Moderni popkanteletar Ida Elina esiintyy Virkistystä Sinulle -konsertissa Laurentius-salissa 4.2. kello 19.00. Konsertin järjestää Virkistystoiminnan Ystävät Säätiö sr, jonka ajatuksen mukaisesti konsertilla halutaan tarjota ihmisille mahdollisuus virkistäytymiseen arjen keskellä. Konserttiin voi hakea ilmaislipun Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta. Toisena esiintyjänä konsertissa on Lohjan Puhallinorkesteri johtajanaan Eero Toikka. Konsertin kahvio palvelee väliajalla.

–Toivon, että siitä tulee oikea hyvän mielen konsertti, Ida Elina sanoo.

Ida Elina -taiteilijanimen takaa löytyy Päivi Kujanen. Ida Elina tulee hänen toisesta ja kolmannesta nimestään. Ida Elina on kysytty, karismaattinen ja innostava esiintyjä, joka kanteleen soitto rikkoo ennakkoluuloja, sillä Ida Elinan kantele taipuu niin maailman kuulujen pophittien kuin perinteisempienkin kappaleiden tulkitsemiseen. Ida Elina soittaa myös omia kappaleitaan. Lohjan konsertissa kuullaan sekä taiteilijan omaa tuotantoa että tunnettuja hittejä.

–Ainakin Billie Jean on soitettava jossain vaiheessa joka konsertissa, Ida Elina naurahtaa.

Ida Elinan ainutlaatuisen soittotyylin myötä kantele on tullut tunnetuksi maailmallakin. (Kuva: Timo Pyykönen)

Ainutlaatuinen tyyli soittaa löytyi YouTube-videon avulla

Ida Elina aloitti kanteleen soiton 12-vuotiaana.

–Siskoni innostui kanteleen soitosta ja hänen kiusakseen aloin itsekin soittaa, vaikka se ei minua silloin kiinnostanut, Ida Elina kertoo.

Kävi kuitenkin niin, että siskon innostus lopahti, mutta Ida Elinan syttyi.

Nykyään Ida Elinan soitin ei ole kuitenkaan aivan tavallinen kantele.

–Tavallaan se on perinteinen, akustinen konserttikantele, mutta sitä on pikkuisen tuunattu, jotta sillä voi soittaa rytmistä poppia. Yksi kieli on lisätty, jatkettu koneistoa ja lisätty lyöntilevy, josta saa lyötyä rytmiä, Ida Elina kertoo.

Sekä hänen soittimensa että tyylinsä soittaa kanteletta ovat ainutlaatuisia.

–Tämä on ihan oma tyylini. Innostuin vuonna 2009, kun näin YouTube-videon, jossa Billie Jean soitettiin akustisella kitaralla. Video kolahti minuun. Siitä löytyi kaikki elementit ja rytmi sykki ihan eri tavalla. Ajattelin, että vau, jos noin voi soittaa kitaraa niin miksei kantelettakin, Ida Elina kertoo.

Hän oli aiemminkin yrittänyt soittaa poppia kanteleella, muttei ollut onnistunut. Videon avulla hän teki ratkaisevan oivalluksen.

–Tavallisesti kannelta käytetään klassisessa musiikissa ja kansanmusiikissa. Se on soitin, jonka kielet jäävät soimaan todella pitkäksi aikaa. Salaisuus oli kielien rytmikkäässä sammuttelussa. Klassisessa musiikissa sammutuksia ei saa kuulua, mutta minä luon juuri niillä rytmin ja fiiliksen, Ida Elina avaa.

Kuulijat ottivat uudenlaisen kantelepopin innolla vastaan.

–Vähän huoletti, mitä ihmiset tuumaavat, koska kantele on kansallissoitin, mutta vastaanotto oli älyttömän innostunut. Kanteleen perinneimago on tiukassa, joten monet sanovat, että vau he eivät ole edes tajunneet, että kanteletta voi soittaa näinkin.

Ida Elina on tehnyt kanteleen tunnetuksi maailmallakin

Ida Elina on saavuttanut suosiota Suomen lisäksi myös maailmalla. Hän on konsertoinut mm. Yhdysvalloissa, Kiinassa, Saksassa, Sveitsissä, Belgiassa ja Pohjoismaissa. Seuraavaksi keikkoja on luvassa mm. Kanadassa ja Keski-Euroopassa.

–Kantele ei suomalaisena soittimena ole kovin tunnettu maailmalla, mutta on hienoa, että siellä ihmiset kokevat saman vau-reaktio ja vielä voimakkaampanakin kuin Suomessa, Ida Elina iloitsee.

Hän jatkaa myös tulevaisuudessa oman soittotyylinsä kehittämistä, sillä taiteilija ei ole koskaan valmis.

–Biisintekijän tulee kehittyä, hän toteaa.

Ammattilaisille tunnustusta antava Evanto Awards valitsi Ida Elinan vuoden esiintyjäksi 2017. Kanteleliiton myöntämän Vuoden kantele -palkinnon hän sai vuonna 2015 ja 1. Kansainvälisten Kantelekilpailujen voittaja tuli vuonna 2011. Ida Elinan debyyttialbumi Songs of Freedom julkaistiin kesäkuussa 2012. Hänen joululevynsä Valoisaa Joulua julkaistiin syksyllä 2013 ja albumin uusintapainos Valoisaa Joulua Bright Christmas (2016) valittiin radioiden

Vuoden 2016 joululevyksi. Kolmas studioalbumi Hello World julkaistiin marraskuussa 2015 ja lokakuussa 2018 neljäs soololevy Game of my Life.

SMS