HOPE Lohja järjestää vaatekeräyksen Lohjan Prismassa (aulassa apteekin edessä) 7.9. kello 10.00–14.00.

–Meillä on ollut Prismassa pari tällaista tempausta aiemminkin ja niihin on tullut runsaasti hyvälaatuisia lastenvaatelahjoituksia, iloitsee Anna Laakso HOPE Lohjasta.

–Olemme paikan päällä vastaanottamassa lahjoituksia ja kertomassa toiminnastamme, hän jatkaa.

HOPEssa toivotaan, että lahjoitetut vaatteet ovat puhtaita, hyväkuntoisia ja kokoluokkaa 80cm-XXL. Pulaa on erityisesti noin 100–150 cm poikien vaatteista ja kengistä.

–Sen ikäiset pojat kuluttavat vaatteensa aika loppuun, joten niitä ei saada paljon lahjoituksena, mutta samasta syystä niitä tarvittaisiin kipeästi, Laakso sanoo.

Myös nuorten suosimia vaatteita, kuten huppareita ja collegehousuja kaivataan. Uusia hygieniatuotteita, kuten hammastahnaa ja shampoota otetaan mielellään vastaan.

–Pyrimme siihen, että lapsilla ja nuorilla olisi koulussa tai päiväkodissa siistit vaatteet, niin ettei ketään kiusattaisi esimerkiksi rikkinäisten vaatteiden takia.

Vauvanvaatteita sen sijaan on paljon varastolla, joten tämänkertainen keräys on rajattu taaperoikäisistä nuoriin.

Lahjoituksia voi tuoda varastoaikoina myös suoraan HOPE Lohjan varastolle. Siellä otetaan vastaan vaatteiden, kenkien ja uusien hygieniatuotteiden lisäksi myös esimerkiksi leluja, lastentarvikkeita ja urheiluvälineitä.

HOPE tekee mielellään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi OP Länsi-Uusimaan kanssa toteutetun koulureppukeräyksen avulla saatiin lahjoituksena reilut 150 reppua.

Pulaa on etenkin noin 100–150 cm poikien vaatteista.

Iloa vaatekassista

Perheiden avuntarpeet vaihtelevat, joskus tarvitaan vain esimerkiksi talvikengät, mutta usein pyyntö kattaa sekä sisä- ja ulkovaatteet ja kengät. Perheelle pyritään antamaan kaikkea heidän tarvitsemaansa, mutta aina kaikkea ei ole saatavilla.

–Olemme pyrkineet laittamaan kassiin mukaan myös hygieniatuotteita. Nekin ovat aikamoinen kuluerä, jos perheen rahatilanne on todella tiukka ja lapsia monta, Laakso kertoo.

Perheet ovat lahjoituksista kiitollisia. Laakso kertoo esimerkiksi erään pienen pojan olleen vaatekassia purkaessaan haltioissaan, koska hänellä ei ollut koskaan aiemmin ollut niin paljon hyviä vaatteita.

Avuntarve on kasvanut

Hope Lohjan asiakkaina on perheitä Lohjalla, Vihdissä, Raaseporissa ja muissa lähikunnissa. Yhteensä HOPE Lohja auttoi viime vuonna noin 300 perhettä, joissa tukea sai 650 lasta ja nuorta. Laakso näkee HOPEn toiminnan erittäin merkityksellisenä.

–Vähävaraisten perheiden ahdingosta on ollut paljon juttua ihan tässä kesänkin aikana. Meilläkin avuntarpeen lisääntyminen on näkynyt ja uusia avunpyyntöjä on kesällä tullut noin sata.

HOPE Lohja haluaa tarjota apua matalla kynnyksellä, joten apua saadakseen ei tarvitse avata tarkemmin perheen taloustilannetta. Laakso toteaa, että avuntarve voi tulla eteen yllättäenkin esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen myötä, jos perheen taloustilanne romahtaa.

HOPEn aktiiveja talkoissa:
Anneli Hotti (vas), Helena Juntunen ja Anne Sorri.

Vaatteet kiertoon

Lahjoittamalla pieneksi jääneitä tai itselle muuten tarpeettomia vaatteita HOPE Lohjalle, lahjoittaja saa sekä ilahdutettua niiden uutta omistajaa että säästettyä ympäristöä kierrätyksen muodossa.

–Tarkoituksenamme on auttaa ihmisiä, mutta myös kierrätyspuoli on todella hieno asia. Meidän kauttamme vaatteet pääsevät uudelleen käyttöön tähän lähialueelle, joten siten voi auttaa paikallisesti, eikä vaatteita kuljeteta kauas, Laakso sanoo.

–Olemme kiitollisia lahjoittajille. On hienoa, että saamme lahjoituksia ja voimme näin vapaaehtoisvoimin vähentää lasten ja nuorten syrjäytymistä, hän päättää.

SMS