Hiiden Opisto täytti tänä vuonna 20 vuotta. Opiston piti juhlia syntymäpäiväänsä 3.12., mutta koronatilanteen vuoksi juhlallisuudet siirrettiin ensi huhtikuulle. Muistetaanpa silti hieman opiston merkkivuotta.

Rehtori Anne Kotosella on todella pitkänlinjan kokemusta Hiiden Opiston toiminnasta, sillä hän on ollut mukana alusta saakka. Hän toimi ensin opettajana, sitten apulaisrehtorina ja viimeiset kymmenisen vuotta rehtorina. Vuosien varrella moni asia on muuttunut, mutta etenkin yksi asia tekee Kotosen iloiseksi.

–Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki vapaalle sivistystyölle on kasvanut viime vuodet. Meidän tehtävämme on vastata tarpeeseen ja tarjota koulutusta paikallisesti. Se on helpompaa, kun rahoitus on kunnossa. On merkittävää, että valtio haluaa panostaa.

Hiiden Opisto syntyi, kun Lohjan työnväenopisto, Nummi-Pusulan kansalaisopisto ja Vihdin kansalaisopisto yhdistyivät. Opistotoiminnalla itsessään on juuret vuosikymmenten takana. Esimerkiksi Lohjan työnväenopiston toiminta käynnistyi vuonna 1944.

–Viime vuonna juhlittiinkin Lohjan alueella 75 vuotta jatkunutta opistotoimintaa, Kotonen sanoo.

Kansalaisopistokenttä on pystytty reagoimaan nopeasti yhteiskunnallisiin muutoksiin, kuten digitalisaation tarpeeseen. Kurssitarjonnassa painottuvatkin mm. tietoyhteiskuntataidot.

Hiiden Opistossa ollaan vahvasti ajan hermolla

Hiiden Opiston opiskelijamäärät kasvoivat vuosi toisensa perään, kunnes korona pisti näppinsä peliin.

–Opiskelijaryhmiä piti pienentää koronan vuoksi. Paljon kursseja järjestettiin myös etänä. Se ei ollut kaikille omin opiskelumuoto ainakaan alussa, Kotonen sanoo.

–Kansalaisopistokenttä on kuitenkin pystynyt reagoimaan nopeasti yhteiskunnallisiin muutoksiin, kuten digitalisaation tarpeeseen. Meillä on esimerkiksi hyvät valmiudet järjestää sellaista koulutusta, mitä milloinkin tarvitaan.

Erityisenä painopisteenä Hiiden Opistolla ovat mm. tietoyhteiskuntataidot.

–Ne ovat nousseet merkittäväksi osa-alueeksi, jota myös OKM ja opetushallitus tukevat valtionavustuksin. Kursseja on työikäisistä ikäihmisiin. Hankerahoituksella on pystytty luomaan myös koulutuskokonaisuuksia, Kotonen kertoo.

Opistossa mennään ajan hermolla kurssitarjonnassa.

–Pystymme huomioimaan pinnalla olevia asioita ja tekemään opintokokonaisuuksia, jotka vastaavat yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Ensi vuonna teemana on kestävä kehitys ja kiertotalouteen liittyen on laaja kurssitarjonta.

Myös ihmisten hyvinvointiin panostetaan niin taito- ja taideaineiden kuin liikuntakurssienkin muodossa.

–Kädentaitoja ja konkreettista käsillä tekemistä on tärkeää tukea. Ne tuovat monille jaksamista. Myös terveysliikunta on yksi painopisteemme.

Hiiden Opistossa esimerkiksi liikuntaryhmiin osallistuminen on verrattain edullista.

–Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kursseja koko alueemme aikuisväestölle. Siksi hinnat ovat edulliset. Erityisryhmille, kuten työttömille ja opiskelijoille, on vielä alennuksia.

Nykyään Hiiden Opisto toimii Lohjalla, Vihdissä ja Siuntiossa. Kotonen kertoo, että yhteistyötä tehdään laajasti eri toimijoiden, kuten toisten oppilaitosten ja järjestöjen kanssa. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi Turun yliopiston kanssa niin, että avoimen yliopiston kursseja voi suorittaa Hiiden Opistossa.

–Moni suorittaa niitä esimerkiksi lukion jälkeisen välivuoden aikana, Kotonen sanoo.

Jatkuvan oppimisen ajatuksen mukaan opiskelumahdollisuuksia halutaan tarjota kaikenikäisille.

–Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimii Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa. Laki keskuksesta astui voimaan 1.9.2021. Myös Hiiden Opisto noudattaa ajatusta jatkuvasta oppimisesta.

Ministeriö ja opetushallitus tukevat vahvasti myös esimerkiksi luku- ja kirjoitustaidottomien maahanmuuttajien koulutusta.

–Hiiden Opistossa he voivat opiskella suomen kieltä ja kulttuuria ja parantaa siten työllistymisvalmiuksiaan, Kotonen sanoo.

Osaksi Koski-järjestelmää

Tällä hetkellä Hiiden Opistolle kuuluu hyvää.

–Syyskausi opiskeltiin lähiopetuksessa. Ihmiset olivat tyytyväisiä siitä, kun pääsivät tapaamaan toisia. Kurssit ovat myös sosiaalisia tapahtumia, Kotonen sanoo.

Syyskausi aloitettiin Lohjalla uusissa tiloissa Laurentius-talossa.

–Meillä on Laurentius-talossa omat, valoisat luokat ja modernit oppimisympäristöt. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, hän iloitsee.

Tulevaisuudessa Hiiden Opistossakin on mahdollisuus viedä opiskelijoiden opintosuorituksia OPH:n ylläpitämään Koski-tietovarantoon. Eri oppilaitokset voivat tallentaa siihen valtakunnallisesti opiskelijoidensa opintosuorituksia. Järjestelmän kautta Hiiden Opiston opintoja voidaan hyväksi lukea esimerkiksi toisen asteen oppilaitosten valinnaisaineina, sillä edellytyksellä, että toinen oppilaitos hyväksyy Hiiden Opistossa tehdyt suoritukset.

SMS