Palvelukoti Jokelan sauna ja ranta-alue Hietaisten kylässä Väänteenjoen rannassa kunnostetaan koko kyläyhteisöä palvelevaksi vapaa-ajanviettopaikaksi.
– Olemme saaneet Ykkösakselin kautta EU:n Leader-tukea 57 000 euroa, mikä on puolet hankkeen budjetista. Toinen puolikas on omarahoitusta, mihin kuuluu myös kyläläisten tekemä talkootyö, kertoo Jokelan omistavan Betesda-säätiön toimitusjohtaja Armi Lampi.
1950-luvulla rakennettu saunarakennus siirtyi vuonna 1971 silloisen Toipilaskoti Jokelan perustamisen myötä Betesda-säätiölle. Siitä saakka sauna on ollut Jokelan asukkaiden käytössä.
– Vuosien mittaan sauna on mennyt kuitenkin huonoon kuntoon. Talon asukkaiden ikärakenne on myös sen verran korkea, ettei heissä ole enää paljon saunojia, joten päätimme remontin myötä muuttaa toimintamallia. Saunaa ja takkahuonetta voivat vapaasti käyttää Väänteenjoen alueen kyläyhdistys ja Lohjan maamiesseura, ja muillekin se on vuokrattavissa Betesdan kautta, Armi Lampi sanoo.
Remontointi on jo aloitettu, ja saunan on määrä valmistua marraskuussa 2024. Tilat uusitaan perusteellisesti ja entisestä rakennuksesta jää jäljelle vain runko.

– Osittain työ tehdään kyläläisten talkoovoimin, mutta myös palkkatyövoimaa tarvitaan esimerkiksi sähkötöihin, Lampi sanoo.
Samalla ranta-aluetta raivataan monikäyttöiseksi. Armi Lammen mukaan suunnitteilla ovat ainakin beach volley- ja petankkikentät.
– Uusi laituri meillä jo on, ja luonnonhiekkapohjainen uimaranta on erinomainen, hän iloitsee.


JP

Jokelan saunarakennuksen purku ja remontointi on jo aloitettu, ja vanhasta jää jäljelle vain runko.
Jokelan saunarakennuksen purku ja remontointi on jo aloitettu, ja vanhasta jää jäljelle vain runko.