Reko Möttönen pudottelee toimistopaperia keräysastiaan Rosk´n Rollin Metsolan ekopisteellä.
– Asun lähellä, ja tätä tulee usein käytettyä esimerkiksi kauppareissujen yhteydessä.
Möttönen on muuten tyytyväinen Metsolan ekopisteen keräilyvalikoimaan, mutta kaipaa muoveille omaa astiaa.
– Kyllä muoveja tulee silloin tällöin vietyä Nahkurintorin ekopisteelle, jossa niitä kerätään, mutta  helpompaa niin itselleni kuin monille muille olisi, jos astioita olisi useammassa paikassa.
Tällä kertaa Metsolan pisteellä on siistiä. Muttei aina. Möttönenkin on joskus nähnyt astioden vieressä lojuvan sekalaista tavaraa vanhoista sohvista lähtien.
– En tiedä, onko kyse tietämättömyydestä vai laiskuudesta. Kaiketi luotetaan, että jäte päätyy kuitenkin lopulta oikeaan paikkaan, hän arvelee.

Reko Möttönen käyttää ahkerasti Metsolan ekopistettä, mutta toivoo, että siellä kerättäisiin myös muoveja.

Siivousmaksu ylimääräisestä

Rosk´n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari myöntää, että sekajäte- ja ekopisteillä on toisinaan rojua maassa hujan hajan.
– Tyypillisin tilanne on se, että joku tuo esimerkiksi muuton tai remontin yhteydessä kerralla niin paljon tavaraa, että astia täyttyy. Seuraava huomaa tilanteen, mutta ei viitsi lähteä viemään omaa lastiaan takaisin tai toiselle pisteelle vaan jättää sen astian viereen. Kolmas noudattaa edellisen esimerkkiä. Joku sitten ilmoittaa meille, ellemme ole itse ehtineet vielä huomata.
Toivari huomauttaa, että jätteiden jättäminen vääriin paikkoihin on yksiselitteisesti kiellettyä, ja siitä seuraa myös sanktioita.
-Jätteiden jättäminen keräysastian ulkopuolelle, laittaminen väärään astiaan tai keräyspisteille kuulumattomien jätteiden tuonti ja jättäminen paikalle johtaa 40-120 euron siivous- ja lajittelumaksuun sen mukaan, miten suuresta tai aikaa vievästä hommasta on kysymys. Sekajätepisteiden käyttämisestä ilman lupaa seuraa 80 euron maksu.

Harvoin pahat mielessä

Mika Toivarin mukaan siivous- ja lajittelumaksuja langetetaan kuukausittain. Roskaajien kiinnijäämistä on helpottanut kameravalvonta, josta käyvät ilmi usein auton rekisterinumero, tekijän naama tai molemmat. Kamera toimii myös pelotteena lusmuilijoille.
– Oma käsitykseni on, että tekijä ei useimmiten tarkoita pahaa vaan luottaa siihen, että jäte toimitetaan oikeaan paikkaan, kunhan se vain on siinä tontilla. Näinhän toki tapahtuukin, mutta tavallaan veloitamme ylimääräisestä työstä.
Kaikki eivät myöskään ole perillä, mitä eri jätejakeisiin kuuluu. Niinpä pienmetallien sekaan saatetaan tunkea vanhoja pallogrillejä tai sähkö- ja elektroniikkaromua, vaikka keräys on tarkoitettu lähinnä tyhjille elintarvikepurkeille.
– Jos jätepisteiden liepeillä on roinaa, pyydämme ketä tahansa, vaikka satunnaista ohikulkijaa, ottamaan meihin heti yhteyttä riippumatta siitä, onko roskaaja tiedossa. Puhelinnumero on näkyvillä. Tärkeintä, että siivous hoidetaan nopeasti, Mika Toivari sanoo.

Opittu kierrättämään

Vaikka tietämättömyydestä tai laiskuudesta johtuvia ylilyöntejä sekajäte- ja ekopisteillä tapahtuu aika ajoin, kokonaisuutena tilanne on parantunut selvästi takavuosista. Muutamat ongelmapaikatkin ovat siistiytyneet. Osa keräyspisteistä sijaitsee yksityisten mailla, ja myös maanomistajilta tulee myönteistä palautetta.
– Syy lienee se, että ihmiset ovat oppineet kierrättämään, siitä on tullut arkirutiinia. Kyse on yhteisestä edusta, ja ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä toimii asiantuntevasti ja vastuullisesti, Mika Toivari arvioi.

JP


Ekopisteet kaikkien ulottuvilla

Rosk´n Rollilla Lohjalla on yhteensä 27 Rosk’n Rollin ekopistettä sekä 104 sekajätepistettä. Sekajätepisteistä osa on käytössä vain kesäaikaan. Sekajätepiste on maksullinen palvelu niille, joiden ei asunnon tai kesämökin hankalien kulkuyhteyksien takia ole mahdollista pitää omaa tyhjennettävää astiaa. Ekopisteet taas ovat kaikkien vapaasti ja maksutta käytettävissä, ja niissä on keräysastioita muun muassa kartonki- ja lasipakkauksille ja pienmetalleille.
– Pakkausjätteen vastaanotto kuuluu tuottajavastuulain mukaan tuottajille, joiden etujärjestö Rinki pyörittää Lohjalla myös keräyspisteitä. Kunta, jota edustaa Rosk´n Roll, voi järjestää täydentävää keräyspalvelua samoille jätejakeille. Myös meidän keräämämme pakkausjäte päätyy tuottajien järjestämään jatkokäsittelyyn, Rosk´n Rollin kuljetuspäällikkö Mika Toivari sanoo.
Kodin vaaralliset jätteet, kuten akut, maalit ja liuottimet, voi Lohjalla viedä maksutta joko Munkkaan jäteasemalle tai vaarallisten jätteiden konttiin, joita on Virkkalassa, Karjalohjalla, Sammatissa ja Saukkolassa. Keväisin ja kesäisin Rosk´n Roll järjestää myös kiertäviä vaarallisten jätteiden keräyksiä haja-asutusaluella.