Tänään: 18.07.2024

matkailu islanti

Päätoimittaja

Islannin Golden Circle: Geysirit, vesiputoukset ja historialliset kohteet

Islannin Golden Circle -kierros on yksi maan suosituimmista ja vaikuttavimmista nähtävyysreiteistä. Se tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden kokea Islannin ainutlaatuisen luonnon kauneuden ja rikkaan historian jopa yhden päivän aikana.

Tämä kiehtova reitti kulkee läpi Islannin henkeäsalpaavien maisemien ja siihen kuuluvat muun muassa vaikuttavat geysirit, mahtavat vesiputoukset ja historiallisesti merkittävät paikat. Golden Circle -kierros tarjoaa monipuolisen katsauksen Islannin luonnonvoimien muokkaamaan ympäristöön ja maan historiaan. Lähde mukaan tälle unohtumattomalle matkalle ja koe Islannin upeat geysirit, Gullfossin mahtava vesiputous ja Þingvellirin historiallinen kansallispuisto, jossa Islannin parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa jo yli tuhat vuotta sitten. Voit varata Kultaisen kierroksen retket edulliseen hintaan Guide to Icelandilta.

Geysirit – luonnonvoimien Näytös

Islannin Golden Circle -kierroksen ensimmäinen pysähdyspaikka on kuuluisat geysirit, jotka tarjoavat unohtumattoman näytöksen luonnonvoimista. Alueella sijaitsee muun muassa ikoninen Strokkur-geysir, joka purkautuu noin 5–10 minuutin välein suihkuttaen kiehuvaa vettä korkealle ilmaan. Tämä luonnon ihme on saanut nimensä vanhasta norjan sanasta “geysa”, joka tarkoittaa suihkuamista. Alueella sijaitsee myös Suuri Geysir, joka on antanut nimensä kaikille maailman geysir-ilmiöille.

Vierailu geysir-alueella on kuin astuisi toiseen maailmaan, missä maan sisäiset voimat ovat jatkuvasti läsnä ja näyttäytyvät dramaattisina purkauksina. Alueen kuumat lähteet ja höyryävät altaat luovat maagisen ilmapiirin, joka jättää jokaisen kävijän sanattomaksi. Tämä pysähdyspaikka on täydellinen aloitus Golden Circle -kierrokselle, sillä se tarjoaa maistiaisen Islannin ainutlaatuisesta geotermisestä aktiivisuudesta ja sen luomista maisemista.

Gullfoss – Islannin suurin vesiputous

Kultaisen kierroksen toinen pysähdyspaikka on Gullfoss, joka on yksi Islannin vaikuttavimmista ja tunnetuimmista vesiputouksista. Gullfoss, joka on suomeksi käännettynä “kultainen vesiputous”, hurmaa kävijät mahtavalla voimallaan ja kauneudellaan. Vesiputous koostuu kahdesta tasosta. Erityisen vaikuttavan näkymän tarjoaa se, miten vesi syöksyy kanjoniin ja katoaa osittain sen uumeniin, mikä luo vaikutelman loputtomasta virtaamisesta.

Kesällä auringon säteet luovat usein upean sateenkaaren putouksen yllä, mikä tekee maisemasta vieläkin lumoavamman. Talvella taas Gullfossin ympäristö muuttuu jäätyneiden vesien ja lumen peittämäksi satumaaksi, jossa vesiputouksen voima tuntuu entistäkin vaikuttavammalta kontrastina hiljaisen kylmälle maisemalle.

Gullfoss ei ole pelkästään luonnonihme, vaan myös kulttuurisesti merkittävä paikka. Tarina Sigríður Tómasdóttirista, paikallisesta naisesta, joka taisteli estääkseen putouksen käytön vesivoimalaitoksena, on tärkeä osa Islannin ympäristöhistoriaa. Hänen periksiantamattomuutensa ja rakkaus luontoa kohtaan pelastivat tämän upean paikan tuleville sukupolville.

Vierailu Gullfossilla tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea Islannin luonnon raaka voima ja kauneus yhdessä pysähdyksessä, tehden siitä ehdottomasti yhden Golden Circle -kierroksen kohokohdista.

Thingvellirin kansallispuisto eli Þingvellir

Golden Circle -kierroksen kolmas pysähdyspaikka on Þingvellirin kansallispuisto, joka on paitsi historiallisesti merkittävä myös geologisesti ainutlaatuinen alue. Þingvellirissä sijaitsi maailman ensimmäinen parlamentti, Alþingi, joka perustettiin vuonna 930 jKr.

Tämä historiallinen paikka on Islannin demokratian kehto ja symboloi maan pitkäaikaista sitoutumista lakiin ja oikeudenmukaisuuteen. Þingvellirin laakso on paikka, jossa islantilaiset kokoontuivat keskustelemaan tärkeistä asioista ja tekemään päätöksiä vuosisatojen ajan.

Geologisesti Þingvellir on myös poikkeuksellinen, sillä se sijaitsee kahden mannerlaatan, Pohjois-Amerikan ja Euraasian välissä. Nämä laatat liikkuvat hitaasti toisistaan erilleen, mikä on luonut alueelle dramaattisia halkeamia ja rotkoja. Yksi tunnetuimmista on Almannagjá-rotko, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden kävellä kahden mannerlaatan välissä. Tämä luonnon ilmiö on jatkuvasti muokkaamassa maisemaa.

Matka Lohjalta Islantiin taittuu nopeasti

Aloita matkasi Lohjalta matkustamalla Helsinkiin. Tämä onnistuu helpoimmin linja-autolla tai omalla autolla. Helsingistä on suoria lentoja Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin. Lentoaika on noin 3–3,5 tuntia. Suoria lentoja tarjoaa esimerkiksi Finnair ja Icelandair. Lennot laskeutuvat Keflavíkin kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Reykjavikista. Lentokentältä pääset Reykjavikiin kätevästi lentokenttäbussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Muista, että säät voivat vaihdella Islannissa todella nopeasti. Tästä syystä kannattaa varmistaa, että autossasi on hyvät ja oikeanlaiset renkaat, mikäli aiot liikkua Islannissa vuokra-autolla.