Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Järripeippo rikkoi ennätyksiä Pihabongauksessa

linnut

Viherpeippo (Kuva: Reijo Lähteenmäki)

 

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 13. kerran. Ennen varsinaista tapahtumaviikonloppua järjestettiin Pihabongauksen koululaisviikko. Pihabongaukseen on jälleen osallistuttu aktiivisesti.

Tänä vuonna Pihabongauksessa nähtiin järripeippoja, peippoja ja tiklejä enemmän kuin koskaan aiemmin. Alustavien tulosten mukaan järripeippoja on nyt noin 20 kertaa ja peippoja kolme kertaa tavallista enemmän. Järripeippoja on jo nyt ilmoitettu kolme kertaa niin paljon kuin edellisenä huippuvuonna 2013. Peipot, järripeipot hyötyivät leudosta syksystä ja pelloille jääneestä viljasta.

Tikli on eteläinen laji, joka talvehtii meillä yhä yleisemmin. Pihabongauksessa tiklejä on havaittu vuosi vuodelta enemmän. Tänä vuonna havaittiin myös huomattavan runsaasti urpiaisia voimakkaan syysvaelluksen jäljiltä. Vain vuonna 2013 havaittiin vielä enemmän urpiaisia.

Tavallista vähemmän Pihabongauksessa nähtiin muun muassa varpusia, vihervarpusia, töyhtötiaisia ja varpushaukkoja. Ennätyksellisen vähissä oli viherpeippo, jonka kantaa loistartunta on kurittanut jo vuosia.

Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, urpiainen ja keltasirkku. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 pihan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu havaintoja 102 lintulajista ja noin 400 000 lintuyksilöstä. Viikonlopun harvinaisin lintu oli Saarijärvellä havaittu keltahemppo.

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 2.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään jatkuvasti BirdLifen verkkosivuille, ja lopulliset yhteenvedot julkaistaan helmikuun lopulla.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Järripeippo (Kuva: Micha Fager)