Viime viikon lumisateet ja pakkanen toivat talven myös Etelä-Suomeen. Niiden ansiosta hiihtoladut ja luistelukentät on nyt saatu kuntoon ympäri Lohjaa.

–Harjun kutonen ja Gunnarlan majan lenkki ovat hyvässä kunnossa ja alkuviikosta latuja on tehty myös Muijalan hiihtomaahan ja Virkkalan päähän. Ladut ovat nyt täydessä hiihtokunnossa, kertoo liikuntakoordinaattori Toni Ojala Lohjan Liikuntakeskuksesta.

–Lunta tuli niin paljon ja se oli niin höttöä, että se jopa haittasi latujen tamppausta, mutta nyt ne ovat kunnossa. Myös pakkanen rajoitti latujen tekoa. Kun pakkasta on -20 astetta, latukoneen hydrauliikkaletkutkin alkavat jo paukkua, lisääliikuntapaikkapäällikköSanttu Hägg Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Latuja löytyy myös kauempaa kuin nauhakaupungin alueelta. Yhdessä paikallisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden kanssa ladut on tehty niin Pusulan Keräkankareelle, Sammattiin, Karjalohjalle kuin Saukkolaankin.

–Saamme ostopalveluna lisäkäsiä paikallisista aktiiveista, Ojala sanoo.

Hän kertoo, että ihmiset ovat löytäneet mukavasti laduille, vaikka viime viikon pakkaset karkottivat pahimman tungoksen. Sään laihtuessa hiihtäjämäärä kasvaa. Viikonlopun hiihtoreissun perusteella laduilla nautittiin komeasta talvisäästä koko perheen voimin ja laduille sopivat sulassa sovussa kaikentasoiset hiihtäjät. Ladulla väli toisiin hiihtäjiin pysyy yleensäkin hyvänä, mutta korona-aikana asiaan kannattaa kiinnittää vielä erityistä huomiota.

–Perusohjeilla mennään eli pidetään turvavälit ja kun ladulla tulee tuttuja vastaan vaihdetaan kuulumiset lyhyesti turvavälin päästä, Ojala tiivistää.

Myös luistelukenttiä on päästy jäädyttämään, kun lumet saatiin aurattua pois kentiltä. Luistelujäillä väkeä on riittänyt enemmänkin, ja kiekon kilahduksesta kaukalonreunaan tai maaliin on tullut tuttu ääni. Luistelukentilläkin turvavälit on silti pystytty säilyttämään.

Ladut odottavat hiihtäjiä eri puolilla Lohjaa. (Kuva: Lohjan Liikuntakeskus)

Kursseja, lainasuksia ja pulkkailua

Hiihtokouluja on ehditty jo pitääkin, mutta jos säät sallivat, ne myös jatkuvat tulevina viikkoina.

–Perinteisestä ja luisteluhiihdosta pidetään tekniikkakursseja niin lapsille kuin aikuisillekin. Myös nuorten hiihtokurssi on tulossa. Lasten kursseille otetaan kymmenen henkeä ja aikuisten kursseille kuusi, joten kurssit täyttyvät nopeasti, Ojala kertoo.

Helmikuulle on mahdollisesti suunnitteilla myös luistelukoulu.

Ojala muistuttaa, että jäähallilta on mahdollista lainata maksutta suksia.

–Lainattavia suksia on niin perinteiseen tyyliin kuin luisteluhiihtoonkin. Myös koululaiset lainaavat suksia päivällä, mutta muuten ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Suksia voi lainata kello 9.00–19.45 välillä.

Lainasukset ovat olleet suosittuja.

–Toissa talvena, kun lunta oli hyvin, lainauskertoja tuli noin 1 100, Ojala kertoo.

Hiihtokoulujen lisäksi Lohjan Liikuntakeskus on pitänyt myös luistelu- ja pulkkailukiertueet. Luistelukiertueen ohjelmassa oli mm. esterata ja pujottelua. Maskottiakin pääsi tapaamaan. Kiertueen tarkoituksena oli aktivoida luistelijoita ympäri Lohjaa. Pulkkailukiertueella taas pääsi kokeilemaan erilaisia mäenlaskuvälineitä.

–Pulkkamäkien suosio on noussut, kun lunta tuli. Pulkkailu onkin nyt varteenotettava liikuntamuoto perheille. Hyviä pulkkamäkiä löytyy ympäri Lohjaa, Ojala sanoo.

Sitä hän ei osaa vielä sanoa, järjestetäänkö talven aikana lisää kiertueita. Ajankohtainen tieto toiminnasta sekä luistelukenttien ja hiihtolatujen kunnosta löytyy Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivuilta.

Luistimet jalkaan ja jäälle. (Kuva: Lohjan Liikuntakeskus)

Hiihtoladut – toisen nautinto, toisen harmistus

Hiihtäjien ja kävelijöiden välinen jokatalvinen keskustelu on jälleen pyörähtänyt käyntiin sosiaalisessa mediassa. Toiset haluaisivat pyhittää latureitistöt hiihdolle sen lyhyen kauden ajaksi, jolloin hiihto ylipäätään on mahdollista Etelä-Suomessa. Toiset taas kokevat menettävänsä omat ulkoilureittinsä, kun tutuille väylille vedetään ladut. Ojala ja Hägg toivovat, että ymmärrystä löytyisi puolin ja toisin ja ulkoilu tapahtuisi sovussa.

–Hiihtokausi on täällä lyhyt, eikä esimerkiksi viime talvena hiihdetty metriäkään. Latusäännöissä kielletään ladulla kävely. Nyt, kun sisäliikuntapaikatkin ovat kiinni, vaihtoehtoja kuitenkin kaivataan, Hägg sanoo.

Jotta mahdollisimman moni pääsisi liikkumaan mieleisellään tavalla, Lohjan Liikuntakeskuksen henkilökunta on tehnyt harjulle polkuja kävelijöitä ja maastopyöräilijöitä varten.

–Olemme tehneet nämä reitit, jotta laduilla ei käveltäisi ja jotta myös kävelijöille ja pyöräilijöille olisi talvella reittejä. Polut ovat kuitenkin kapeat, joten molemmat käyttäjät vastaavat väistämisestä, Ojala sanoo.

Hägg vinkkaa, että polkujen runsas käyttö on toivottavaa, sillä kun niille riittää ulkoilijoita, polut pysyvät auki ja kunnossa, mikä säästää osaltaan liikuntakeskuksen väen resursseja ja niitä voidaan suunnata muista ulkoilupaikoista huolehtimiseen.

SMS