Joulukuu 2021 on alkanut ja näyttää siltä, että tänä talvena saatamme oikeasti saada kunnon talven. Näin talven pimeinä aikoina, kaiken joulukiireen ja muun hässäkän keskellä on hyvä muistaa myös pysähtyä. Omasta itsestäsi huolehtiminen on tärkeätä, joten mitä jos antaisit hetken myös itsellesi.

Nykytekniikan piti auttaa meitä

Nykyaika on tuonut arkeemme kaikenlaisia teknisiä ja digitaalisia laitteita ja palveluita, joiden alkuperäisenä tarkoituksena on lienee ollut arkemme helpottaminen. Todellisuudessa arkemme on vain tullut entistä kiireellisemmäksi ja täydemmäksi, ja me yritämme koko ajan tehdä entistä enemmän – miksi?

Ajatellaan vaikka töitä. Ennen työaika oli meille useimmalle selvästi tiettyjen tuntien välissä – nykyään meidän monen työajat ovat joustavia, ja saatamme tehdä etätöitä. Me myös voimme vastata työasioihin vapaa-ajalla oman älypuhelimemme sähköpostin tai sosiaalisen median kanavien kautta. Tämä kaikki on johtanut siihen, että työn ja vapaa-ajan rajat ovat hämärtyneet.

Kuitenkin mediassa Euroopan laajuisesti puhutaan työajan lyhentämisestä jopa 3-4 työpäivän viikkoihin, koska varsinaista työtä kuulemma on vähemmän? Näin ei välttämättä ole, mutta nykyaika saa kaiken vain näyttämään helpommalta, nopeammalta ja joustavammalta.

Vapaa-ajalla rentoudutaan

Entä sitten se meidän vapaa-aikamme? Oletko oikeasti vapaalla, kun olet ”vapaalla”. Vai seuraatko älypuhelimesi kymmentä eri sovellusta, ja sitä kuinka paljon olet liikkunut viimeisen viikon aikana, tai oletko syönyt hyvin ja nukkunut tarpeeksi – tai miten ystäväsi ovat olleet aktiivisia eri sosiaalisen median kanavissa, vai oletko unohtanut itse tänään päivittää oman sosiaalisen median statuskuvasi – ei ennen tarvinnut miettiä mitään tällaisia.

Koska viimeksi oikeasti pysähdyit ja otit aikaa itsellesi, ilman menemistä paikkaan A, tai kalenteriin mukaan tekemistä.

Rauhoita hetki arjessasi

Me tarvitsemme välillä rauhallisen hetken vain itsellemme, tai rakkaamme kanssa, ilman kiirettä, ja ilman tekemisen tarvetta. Meidän ei tarvitse aina olla näyttämässä toisille, että olemme kiireisiä, menestyviä, ja hyvin aktiivisia kaikessa elämän osa-alueissa. Elämän ei pidä olla vain suorittamista.

Itsestä huolehtiminen onnistuu kyllä myös ilman uusimpia sovelluksia ja teknisiä laitteitakin. Voit rauhoittua itse, vaikka kerran viikossa – jos et muuten, niin laittamalla kalenteriin oman rauhoittumisajan, jonka aikana voit vaikka lähteä rauhalliselle kävelylle luontoon.

Luonnossa liikkuminen on tutkitusti terveellistä niin kehollesi kuin mielellesi – silmille ja aivoillesi. Varsinkin nykyaikana, kun tuhannet viestit pyrkivät pääsemään läpi alitajuntasi ollessasi töissä tai kaupungilla, kotona katsomassa televisiota, tai selailemassa netin ihmeellistä maailmaa.

Entä sitten se syöminen ja juominen, mistä puhutaan niin paljon? On totta, että meillä on nykyään entistä enemmän valikoimia kaupoissa, ja entistä enemmän tietoutta, mikä on meille terveellistä, ja mikä ei. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä syömään sellaista ruokaa, jota oma keho ottaa vastaan, monipuolisesti, tasapainoisesti – terveellisesti.

Omasta itsestäsi huolehtiminen vaatii sinulta itseltäsi panoksen ja hyväksymisen, sinun tulee välillä laittaa se suorittaminen sivuun, tehdä makuuhuoneesta rauhan tyyssija, paikka, missä mieli ja keho lepää – sillä uni on nektaria keholle ja mielelle, ja tarvitsemme kaikki sitä joka päivä.

Huolehti itsestäsi

Miten sinä huolehdit omasta hyvinvoinnista? Teetkö sen itsesi vuoksi, vai näyttääksesi muille suorituksiasi – ottamatta kantaa siihen, mitä kaikkea me voimme tehdä ja mitä kaikkea me teemme – tärkeintä on ottaa itsellesi aikaa – pysähdy, ja mieti mitä olet tekemässä, minne olet menossa, ja oletko tyytyväinen – huolehditko itsestäsi?