– Galleria Lutsin uudessa näyttelyssä pohditaan kohtaamista eri näkökulmista
Galleria Lutsissa on 6.2. saakka esillä Soile Englundin, Hilkka Korhosen ja Tuula Reinikaisen muodostaman EnKoRe-taiteilijaryhmän kuvataidenäyttely. Näyttelyn teemana ja kantavana ajatuksena on kohtaaminen eri muodoissaan. Kolme pitkänlinjan taiteilijaa kohtaa näyttelyssä teoksillaan. Tekniikat, teemat ja tekotavat ovat jokaisella erilaiset; akryyli, hiili, keramiikka ja tekstiili. Erilaisten taiteilijoiden ja teosten kohtaaminen kertookin mm. taiteen moninaisuudesta ja ihmisten erilaisuudesta. Jokainen taideteos antaa tilan myös taiteilijan ja katsojan kohtaamiselle. Kuvataideteoksen äärellä kohtaavat sanattomasti niin taiteilijan kuin katsojankin elämänkokemus ja historia. Näyttelyn ajatuksena ovat myös niin ihmisten välinen kohtaaminen kuin ihmisen ja luonnon sekä ihmisen ja yhteiskunnankin välinen kohtaaminen. Jokainen kohtaaminen on erilainen. Jokainen kohtaaminen on myös mahdollisuus.
–Taideteoksen kohtaaminen voi muuttaa jopa ajattelun suuntaa. Taiteen kohtaaminen vaatii vastaanottamista ilman ennakkoluuloja. Taidekokemus voi olla mahdollisuus ajatella toisin, pohtii Korhonen.
Maailmanlaajuisen pandemian tulo keväällä teki ihmisten fyysisen tapaamisen vaikeaksi. Taiteilijat ajattelevat, että taide eri muodoissaan antaa kuitenkin mahdollisuuden kohdata toisia myös tuona aikana.
–Kohtaaminen tuntuu ajankohtaiselta ja toisaalta myös jotenkin nurinkuriselta tässä tilanteessa, kun pandemia on tehnyt ihmisten kohtaamisesta vaikeaa, jopa vaarallista.
Siksi taiteen äärellä kohtaaminen on entistä tärkeämpää, taide avaa tien toisen ihmisen luo, toisiin maailmoihin ja ajatuksiin ja saa katsojan kenties löytämään samat tunnot kuin taiteilija tai mahdollisesti löytämään jotain omaa ja ihan uutta. Tekstiilitöissäni käsittelen erilaisuuden teemaa; sitä miten jollain tavalla valtavirrasta poikkeavat yksilöt tulevat helposti kohdatuksi yhteiskunnassamme, kertoo Englund.

näyttelyn teemana ja kantavana ajatuksena on kohtaaminen eri muodoissaan.
Korona toi uusia ulottuvuuksia työskentelyyn
Korona on vaikuttanut myös taiteilijoiden työskentelyyn.
–Olen tehnyt maalaukseni kevään, kesän ja syksyn aikana. Aloitin maalaukset koronan eristettyä ihmiset koteihinsa. Epävarmuus tulevasta ja ahdistukset saivat minut maalaamaan. Maalaukseni kertovat elämän voimasta ja kauneudesta, kertoo Korhonen.
–Taiteen voima on niin valtava, että uskon sen auttavan ihmisiä vaikeissa tilanteissa. Taideteoksen on aina joku ihminen tehnyt ja näin katsoja kohtaa toisen ihmisen taideteoksessa ilman fyysistä tapaamista. Taideteos sisältää tekijänsä elämänkokemukset ja historian. Teos myös kantaa sisällään kulttuurin ja taidehistoriaa, hän jatkaa.
Korona vaikutti myös Englundin teoksiin.
–Keväällä alkoi karanteeni ja tuntui että meidät oli suljettu sisään omiin koteihimme ja omiin lokeroihimme. Kaipasin ulos ja halusin nähdä meren. Niinpä aloin maalata mielenmaisemia, naivistisia ikkunanäkymiä merelle. Näin pääsin kaipaamani meren rantaan, kohtaamaan meren ja sen mieleen nostamat ajatukset, hän kertoo.
Taiteen tekeminen on tuonut voimaa korona-ajan keskelle.
–Ihmisenä oleminen ja toisten ihmisten kohtaaminen mietityttävät minua myös taiteessani; kohtaaminen, kohtaamattomuus, yksinäisyys. On mielenkiintoista kuvitella, kuinka teosteni katsoja näkee ja kokee kuvaamani henkilöt. Korona-aika on ollut kovin haastavaa aikaa monille. Olen ollut valtavan onnellinen taiteesta ja taiteen tekemisestä, joka on ollut minulle tänäkin aikana mahdollista, Reinikainen kertoo.

Taiteilijat siveltimien takana
Hilkka Korhonen on kuvataiteilija, taideopettaja ja artesaani. Hän on kotoisin Helsingistä ja asuu siellä perheensä kanssa nykyäänkin. Koti löytyy läheltä siirtolapuutarhaa ja merta. Hän on opiskellut ja tehnyt taidetta koko aikuisikänsä ajan.
Oulusta kotoisin oleva Tuula Reinikainen on tehnyt työuransa lähinnä lasten ja nuorten kuvataiteen parissa kuvataiteen erikoisluokan opettajana.
–Jäin viisi vuotta sitten pois työelämästä, muutin perheeni luokse Helsinkiin ja sen jälkeen olen saanut opiskella itse kuvataidetta lisää ja tehdä taidetta sydämeni kyllyydestä. Maalaus, piirtäminen ja keramiikka ovat tärkeimmät tekotapani. Karkea espanjalainen savi on suosikkini! Tehtyäni vuosikausia luontoaiheisia maalauksia, siirryin ihmisten kuvaamiseen, hän kertoo.
Soile Englund puolestaan on tehnyt pitkän työrupeaman kulttuurituottajana ja palaamassa nyt vähitellen omimmalle alalleen eli taiteilijaksi.
–Teen omaa taidetta ja osallistun taas näyttelyihin. Tekniikkani on maalaaminen, mutta rinnalla ovat kulkeneet koko ajan myös kollaasit ja tekstiili-ilmaisu eri muodoissaan. Galleria Lutsin näyttelyyn hain mukaan alun perin tekstiilitöillä. Korona-aika on kuitenkin vaikuttanut minuun niin, että aloin purkaa tuntojani siveltimellä, hän kertoo.
Taiteilijat ovat tavattavissa Galleria Lutsissa lauantaina 6.2 kello 12.00–14.00 ennen näyttelyn purkua.
–Toivon että taidenäyttelymme tavoittaisi katsojia ja tarjoaisi mielenkiintoisia kohtaamisia töittemme äärellä, Reinikainen sanoo.
SMS

