Tänään: 18.07.2024

Toimittaja

Joulubasaari Galleria Lutsissa

Galleria Luts, taide

Lohjan keskustassa toimiva Galleria Luts on tunnettu vaihtuvista näyttelyistään ja taidelainaamostaan, mutta nyt tarjolla on myös joulubasaari. Sieltä voi ostaa erilaisia taideteoksia maalauksista keramiikkaan sekä pieniä käsitöitä, kuten korvakoruja, lautanauhoja, avaimenperiä ja muffinsin muotoisia saippuaveistoksia.

–Basaarissa on esillä ja myynnissä seuran jäsentaiteilijoiden teoksia, taidekäsitöitä ja joulukalentereja. Täältä löytyy mm. grafiikkaa, maalauksia, kortteja ja veistoksia. Monet taiteilijat tekevät oman työnsä lisäksi myös taidekäsitöitä. Esillä onkin runsas kokoonpano, jossa näkyy tekemisen moninaisuus, kertoo Seija Sainio Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseurasta.

Mistä idea joulubasaarista sai alkunsa?

–Meillä oli viime vuonna tähän aikaan seuran vuosinäyttely, mutta nyt se pidettiin jo kesällä. Halusimme myös jotain uutta. Seuran kokouksessa nousi sitten esiin ajatus basaarista. Monella taiteilijalla on pieniä teoksia, joista voitaisiin saada runsas kokoonpano. Saimmekin mukaan paljon taiteilijoita ja sellaisiakin, jotka eivät ole ennen pitäneet täällä näyttelyä.

–Lisäksi loppuvuosi pyhineen on vähän repaleinen. Galleria on paljon kiinni ja ihmiset kuka missäkin. Siksi joulubasaari sopii tähän kohtaan yksittäisen taiteilijan näyttelyä paremmin.

Joulubasaari on avoinna myös Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoiden aikaan. Silloin Lutsissa on taiteen lisäksi tarjolla myös glögiä. Ostokset saa heti mukaansa, vaikka ne ovatkin myös osa näyttelyä. Osalle taiteilijoista voi maksaa MobilePaylla tai käteisellä. Joulubasaari on avoinna 6.1. asti.

Tähän asti Galleria Lutsin tarjonta on painottunut paljon maalauksiin ja pieniin veistoksiin, mutta tiloja remontoidaan parhaillaan ja jatkossa tarkoituksena on saada esille myös video- ja mediataideteoksia.

Vaihtuvasta taiteesta ilmettä omille seinille

Myös taidelainaamon ripustus on uusittu. Esillä on töitä sekä seuran jäseniltä että Galleria Lutsissa näyttelyn pitäneiltä vierailevilta taiteilijoilta. Teoksia voi lainata niin kodin kuin työpaikankin seinälle ja palauttaa, kun laina-aika on loppunut. Sainio tosin toteaa usein käyvän niin, että teos jää seinälle pysyvästi, koska lainaaja mieltyy siihen niin kovasti, eikä haluakaan enää luopua siitä. Lainaamoidea tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden hankkia vaihtuvia taideteoksia esimerkiksi yrityksen tiloja elävöittämään.

SMS

Galleria Lutsista voi sekä ostaa että vuokrata taidetta seinilleen.