Lohjan kahdessa Jehovan todistajien seurakunnassa iloitaan uudesta kokouspaikasta. Lohjan Ventelässä sijaitseva valtakunnansali korvaa aiemman kokouspaikan, joka sijaitsi asuntomessualueella.

Jehovan todistajien uusi kokouspaikka sijaitsee osoitteessa Mäntynummentie 46, ja se on nyt otettu virallisesti seurakuntien käyttöön. Aiemmin seurakunnat kokoontuivat vuonna 1980 rakennetussa valtakunnansalissa Sahakadulla. Vuoden 2021 Hiidensalmen asuntomessujen valmisteluvaiheessa Lohjan kaupunki halusi lunastaa tuon kiinteistön ja tarjosi tilalle käyttötarkoitukseen hyvin sopivaa tonttia Mäntynummentien varresta.

Uuden kokouspaikan maanrakennustyöt tehtiin syksyllä 2021. Paikallinen rakennusurakoitsija aloitti perustustyöt tämän vuoden toukokuussa ja sai kiinteistön päärakenteet valmiiksi kesäkuun lopussa. Sen jälkeen paikalliset Jehovan todistajat sekä muista seurakunnista tulleet vapaaehtoiset rakennusalan ammattilaiset tekivät loppuasennukset ja viimeistelytyöt.

Uuden rakennuksen pinta-ala on noin 250 m2, ja siinä on 150 istuinpaikkaa. Kokouspaikka on rakennettu nykynormien mukaisesti energiataloudelliseksi. Se on myös varustettu laadukkailla audio- ja videolaitteilla, jotka mahdollistavat seurakunnan opetus- ja luento-ohjelmien kuva- ja videomateriaalin käytön. Koronapandemian aikana Jehovan todistajien seurakuntien kokoukset järjestettiin viikoittain videoneuvottelupalvelujen välityksellä. Myös uuden valtakunnansalin tekniikka mahdollistaa kokouksiin osallistumisen videoyhteyden avulla.

–Uusi kokouspaikkamme Mäntynummentiellä on todella hieno ja käytännöllinen. Saliin asennetut videolaitteet mahdollistavat ohjelman seuraamisen edelleen myös niille, jotka terveys- tai muista syistä eivät pääse paikan päälle. Kaikki ovat tervetulleita kokouksiimme, sanoo Pentti Nevalainen paikallisesta seurakunnasta.

Valtakunnansaleilla pidettävät viikoittaiset opetustilaisuudet ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, ja niissä käy myös muita kuin Jehovan todistajia.

Suomessa Jehovan todistajilla on noin 300 seurakuntaa ja lähes 200 omaa kokouspaikkaa. Tänä syksynä uusia kokouspaikkoja on valmistunut Kajaaniin ja Vantaan Korsoon. Jehovan todistajilla on maailmanlaajuisesti yli 62 000 omaa kokouspaikkaa, ja lähivuosina on tarve rakentaa tuhansia uusia saleja.

Jehovan todistajat on Suomen neljänneksi suurin uskonnollinen ryhmä. Aktiivisia todistajia, jotka osallistuvat raamatulliseen opetustyöhön, on Suomessa noin 18 000. Koko maailmassa on noin 8,6 miljoonaa Jehovan todistajaa noin 120 000 seurakunnassa.

Jehovan todistajien uusi valtakunnansali Mäntynummentiellä. (Kuva: Jehovan todistajat)

Uusinta tekniikkaa kokouksissa

Jehovan todistajien seurakunnat kokoontuvat kahdesti viikossa tilaisuuksiin, joissa käsitellään Raamatun opetuksia ja sitä, miten niistä voi hyötyä arkielämässä. Kokouksissa hyödynnetään vahvasti modernia tekniikkaa. Videot ovat olennainen osa kokousohjelmaa, joka julkaistaan myös digitaalisessa muodossa ilmaisessa JW Library -mobiilisovelluksessa. Useimmat todistajat – nuorista aina ikäihmisiin saakka – käyttävätkin kokouksissa tablet-tietokoneita.

Maailmanlaajuinen kunnossapito-ohjelma

Kaikille valtakunnansaleille on laadittu oma huolto-ohjelma, ja kiinteistö pyritään pitämään sen mukaisesti erinomaisessa kunnossa sekä sisä- että ulkopuolelta. Vapaaehtoiset rakennusalan ammattilaiset tekevät kuntotarkastuksia saleilla ympäri Suomea. Samalla he antavat paikallisen seurakunnan jäsenille opastusta salien ylläpitämisestä. Koulutusohjelma on käytännöllinen, koska samalla opitaan huomioimaan myös oman kodin huoltokohteita.

Joskus on tarve suuremmille remonteille. Jehovan todistajilla on Suomessa kaksi rakennusalan ammattilaisista koostuvaa vapaaehtoisryhmää, jotka huolehtivat näistä hankkeista yhdessä paikallisten todistajien kanssa. Samanlaista huolto- ja korjausohjelmaa noudatetaan ympäri maailman.