Valtakunnallinen Joulupostia ikäihmisille -kampanjasta on alkanut. Myös Lohjan kaupunki on jälleen mukana kampanjassa. Tavoitteena on saada joulukortteja Lohjalla sijaitsevien ikääntyneiden asumispalveluyksiköiden asukkaille ja kotihoidon asiakkaille. Kampanjakoordinaattori Nonna Lemola-Palm kertoo, että Lohja oli yksi ensimmäisistä tänä vuonna mukaan kampanjaan ilmoittautuneista kunnista.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Siskot ja Simot ry, Kuntaliitto, Kansalaisopistojen liitto, Kansalaisareena ja Suomen 4H-liitto. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lemola-Palm kertoo, että Joulupostia ikäihmisille -kampanja sai alkunsa vuonna 2013 Järvenpäässä, kun siellä mietittiin, miten ikäihmisiä voisi ilahduttaa joulun aikaan matalan kynnyksen toiminnalla.

–Totesimme, että jouluna myös vapaaehtoiset ovat viettämässä omaa jouluaan läheistensä kanssa, joten päädyimme siihen, että toimitamme palvelutalojen asukkaille joulutervehdyksen joulukortilla jo ennen joulua. Saimme kiittävää palautetta kampanjasta jo ensimmäisenä toimintavuonna ja kuulimme mm., että joku Järvenpään palvelutalon asukas oli mennyt nukkumaankin saamansa joulukortin kanssa. Oivalsimme, että kampanjaa kannattaa jatkaa ja laajentaa.

Nyt vuorossa on jo yhdeksäs kerta, kun kampanja toteutetaan. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut 105 kuntaa, mutta Lemola-Palm arvelee, että muutama saattaa vielä liittyä joukkoon.

Joulukortti voi ilahduttaa voimakkaastikin. Esimerkiksi yksi ikäihminen meni nukkumaan saamansa kortin kanssa.

Joulutervehdys lämmittää ikäihmisen mieltä

Lemola-Palm kertoo, että kampanja on saanut todella hyvän vastaanoton eri tahoilta.

–Jo aikaisin syksyllä korttien tekijät kyselevät, onko kampanja tulossa. Kampanjassa kuntalaiset voivat helpolla tavalla osallistua vapaaehtoistyöhön ja hyvän tekemiseen tekemällä kortin ja saavat siitä hyvän mielen.

–Ikäihmiset ilahtuvat, kun saavat joulun alla mukavan joulutervehdyksen kortin muodossa.
Myös monet ikäihmisten omaiset ovat olleet ilahtuneita, että heidän läheistään on muistettu. Myös vanhuspalveluiden työntekijöille on mieluinen tehtävä jakaa kortteja hoivakotien asukkaille tai kotihoidon asukkaille.
Kortteja voivat tehdä yksittäiset ihmiset, mutta mukana kortteja tekemässä on myös päiväkotiryhmiä, koululuokkia, iltapäiväkerhoryhmiä ja työpaikkojen porukoita sekä esimerkiksi eläkeläiskerhojen ryhmiä.

–Kun kortteja tehdään porukassa, mukaan tulevat myös yhdessä olo ja yhteisöllisyys. Viime vuonna kortteja kerättiin yli 146 000 eli todella suuri määrä. Kortit jaettiin samalle määrälle ikäihmisiä. Lohjalla kortteja tuli viime vuonna 3 820 eli huima määrä.

Kortit ovat monelle ikäihmiselle todella tärkeitä.

–Ne tuovat paljon iloa arkeen ja joulun odotukseen. Saamme paljon koskettavaa palautetta. Joillekin ikäihmisille kortti voi olla ainoa joulumuistaminen, jonka hän saa.

Korttikampanja tuo iloa niin korttien lähettäjille kuin vastaanottajillekin.

Lähetä oma korttisi

Kortin voi askarrella itse tai ilahduttaa ikäihmisiä valmiilla kortilla. Kirjoita korttiin hyvän joulun toivotukset ja saajan kohdalle ”Sinulle”. Kirjoita lähettäjän kohdalle oma etunimesi ja Siskot ja Simot. Esimerkiksi: Hyvää Joulua! Toivottaa Siskot ja Simot ja Anne. Vie kortti sellaisenaan lähimpään keräyslaatikkoon. Ethän sulje korttia kirjekuoreen.

Lohjalla kortteja voi toimittaa keräyslaatikoihin, jotka löytyvät Lohjan lähikirjastoista ja kaupungintalo Monkolan asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelupisteeseen kortteja voi myös postittaa, jos niitä ei pääse tuomaan paikan päälle (os. Lohjan kaupunki, Asiakaspalvelukeskus/Joulupostia ikäihmisille, PL 71, 08100 Lohja). Keräysaika jatkuu 7.12. saakka.

–Lähettämällä joulukortin voi tuottaa yksinäiselle ikäihmiselle tunteen siitä, että häntä on ajateltu. Kortilla voi koskettaa ja tuottaa iloa. Korttien avulla joulun ilo kasvaa laajalle ympäri Suomen, Lemola-Palm sanoo.

SMS