysajoneuvoille ja muille liikkujille, toteaa palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Nyholm paljastaa, että kimmoke hälytysajoneuvon kohtaamiseen liittyvän toimintaohjeen päivitykseen lähti tosielämän tilanteesta.

– Maantiellä kaksi ajoneuvoa kulki peräkkäin, kun takaa tulivat hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajanut kuljettaja havaitsi hälytysajon ja jarrutti äkillisesti, mistä seurasi peräänajo ja kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti.

Hätävilkkua voi käyttää liikkuvassa autossa

Jotta vastaavilta vaaratilanteilta vältyttäisiin, viranomaiset pohtivat yhdessä ohjetta hälytysajoneuvojen kohtaamiseen erityisesti maantietilanteissa. Toimintamallissa korostuu hätävilkkujen käyttö.

– Jos tien päällä havaitset taustapeilistä hälytysvalot, pidä oma vauhti tasaisena ja kytke hätävilkku päälle. Pidä pää kylmänä ja vältä nopeita jarrutuksia tai muita äkkiliikkeitä. Hätävilkuilla kerrot myös takaa tulevalle hälytysajoneuvon kuljettajalle, että tämä on havaittu. Kun hälytysajoneuvo on ohittanut, voit kytkeä hätävilkun pois päältä, ohjeistaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

– Kannattaa myös varautua siihen, että hälytysajoneuvoja voi tulla kerralla useampi. Esimerkiksi onnettomuuspaikalle joudutaan usein menemään monen ajoneuvon voimin, Kallio täydentää.

Hätävilkun laajempi käyttö muun muassa liikkuvassa ajoneuvossa on tullut sallituksi tieliikennelain kokonaisuudistuksen myötä kesäkuussa 2020. Muutos ei ole suomalaisten keskuudessa vielä kovin tuttu. Liikenneturvan kyselyn* mukaan alle puolet suomalaisista tietää, että hätävilkkua saa käyttää liikkuvassa autossa.

– Hätävilkkujen käyttö tässä tarkoituksessa on uusi toimintamalli. Vakiintuessaan käytännöksi uskomme, että se tulee vähentämään tulkintaepäselvyyksiä ja vaaranpaikkoja sekä parantamaan mahdollisuuksia ennakoida. Lähtökohtaisesti hätävilkkuja kannattaa käyttää aina, jos haluaa varoittaa tiellä olevasta välittömästä vaarasta, Kallio kehottaa.

Ennakointi tuo turvaa poikkeustilanteiden varalta

Erityisesti isompien kaupunkien ulkopuolella hälytysajossa olevan viranomaisen kohtaaminen ei ole jokapäiväinen juttu. Kun käy toimintamallin läpi ennakkoon, osaa tositilanteessa toimia varmemmin.

– Eli käydään mielessä läpi, miten toimia, jos hälytysajoneuvo lähestyisi. Autosta voi myös katsoa valmiiksi hätävilkkupainikkeen paikan. Ennakoiva ajo ja muun liikenteen seuraaminen auttaa huomaamaan tilanteiden kehittymisen hyvissä ajoin. Esimerkiksi maantienopeuksissa sireenin ääni ei juurikaan kuulu, joten takaa tulevan liikenteen seuraaminen taustapeileistä korostuu entisestään, vinkkaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Länsi-uusimaalaiset pääsääntöisesti hereillä liikenteessä

Juttelimme Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Aapo Isoahon kanssa alueen liikennekäyttäytymisestä ja Isoaho kertoi, että pääsääntöisesti liikenteessä kaikki sujuu hyvin hälytysajoneuvojen kohtaamisissa.

– Vaikka kaikki yleensä menee hyvin, on hyvä kuitenkin muistaa pari asiaa. Hälytysajoneuvoa kuljettaa myös ihminen, eli huomatessasi hälytysajoneuvon lähestyvän, älä tee mitään äkillisiä liikeitä, älä tee äkkijarrutusta, tai ainakaan väistä takana tulevaa hälytysajoneuvoa vasemmalle.

– Rauhallisuus ja varmat liikkeet, kuten väistäminen oikealle, hätävilkuilla hälytysajoneuvon huomaamisen näyttäminen, tai vanhaan tapaan vilkku oikealle, ovat hyviä tapoja kertoa, sekä hälytysajoneuvon kuljettajalle että muulle liikenteelle, että auto on havaittu.

– Kiitos liikennevalppauden, ei vaaratilanteita juurikaan ole liikenteessä hälytysajoneuvojen kanssa ollut.

Kommentoi kirjoitusta