Lohjalaisen lastenkirjailija Sirkka Knuutilan uusi Rosmariini ja valkoinen joulu -kirja (Avain) tarjoilee niin pienille kuin vähän isommillekin lukijoille 24 jouluista tarinaa. Knuutila vinkkaa, että kirja sopiikin sekä joulukalenteriksi että pukinkonttiin paketoitavaksi.

Kirjan hahmoilla on suuri huoli siitä, että Etelä-Suomessa on musta joulu. Lapset toivovat kuitenkin suksia ja liukureita, joten heitä pitää auttaa. Lumen saamiseksi tarvitaan noidankin apua, mutta suostuuko hän auttamaan? Tonttulasten Rosmariini ja Lipstikka Mausteisen lisäksi kirjassa seikkailevat mm. noitapoika Peeveli Pahkeinen ja noita Anelma Alviina Myhkyränryömä.

Kirjan on kuvittanut Olga Badulina.

–Sain kirjalle ihan mahtavan kuvittajan, jonka klassisen kauniit kuvat vahvistavat suurenmoisesti mielikuvitukseni satumaailmaa. Ihastuin todella paljon hänen tyyliinsä. Minun tarinani ovat klassisia satuja, joten hänen klassinen tyylinsä tukee niitä, Knuutila iloitsee.

Kustantajan löytyminen ei kuitenkaan ollut helppoa ja niinpä Knuutila ehti tehdä ensimmäisen version kirjastaan omalla kuvituksellaan.

–En osaa piirtää tarpeeksi hyvin, mutta osaan luoda kolmiulotteisia juttuja, joten väkersin kirjani tyypeistä nuket. Niitä kuvaamalla kuvitin kirjani. Avain Kustannuksen kustannusjohtaja näki sen sattumalta ja sitten alkoikin tapahtua vauhdilla. Hän sanoi, että kirja on aivan ihana, mutta suositteli kuvitusta piirroksilla, Knuutila kertoo.

Nuketkaan eivät menneet hukkaan uuden kuvituksen myötä.

–Badulina on käyttänyt luomiani nukkehahmoja kuvituksensa pohjana.

Kirjasta on olemassa myös äänikirja. Rosmariini ja valkoinen joulu on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Rosmariini ja joulun taika -kirjalle. Entä, miksi juuri joulu on aiheena Knuutilan kummassakin lastenkirjassa.

–Olen aina rakastanut joulua. Siinä on jotain taikaa, hän toteaa.

Tarinat ovat olleet aina tärkeitä Sirkka Knuutilalle.

Tarinat ovat olleet aina lähellä Knuutilan sydäntä

Knuutila on tehnyt luovaa työtä mainosalalla koko uransa ajan.

–Olen ollut tarinankertoja koko työelämäni ajan.

Neljä vuotta sitten tapahtunut Lohjalle muutto toi kuitenkin uutta inspiraatiota ja puhtia luovuuteen.

–Olemme asuneet Kauniaisissa suurimman osan elämästämme, mutta lähdimme hakemaan paikkaa, jossa voisimme yhdistää kodin ja vapaa-ajan asunnon. Löysimme Lohjanjärven rannalta ihanan talon ja olemme viihtyneet täällä tavattoman hyvin. Lohjalla inspiroi luonto. Täällä on ihania jalopuita ja harjumaisemaa, fantastista. Ulkoillessa huokailemme vain, miten näin kaunista voikaan olla, Knuutila päivittelee.

Kirjojen taustalla vaikuttavat myös Knuutilan omille lapsilleen ja lapsenlapsilleen kertomansa tarinat.

–Kun lapseni olivat pieniä, kerroin heille tarinoita. Myös aikuiset kuulivat näitä tarinoita joskus ja sanoivat, että niistä pitäisi kirjoittaa kirja.

Tuosta hetkestä on kulunut tovi, sillä Knuutilan lapset olivat pieniä 80-luvulla. Vuonna 1991 hän perusti oman yrityksen ja työsti silloin kirjaprojektiaankin, mutta sitten se jäi, kunnes ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2007.

–Sitten sain lapsenlapsia ja kerroin tarinoita vuorostaan heille. Uuden kirjan tarinat ovat heille kerrottuja, Knuutila sanoo.

Tarinat ylipäätään ovat olleet Knuutilalle aina merkityksellisiä.

–Lapsena rakastin itse tarinoiden kuuntelua ja hakeuduin vanhojen ihmisten lähelle kuuntelemaan heidän kertomuksiaan. Näin jo lapsena tonttuja kannon koloissa, hän naurahtaa.

SMS

Sirkka Knuutila teki kirjaansa ensimmäisen kuvituksen kuvaamalla kirjan hahmoista tekemänsä nuket. Sittemmin kustantajan kautta löytyi kuvittaja, jonka tyyli sopii hienosti kirjan kertomuksiin.