Hoivatilat rakennuttaa parhaillaan Lohjan asuntomessualueelle palvelukiinteistöä. Toiveiden kortteli -konseptin mukaisessa yhteisöllisessä kokonaisuudessa yhdistyvät varhaiskasvatus ja ikäihmisten asuminen sekä hoivapalvelut. Kortteliin tulee myös ravintolapalveluita.

Palveluntarjoajina päiväkodin puolella tulee toimimaan Pilke päiväkodit, hoivakodista ja ravintolasta puolestaan vastaa Attendo. Samat tahot ovat toimineet vierekkäisissä, Hoivatilojen omistamissa kiinteistöissä Lahden Ahtialassa reilun viiden vuoden ajan: Attendo Vallesmanni tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ikääntyneille ja Pilke musiikkipäiväkoti Onnimannissa päiviä viettää 80 lasta yksivuotiaista eskarilaisiin.

Päiväkoti ja hoivakoti ovat tehneet alusta asti yhteistyötä suunnitelmallisesti ja säännöllisesti, ja naapuruudesta on muodostunut piristysruiske molempien yksiköiden arkeen. Koronaa edeltävinä aikoina Onnimannista vierailtiin Vallesmannissa viikoittain ja yhteisiä juhliakin vietettiin.

Aktiivinen rinnakkaiselo huomioitiin tuoreeltaan vuonna 2015, kun Tapaseura ry valitsi yhteistyön Vuoden tapateoksi. Onnimannin johtaja Maisa Jokinen muistelee, että tuolloin, päiväkodin perustamisen aikoihin, elämänkaariajattelu ja tällainen kahden tahon yhteistyö oli melko tuoretta, ja iloitsee sen lisääntymisestä viime vuosina.

–Yhteistyö tuo hienon lisän Onnimannissa annettavaan varhaiskasvatukseen. Se opettaa lapsille suvaitsevaisuutta ja ikäihmisten kunnioittamista. Monissa perheissä isovanhemmat ovat kaukana. Naapuruuden myötä lapset pääsevät vuorovaikutukseen iäkkäämpien kanssa, Jokinen kertoo.

Yhteistyö lähtee konkreettisesti ruohonjuuritasolta: sisäpihalle muodostuu pihapiiri, jota aita halkoo, mutta lapset voivat ohjatusti vierailla hoivakodin puolella. Muutama vuosi sitten päiväkodin vanhempainyhdistys toteutti katumaalausprojektin, jossa hoivakodin nurmialuetta halkovien kulkuväylien asfalttiin maalattiin kaistaviivoja, parkkipaikkoja ja suojatie. Lapset liikkuvat pihapiirin liikennekaupungissa potkulaudoillaan ja parkkiruutuihin mahtuu niin pikku pyörä kuin rollaattorikin.

Vanhukset nauttivat pienten lasten näkemisestä ja pääsevät seuraamaan touhua ja tekemistä. Lapset taas oppivat, että vanhat ihmiset ovat arvokkaita.

Päiväkodin musiikkipainotuksen myötä lasten viikoittaiset vierailut hoivakodissa muotoutuivat luontevasti musiikkihetkiksi. Kaikki ryhmät, ihan pienimmistä alkaen, käyvät vuoroviikoin hoivakodissa esiintymässä. Attendo Vallesmannin johtajan Anne Mannisen mukaan vierailut ovat odotettuja ja yhteinen pihapiiri on virkistävä tekijä asukkaiden arjessa.

–Ulkoilun lomassa vaihdetaan kuulumisia, välillä aidan yli rupatellen, välillä järjestetyn ohjelman parissa. Vanhukset nauttivat pienten lasten näkemisestä ja pääsevät seuraamaan touhua ja tekemistä. Sekin virkistää mieltä, vaikkei olisi itsellä voimia osallistua.

Vierailuilla lauletaan ja leikitään yhdessä, usein tulossa olevan juhlapyhän tai jonkun muun teeman mukaan. Porukalla on esimerkiksi istutettu rairuohot, askarreltu joulukoristeita ja rastisuunnistettu pihapiirissä. Jokinen nostaa yhdeksi kohokohdaksi yhteisen Suomi 100 -juhlan:

–Meillä oli todella ihana iso juhla läheisessä kirkossa. Mukana oli koko päiväkoti ja lasten vanhemmat sekä hoivakodin asukkaat omaisineen. Toivottavasti päästään taas pian järjestämään yhteisiä juhlia ja olemaan arjessakin enemmän tekemisissä.

Manninen näkee erittäin merkityksellisenä mahdollisuuden lisätä lasten ymmärrystä sukupolvien ketjuun kuulumisesta.

–Lapset näkevät, ettei vanhoissa ihmisissä ole mitään kummallista. Vaikka ihmisellä olisi liikuntarajoite tai puhe ei oikein kulje, voi mieli olla kirkas. Lapset oppivat, että vanhat ihmiset ovat arvokkaita ja heidän kanssaan on mukava olla tekemisissä. Yhteistyömme on suuri voimavara molemmille yksiköille.

Erinomaisten kokemusten myötä niin Attendolla kuin Pilkkeelläkin odotetaan innolla, että lapset ja ikäihmiset pääsevät yhteistyön myötä jakamaan arkea myös uudessa palvelukorttelikohteessa Lohjalla.

Tekstissä mainitut yhteistoiminnot ovat koronapandemiaa edeltävältä ajalta.