Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Harri Kerkon Johannes-passio Lohjan kirkossa

konsertti, pääsiäinen

Harri Kerko on yksi Lohjan seurakunnan kanttoreista, mutta myös säveltäjä. Kaksi hänen teoksistaan saa tänä keväänä kantaesityksen Lohjalla. Toinen niistä on hiljaisen viikon tiistaina 12.4. klo 18.00 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa esitettävä Johannes-passio. Esitystä ovat toteuttamassa Collegium MusicumLohja, Kamarikuoro Gloria, oboisti Tuomas Tenkanen, urkutaiteilija Ville Urponen sekä solistit Hannu Jurmu ja Elja Puukko. Musiikin johtaa Seppo Murto.

Passio on kristillisen musiikkitaiteen vaikuttavimpia perinteitä. Se on Kristuksen kärsimystä käsittelevä sävellys, jonka teksti pohjautuu yleensä johonkin Uuden testamentin evankeliumeista.

Passio oli alun perin osa jumalanpalvelusta, mutta sen liturginen käyttö on ainakin luterilaisessa kirkossa lähes täysin kadonnut; passioita esitetään nykyään lähes pelkästään konserttitilanteissa. Kerko arvelee syyksi, että hiljaista viikkoa ei vietetä entiseen tapaan:

–Kun niin sanottuja ahti-iltoja pidetään yhä harvemmin, kärsimyshistorian painoarvo voi jäädä jumalanpalveluselämässä heikoksi. Samalla pääsiäinenkin menettää kontrastin puuttuessa tehoaan.

Kerko halusi kirjoittaa passion nimenomaan jumalanpalvelukseen.

–En tahtonut säveltää massiivista oratoriopassiota, vaan hiljaisen viikon musiikkihartauteen soveltuvan, pienehköllä kokoonpanolla toteutettavan liturgisen teoksen.

Kerkon passio sisältää kolme virttä. Säveltäjä selittää, virret ovat luterilaisessa jumalanpalveluksessa pappien, seurakunnan ja Jumalan vuoropuhelua.

–Teokseni on filosofialtaan sangen luterilainen. Minua viehättää ajatus siitä, että luterilaisissa passioissa, myös omassani, virret tuovat seurakuntalaisen näkökulman. Seurakunta on laulaessaan osa teosta. Kokonaisuus on erilainen riippuen siitä, miten seurakunta laulaa – tai laulaako se.

Teksti: Eija-Liisa Eriksson


Harri Kerkon Johannes-passio esitetään hiljaisen viikon tiistaina. (Kuva: Lars Eriksson)