Japanin media-alan suurin monialayritys, televisioyhtiö Nippon Terebi kävi Suomessa tekemässä ohjelmaa Suomen varautumisesta Venäjän uhkaan Ukrainan sodan alettua. Kuvausryhmä kävi tutustumassa Nummi-Pusulan Reserviläisten toimintaan. Netistä he olivat löytäneet tietoa Pusulan Oloviisaan ilma-aseratavuorosta ja halusivat tulla tutustumaan reserviläisten ampumataitojen kehittämiseen. Tämä oli jo toinen yhteydenotto reserviläistoiminnasta lyhyessä ajassa lähipaikkakunnilla, sillä pari viikkoa aikaisemmin englantilainen televisioyhtiö ITV kävi kuvaamassa reserviläisammuntoja Kovelon ulkoammuntaradalla Karkkilassa.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen otti viime maanantaina 21.3. yhteyttä Nummi-Pusulan Reserviläisten puheenjohtajaan Harri Jokivirtaan tiedustellen mahdollisuutta tutustuttaa japanilainen kuvausryhmä reserviläisten ampumatoimintaan ja vastata ajankohtaisiin kysymyksiin. Tilaisuus sovittiin keskiviikolle 23.3.


Aleksi Kenttinen haastattelussa.

Tv-ryhmä saapui paikalle tulkkinsa Jannika Riikosen johdolla. Tilaisuus aloitettiin haastatteluilla, joissa kysyttiin mm. kuinka paljon aikaa käytätte reserviläisharjoituksiin ja onko ampumatoimintaa lisätty Ukrainan sodan seurauksena, mitä mieltä olette NATOsta, entä Venäjän ja Suomen yhteisestä historiasta. Myös jäsenmäärän kasvaminen Reserviläisliitossa sodan alettua herätti kiinnostusta.

Ampumatoiminta on aktivoitunut Ukrainan sodan myötä ja harjoitusammunnoissa väkimäärä on melkein kaksinkertaistunut reserviläisyhdistyksissä, mukaan lukien Karkkila ja Nummi-Pusula. Uudet ja vanhat jäsenet ovat tulleet radoille kehittämään taitojaan.

NATO-kysymyksen vastaukset noudattivat pitkälti nykyistä vallitsevaa mielialaa ja yhteisen historian jokainen varmaan suurin piirtein tietää.


TV-toimittaja Tomohiro Furutani ampumassa Harri Jokivirran opastuksella.

Televisioryhmä haastatteli myös 16-vuotiasta Lenni Pulkkista ja kysyi mm. syytä kiinnostukseen ammuntaharjoittelua kohtaan sekä sitä, seuraavatko hän ja hänen kaverinsa uutisia Ukrainan tilanteesta. Pulkkisen mukaan ammuntaharjoittelun kiinnostus on osittain lähtenyt Ukrainan tilanteesta, mutta pitkäaikainen kiinnostus historiaan ja esimerkiksi sotastrategiaan ovat myös osasyy. Pulkkisen mukaan kovin moni kaveri ei puhu aiheesta ainakaan koulussa, mutta olettaa heidän kuitenkin jollain tasolla seuraavan uutisointia. Hän pyrkii seuraamaan Ukraina-uutisointia useista eri lähteistä.

Jäsenistön kehitykseen oli helppo vastata, koska Jokivirta oli kysynyt viime käden tiedot Reserviläisliiton toiminnanjohtajalta Minna Nenoselta samana päivänä. Reserviläisliittoon on 1.1.–15.3 välisenä aikana liittynyt 5 500 uutta jäsentä. Vertailuna vuosien 2015–2021 välillä kasvua oli 3 000 jäsentä. Liiton jäsenmäärä oli vuoden 2021 lopulla 39 057.

–Ilokseni sain todeta, että Nummi-Pusulan yhdistykseen on liittynyt tämän vuoden alusta neljä uutta jäsentä, mikä on näin pienelle yhdistykselle prosentuaalisesti iso määrä. Meillä oli viime vuoden lopulla 47 jäsentä. Toivomme, että jäsenkehitys jatkuisi myönteisenä ja saisimme lisää nuoria joukkoomme, Jokivirta toteaa.

Haastattelujen jälkeen TV-ryhmä halusi kuvata asekäsittelyn, ampuma-asennon ja laukaisun opetusta. Ammuntaa kuvattiin monesta kuvakulmasta ja kamera vietiin jopa taulun viereen osumahetkien taltioimiseksi. Myös toimittaja halusi pikakoulutuksen ja osallistui ammuntaan ilmakiväärillä.


Yhteiskuvassa tulkki Jannika Riikonen (vas), Lenni Pulkkinen, Vesa Kenttinen, Aleksi Kenttinen, toimittaja Tomohiro Furutani, Harri Jokivirta, tuottaja Yukiko Kishimoto, kuvaaja Simon Bradley, Sami Hänninen ja Kalle Leskinen.