Oletko miettinyt, kuinka harrastaminen on muuttunut menneiden vuosikymmenten aikana? Jos olet itse vielä nuori aikuinen tai teini, et ole vielä ehtinyt tätä kokea, mutta me vanhemmat olemme nähneet viimeisten vuosikymmenien aikana sellaisia kehitysloikkia, jotka ovat vaikuttaneet melkoisesti myös omaan vapaa-aikaamme, ja sitä kautta harrastuksiimme.
Toisena isona tekijänä muutosten taustalla on lisääntynyt vapaa-aika ja se, että työnkuva on muuttunut usealla meistä raskaasta työstä kevyempään, joten nykyään on vapaa-ajalla enemmän energiaa myös harrastaa erilaisia lajeja, joka onkin johtanut lajien määrän valtavaan kasvuun. Samalla on Suomeen syntynyt myös satoja, ellei tuhansia uusia pieniä yhdistyksiä vetämään näitä uusia lajeja.

Yksi näistä uusista harrastuksista, joka on lähellä omaa sydäntä, on kilpapelaaminen. Ei silloin omassa nuoruudessa ollut kilpailullisia lajeja oikeasti kuin ne perinteiset urheilulajit, ja tietokonepelit olivat vasta tulleet, ja niitä pelasivat vain ”nörtit”. 2000-luvun kehitys on kuitenkin tuonut erilaiset tietokone- ja mobiilipelit meidän arkeemme ja monella on omassa älypuhelimessaan ajanvietteeksi ladattu peli, mutta kuinka moni meistä on tullut ajatelleeksi, että niiden pelien pelaamisesta on tullut tuhansille eurooppalaisille jopa ammatti?

Se, että harrastuksesta on monelle tullut myös ammatti ei liene mitenkään uutta, mutta 2020-luvulla harrastusten lajimäärät vain kasvavat, kun monia perinteisiä lajeja voi harrastaa myös virtuaalisesti ja monet perinteisesti lajeista ovat harrastettavissa myös etänä, omasta kodista. Miten sitten vuoden 2020 ja nyt vuoden 2021 koettelemukset tulevat muuttamaan erilaisten lajien harrastamista, ja tuleeko osa lajeista jatkamaan tätä uudenlaista etäharrastamista?

Etäharrastaminen

Miksi itse harrastat jotain lajia tai harrastusta? Teetkö sitä kehittyäksesi, oppiakseni jotain uutta, vai yksinkertaisesti, koska harrastus on sosiaalista tekemistä, jossa tapaa uusia ihmisiä. Siinä vaiheessa, kun harrastuksesta putoaa pois sosiaalisuus, tuleeko siitä silloin vain suorittamista ja kehittämistä?

Tietokonepelaamisessa etäharrastaminen on ollut normia vuosia. Pelaamisen kautta on voinut myös solmia virtuaalisia kaveriyhteyksiä ympäri maailman ja nykytekniikalla on sitten jo voinut nähdä kaverit videopuheluiden ja sosiaalisen median kautta. Onko sillä sitten suurta merkitystä, tapaako ystävän digikanavassa vai oikeasti? Jos samalla kuitenkin harrastaa jotain, josta saa iloa ja sisältöä elämäänsä.
Edellä mainittu kilpapelaaminen on johtanut meillä siihen pisteeseen, että olemme avanneet uuden nettisivuston www.suomiesports.fi, jonne olemme alkaneet tuottaa uutisia ja juttuja liittyen suomalaiseen kilpapelaamiseen ja kehittymiseen. Toisaalla meillä on myös perinteisille lajeille tarkoitettu www.harrasta.net sivusto, jolla olemme kirjoitelleet vähän kaikenlaisesta harrastamisesta esimerkkinä siitä, kuinka laaja harrastamisen kirjo oikeasti onkaan.

Monessa perinteisessäkin harrastuksessa itse harrastamisen oheen on tullut paljon digiteknologiaa. Meillä on älylaitteita, jotka seuraavat koko ajan mitä teemme, ja miten sen teemme – onko siis tavallisesta vapaa-ajan harrastamisesta tullut monelle meistä suorittamista, vai pystymmekö yhä hakemaan harrastuksista vastapainoa työlle- ja opiskelulle?

KO