lIotulitukset ovat yksille uudenvuodenyön kohokohta, toisille painajainen. Luvassa on taivaalle leviäviä näyttäviä värikuvioita ja sivutuotteina rytinää, rikinkatkua ja roskia.
Ilotulituksia on vuosien mittaan rajoitettu niin lainsäädännöllä kuin paikallisilla määräyksillä. Tarkoitus on ollut vähentää tulitteista koituvia terveys- ja turvallisuusriskejä ja viihtyvyyshaittoja niin ihmisille kuin eläimille.
– Yleisistä rajoitteista tärkein on tietysti aikarajoitus. Tulitteita saa ampua vain uudenvuoden aattoillasta aamuyöhön klo 18-02, ja silloinkin olisi syytä pidättäytyä paukuttelusta ainakin kirkkojen, vanhainkotien ja eläinsuojien liepeillä.muistuttaa palomestari Jukka Ekholm.

Älä ammu puurakennusten lähellä

Ainoa Lohjan kaupungin asettama rajoitus koskee Sammatin kirkkoa. Ilotulitteiden ampuminen 300 metrin säteellä kirkosta on kielletty.
– Pyrkimyksenä on suojella herkästi syttyviä puurakennuksia. Myös Pyhän Laurin kirkon paanukatto on palavaa materiaalia, mutta mahdollinen lumipeite ehkäisee syttymistä, Jukka Ekholm sanoo.
Lohjan keskustassa rakettien ampumista ei ole kielletty, kunhan noudattaa turvamääräyksiä ja tulitteiden käyttöohjeita. Esimerkiksi Hangossa ja Tammisaaressa, joissa on laaja puutalokeskusta, rakettien ampuminen on aluepalojen riskin minimoimiseksi sallittu vain tietyillä alueilla.
– Ihan viime vuosina ei Länsi-Uudellamaalla ole ollut ilotulitteista syttyneitä rakennuspaloja. Mutta omalta ajaltani muistan esimerkiksi Karkkilassa syttyneen teollisuushallin ja Lohjalla Perttilän koulun, Ekholm mainitsee.

Tulitetta ei roskiin heti käytön jälkeen

Pelastuslaitosta työllistävät uutenavuotena eniten roskispalot. Osa on tahallista ilkivaltaa, mutta osa silkkaa ajattelemattomuutta.
– Pudonneet raketit ja niiden ohjauskepit tungetaan heti käytön jälkeen paperia tai kartonkia täynnä olevaan roskikseen, jossa ne alkavat kyteä ja saattavat pian roihauttaa ilmiliekin. Tulitusjätteet pitää toki kerätä, mutta niiden on annettava jäähtyä, Jukka Ekholm sanoo.
Hänen mukaansa Lohjalla on uudenvuoden tienoilla yleensä muutamia roskispaloja, mutta koko Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella pitkälti toistakymmentä.
Myös piittaamattomuus ilotulitusajoista on sitkeä ongelma.
– Joillekuille ei riitä edes oikea päivä, vaan he aloittavat paukuttelun jo ennen kuin raketit ovat tulleet myyntiin, ampuvatko sitten edelliseltä vuodelta yli jäänyttä tavaraa. On tärkeää toimia säädösten mukaan, jotta ihmiset voisivat esimerkiksi ulkoiluttaa lemmikkejään rauhassa ennen tulituksen alkamista.

Suojalasit yleistyneet

Jukka Ekholm myöntää, että suurin osa kansalaisista noudattaa turvamääräyksiä asiallisesti. Heille voi joskus sattua huolimattomuusvirheitä.
– Sitten on pieni joukko niitä, jotka eivät välitä mistään. He altistavat itsensä ja muut vahingoille.
Ilotulitteet aiheuttavat joka uutenavuotena valtakunnan tasolla etenkin käsi- ja silmävammoja. Lohjalla niiltä on viime vuosina vältytty.
– Useimmat ovat oppineet käyttämään suojalaseja, jotka ovat pieni hinta terveydestä, Ekholm arvioi.

JPIlotulittajan huoneentaulu

Jos ammut ilotulitteita, älä juo
Olet vastuussa ilotulitteiden ampumisen seurauksista tilastasi riippumatta.

Jos ammut ilotulitteita, älä säikyttele eläimiä
Vältä aiheuttamasta haittaa lemmikeille ja villieläimille. Monet eläimet pelkäävät ilotulitteita.

Jos ammut ilotulitteita, mene ulos
Valitse käyttöpaikka niin, ettei ilotulitteiden ampumisesta aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai ajoneuvoille.

Jos ammut ilotulitteita, tarkista oikea aika
Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.

Jos ammut ilotulitteita, muista suojalasit
Suojaa omat ja muiden silmät suojalaseilla, kun ammut ilotulitteita.

Jos ammut ilotulitteita, älä roskaa
Vie käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Jos ammut ilotulitteita, ole aikuinen
Älä luovuta ilotulitteita alaikäiselle tai humalaiselle. Vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.

Jos ammut ilotulitteita, lue käyttöohjeet 
Tutustu ilotulitteiden käyttöohjeisiin hyvissä ajoin ennen niiden käyttöä. Noudata ohjeita.