
Meillä on nykyään entistä enemmän vapaa-aikaa. Työajat ovat lyhentyneet ja lisääntynyt etätyö on poistanut arjesta työmatkoihin menevät ajat. Lisäksi itse työ on useimmilla helpottunut, ja tullut vähemmän energiaa kuluttavaksi. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että osaisimme kuluttaa paremmin tai huolehtia itsestämme paremmin kuin ennen.
Otetaan esimerkiksi tupakka. Suomalaisten tupakanpoltto väheni selvästi aina vuoteen 2018 saakka, mutta viimeiset kolmisen vuotta kehitys on junnannut paikoillaan. Tämä vaikka tarjolla on uusia tapoja pääst eroon tupakasta kuten nikotiinipussit tai tuotteet kuten Zonnic. Suomalaisten tietoisuus tupakan vaarallisuudesta on varmasti sillä tasolla millä sen pitäisikin olla, mutta siitä huolimatta suomalaiset vielä tupruttavat savukkeita jonkin verran. Eniten Euroopassa tupakoidaan Kreikassa ja Bulgariassa, mutta maailman eniten polttavat alueet löytyvät Aasiasta, missä on maita joissa jopa 75 % aikuisista miehistä polttaa aktiivisesti.
Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia.
Hyvinvointi ja oma keho
Hyvinvointivaltion kehittymisen kanssa vieressä on kehittynyt myös tekniikka ja sen mukana mm. internet. Internet on valtaisia tietovarasto, joka tarjoaa sekä hyvää että vähemmän hyvää tietoa. Mikä tieto on sitten hyvää ja mikä huonoa onkin lukijasta kiinni. Siksi olisikin tärkeätä että koulussa oppilat opetettaisiin suhtautumaan lukemaansa kriittisesti ja etsimään lähteet ja vertailutiedot. Yhden tiedolähteen varassa ei kannata tehdä isompia päätöksiä.
Lukemalla väärää tietoa voi tehdä keholleen vahinkoa niin tekemisen kuin esimerkiksi syömisen kautta. Jokaisen ihmisen keho on yksilöllinen ja siksi monet saatavilla olevista yleisohjeista eivät välttämättä pidä paikkaansa tai toimi aivan siten kuin artikkelissa kenties kerrotaan. Lisäksi monet kehossamme tapahtuvat muutokset saattavat vaatia aikaa enemmän kuin kenties osaamme odottaa.
Väärät liikkeet salilla, tai vääräntyyppinen ruokailu voivat viedä hyvinvointiamme väärään suuntaan.
Ylimääräinen vapaa-aika
Mitä sitten ylimääräinen vapaa-aika on aikaansaanut elämiimme? No ainakin kaikki näkevät sen, että tarjolla on entistä enemmän harrastuksia ja tekemistä. Se, että vapaa-aikaa on enemmän on tarkoittanut sitä, että olemme valinneet entistä enemmän tekemistä työajan ulkopuolelle. Meillä on entistä enemmän valikoimia harrastuslajien kanssa ja jokaiselle on vähän kaikkea tarjolla. Itseasiassa 20-luvulla olemme täyttäneet sen vapaa-aikamme kaikella tekemisellä ja olemme entistä enemmän aikataulujen ja kellon orjia – onko suunta sitten oikea? Tätä palvelemaan olemme saaneet myös tavarataloja ja elintarvikekauppoja, jotka ovat 24 tuntia avoinna vuorokaudesta. Tämä suunta mahdollistaa sen, että voimme vain mennä eteenpäin elämässämme ilman sen suurempaa suunnitelmaa, sillä kaikkea on saatavilla lähes koko ajan. Nykyään vielä lisäksi on tullut mahdollisuus tilata vaikka mitä mobiilisti suoraan kotiin, tai sitten missä oletkaan – enää ei tarvitse edes välttämättä mennä ostoksille!
Psyykkinen terveys
Yksi asia, jota harvemmin pysähdymme miettimään on viimeisten 20 vuoden aikainen tekninen kehitys ja sen vaikutus omaan mieleemme. 1990-luvulla ei ollut kunnolla nettiä eikä todellakaan mitään mobiiliverkkoja. Olimme vielä ”vapaita”. Nykyään olemme lapsesta lähtien tekniikan orjia ja mukanamme oleva älylaita valvoo, neuvoo ja seuraa entistä enemmän arkeamme ja sen eri osia. Oletko katsonut, mitä kaikkia sovelluksia omassa puhelimessasi on, ja mitä ne tekevät? Tulisitko oikeasti toimeen ilman älypuhelintasi. Listaa vaikka itsellesi aivan paperille ne kaikki toimet, joihin oikeasti tarvitset puhelintasi, ja mitkä olisi sellaisia joista voisit luopua. Yksi helposti tehtävä asia, on muuttaa omaa käyttäytymistä ainakin sen verran, että ei ota ensimmäisenä aamulla sitä puhelinta käteen tai viimeisenä nukkumaan mennessä tarkista viestejä. Rauhoita aamu heräämiselle ja ilta nukkumaan menemiselle.