Vakuudetonta lainaa haetaan usein silloin, kun harkitaan isompien hankintojen tekemistä tai kaivataan lisäjoustoa arjen raha-asioihin. Lainan hakeminen ei edellytä vakuuksia, mikä tekee hakuprosessista helpon ja nopean.

Kun lähdetään hakemaan vakuudetonta lainaa, täytetään lainahakemus netissä, ja päätös lainan myöntämisestä tulee hetkessä. Mikäli laina myönnetään, on lainasumma mahdollista saada käyttöön nopeasti. 

Lainaa hakiessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia ennen kuin hyväksyy lainatarjouksen. Tutustu aiheeseen tarkemmin alla, niin lainan hakeminen sujuu helposti.

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudetonta lainaa pystyy hakemaan netissä, eikä sen pantiksi tarvitse asettaa erillisiä vakuuksia. Lainaa voi lähteä hakemaan silloin, kun omat luottotiedot ovat kunnossa, ja täyttää lainanmyöntäjän asettamat vaatimukset lainan hakijalle.

Lainan ottamista lähdetään usein miettimään silloin, kun tarkoituksena on tehdä isompia hankintoja tai arjen raha-asioihin kaivataan joustoa. Lainasumma voidaan käyttää esimerkiksi asunnon tai kesämökin remontointiin, auton hankintaan tai matkusteluun. Sitä voidaan hakea myös pienempien hankintojen tekemistä varten kuten silloin, kun kodinkone rikkoutuu ja sen tilalle tarvitaan uusi.

Koska laina on vakuudeton, päätös sen myöntämisestä tehdään hakijasta tehtävän arvion perusteella. Lainanmyöntäjällä on vaatimuksia, jotka hakijan on täytettävä voidakseen saada lainan. Vakuudetonta lainaa hakiessa vaaditaan aina vähintään 18-vuoden ikää ja puhtaita luottotietoja. Niiden lisäksi hakijan on saatava säännöllisesti tuloja siten, että lainan takaisinmaksu sujuu ongelmitta.

Laske ensin budjetti ja lainan tarve

Ennen kuin lähtee hakemaan lainaa, kannattaa laskea budjetti omalle taloudelle. Näin voi varmistua siitä, että lainan ottaminen ei tule rasittamaan taloutta liikaa. Budjetin voi laatia käsin paperille tai hyödyntää sen tekemisessä lukuisia netistä löytyviä ohjelmia ja pohjia.

Budjettiin merkitään kaikki tulot ja menot kuten asumiseen, ruokailuun ja harrastuksiin kuluvat rahasummat. Näiden lisäksi budjettiin kannattaa jättää tilaa yllättäviä tilanteita ja vapaa-ajan viettoa varten. Ylijäävästä summasta voi lohkaista osan lainan takaisinmaksuun ilman, että talous menee turhan tiukalle.

Vakuudeton laina on kertaluonteinen, joten myös tarvittava lainasumma on hyvä laskea ennen lainan hakemista. Mikäli esimerkiksi remontoidessa tulee vastaan yllättäviä kustannuksia, joita ei ole ottanut huomioon, joutuu hakemaan uutta lainaa. Siten lainasumma kannattaa suhteuttaa niin, että se tulee kattamaan koko aiotun hankinnan.

Täytä lainahakemus huolellisesti

Lainaa hakiessa on tärkeää täyttää hakemus huolellisesti ja oikeilla tiedoilla, koska päätös lainan myöntämisestä tehdään näiden tietojen perusteella. Hakemuksen tueksi voidaan pyytää liitteitä kuten viimeisintä palkkakuittia tai muuta tulotositetta, joten ne kannattaa varata valmiiksi käsille sähköisessä muodossa.

Mikäli laatii budjetin ennen lainan hakemista, on itse hakemuksen täyttäminen helppoa ja nopeaa. Budjettia laatiessa on kirjannut ylös kaikki tulot ja menot, joten tiedot saa siirrettyä suoraan lainahakemukseen. Hakulomaketta lähettäessä tarkistetaan myös hakijan luottotiedot, ja maksuhäiriömerkinnät ovat yleensä este lainan saamiselle.

Kun lainahakemuksen tiedot on täytetty oikein, lainahakemuksen käsittely on nopeaa. Saat päätöksen lainan myöntämisestä lähes välittömästi, minkä jälkeen voit tutustua saamaasi lainatarjoukseen. 

Tutustu lainatarjoukseen ennen sen allekirjoittamista

Ennen kuin hyväksyy lainatarjouksen, kannattaa siihen tutustua huolella. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, kuukausittaiseen maksuerään sekä takaisinmaksuaikaan. Näiden lisäksi lainaehdoista kannattaa tarkistaa myös muutamia muita asioita.

Monet lainanmyöntäjät tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää lyhennysvapaita kuukausia. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi kesälomien aikaan, jolloin arjen kulut ovat usein hieman tavallista korkeammat. On myös hyvä tarkistaa se, miten ylimääräiset lainanlyhennykset ja maksut vaikuttavat lainan takaisinmaksuun.

Jos tarjous tuntuu sopivalta siihen tutustumisen jälkeen, allekirjoitetaan se omia pankkitunnuksia käyttäen. Tämän jälkeen lainasumman saa käyttöön yleensä viimeistään muutaman arkipäivän kuluessa sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lainasumman voi käyttää haluamallaan tavalla, eikä siitä tarvitse selvitystä lainan myöntäneelle taholle.