Äitienpäivä on juhla, jota vietetään eri maissa hieman eri päivinä, mutta kaikkialla sen tarkoitus on sama, eli muistaa äitejä.

Suomalainen äitienpäivä on yksi vuoden tärkeimmistä päivistä kukkakauppiaille ja esimerkiksi konditorioille. Kultakoruliikkeet ja vastaavat saavat varmasti myös oman osansa äitienpäiväksi ostetuista lahjoista. Miten itse muistat äitiäsi, ja eroaako varsinainen äitienpäivä normaalista?

Suomalainen äitienpäivä

Äitienpäivä on Suomessa vakiintunut toukokuun toiseksi sunnuntaiksi ja USA:sta lähtöisin olevaan juhlaa on vietetty aina 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Suomessa näkyvin äitienpäivään liittyvä juhlatilaisuus lienee tasavallan presidentin myöntämät äitienpäivänkunniamerkit.

Suomalaiseen äitienpäivään liittyvät myös äidille aamulla tarjotut aamiaiset sekä itse tehty äitienpäiväkortti. Nykyään myös monet ravintolat tarjoavat erikoisia äitienpäivä menu vaihtoehtoja ja mahdollisuutta varata pöytä äitienpäiväksi.
Vaikka näin toukokuun alussa Uudellamaalla ovat vielä voimassa ravintoloilla rajoituksia, voi niidenkin voimassa ollessa varata omalle porukalle pienen pöydän paikallisesta ravintolasta – mutta tänä vuonna kannattaa olla normaalia nopeampi, sillä paikat menevät aiemmin kiinni, ja anniskelupaikkoja on vähemmän.

Äidille tarjottavaa

Jos tykkäät leipoa tai kokkailla keittiössä, ja äitisi on lähettyvillä, ei olisi varmaan huono idea tarjota hänelle lounas tai illallinen tai viedä hänen mielikakkunsa hänelle. Monesti itsetehdyt lahjat voivat merkitä paljon enemmän kuin kalliit korut tai muuta lahjat.
Vaikka äitienpäivä on vain kerran vuodessa, ei se tarkoita, etteikö omaa äitiään voisi muistaa läpi vuoden. Pienetkin muistamiset voivat tuoda iloa elämään, ei vain äitien kohdalla vaan muidenkin. Mennyt vuosi on ollut meille kaikille rajoituksineen niin erikoinen, että jokainen hetki, jonka muistamme antaa läheisillemme voi olla yllättävänkin merkityksellinen, vaikka se itse antajalle olisi kuinka pieni tahansa.

Perhekeskeisyys ja Suomi

Suomi ja suomalainen yhteiskunta on muuttunut kovalla vauhdilla, ja kaupungistuminen on jatkanut kehittymistään edelleen. Se on tarkoittanut myös sitä, että monet tämän päivän lohjalaiset ovat tulleet alueelle jostain muualta, ja se oma äiti ja isä saattaa asua kaukanakin täältä. Jos et nyt pääse matkustamaan äidin luokse, niin vähintäänkin pyri muistamaan häntä soittamalla, tai vaikka lähettämällä hänelle kukkia.

Nykytekniikka mahdollistaa myös erilaisia videopuhelumahdollisuuksia, joiden avulla voidaan saada yhteys kauempana asuviin sukulaisiin entistä monipuolisemmin.

Yllätä äitisi

Vuoden 2021 ja menneen vuoden kunniaksi, yllätä äitisi positiivisesti, keksi jotain uutta, mutta jotain sellaista, josta tiedät äitisi pitävän.

KO