Ensi viikonloppuna järjestetään myös joulumarkkinat.

Vihdin kirkonkylälle on avautunut pienyrittäjien joulukauppa, josta löytyy eri alojen käsityöläisten valmistamia tuotteita. Alkunsa joulukauppa sai siitä ahdingosta, jonka koronaviruspandemia on tuottanut pienyrittäjille.

–Olen kiertänyt ennen paljon markkinoita ympäri Etelä-Suomea, mutta nyt tapahtumia ei ole. Monella yrittäjällä on tässä kylällä tullut eteen sama tilanne, että tuotteita pitäisi saada myytyä. Ajatuksena onkin saada työllistettyä heitä. Lähialueen yrittäjät ovat lähteneet mielellään mukaan tähän, kertoo joulukaupan pystyyn pistänyt yrittäjä Teija Yläranta.

Kaupasta löytyy esimerkiksi Knokkon hampusta, puuvillasta ja nokkosesta valmistamia luomutuotteita, kuten tyynynpäällisiä ja pesuhansikkaita, Nordic Been mehiläisvahakynttilöitä, Irene Lehtinen-Verbon tekemiä hartiahuiveja, korvakoruja, säärystimiä, pipoja ja laukkuja, Keskylän luomutilan ruusukvittenglögiä ja hilloa, Puupöllön lusikoita, avaimenperiä, keppihevosia, villasukkia, veitsiä ja runokirja sekä Ylärannan yrityksen SolRosin valmistamia luonnonkosmetiikka- ja yrttituotteita. Lisäksi tarjontaan on tulossa ainakin fiskarsilaisen marmeladiartesaanin tuotteita ja Hanko Green Housen piparkakkutaloja.

Joulukaupasta saa mm. käsintehtyä saippuaa.

Glögillä ja ystävyyden pipareilla apua vähävaraisille perheille

Yläranta haluaa auttaa muitakin kuin pienyrittäjiä. Joulukaupan ulkopuolelta löytyy glögiteltta, jossa myytävällä glögillä ja ystävyyden pipareilla kerätään rahaa Vihdin vähävaraisten perheiden ruokalahjakortteja varten.

–Tein hyväntekeväisyystyötä jo viime jouluna ja silloin ruoka-apua saatiin annettua kymmenelle perheelle. Ensin arvoin itse neljä lahjakorttia oman yritykseni kautta. Viestejä tuli kuitenkin enemmän, joten pyysin apua muilta, jos joku haluaisi lähteä mukaan auttamaan. Kolme perhettä lähti ja lahjakortit saatiin vielä kuudelle perheelle, Yläranta kertoo.

Teija Yläranta ja Timo Laukkanen kertoivat joulukaupasta, ensi viikonlopun markkinoista ja Vihdin kirkonkylän elävöittämisestä.

Elävyyttä kirkonkylälle – joulumarkkinat ensi viikonloppuna

Joulukauppa toimii Vihdin kirkonkylän K-Supermarketin seinustalla olevassa lasikontissa, joten ostoksille on helppo poiketa kauppareissun yhteydessä. Yläranta kiittääkin K-Supermarketin kauppiasta Timo Laukkasta siitä, että joulukaupalle löytyi tila.

–Tässä oli marjamyyntipiste jo viime kesänä ja myyntiin piti tulla myös pientuottajien tuotteita, Laukkanen avaa kaupan kyljessä olevan lasikontin historiaa.

Hän antoi tyhjillään olleen tilan mielellään joulukaupaksi.

–Kaikkien pitää kantaa kortensa kekoon ja auttaa toisia. Kylän kehittäminen omalla toiminnalla luo paremman Vihdin ja auttaa monia. Tämä on aika pieni kylä, mutta moni tykkää asua täällä. Yritämmekin tarjota mahdollisimman monipuolista toimintaa ja palvelua, jotta kylältä ei tarvitsisi lähteä kauemmas. Paikallisuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja, kertoo Laukkanen, jonka kaupassa esimerkiksi ostosten kotiinkuljetus oli käytössä jo kauan ennen koronaa.

Yläranta puolestaan kuuluu Vihdin matkailun kehittämisryhmään.

–Mietimme siellä, millä keinoilla kirkonkylää saadaan elävöitettyä ja koitamme tuoda virikkeitä ihmisille.

Yhdessä kehitellään monenlaisia ideoita kylänraitin elävöittämiseksi. K-Supermarketin pihalla on harva se viikko myyntikojuja ja -kärryjä, joista on tähän mennessä saanut mm. hatsapureja, tacoja ja hampurilaisia.

Monet tapahtumat on peruttu koronatilanteen vuoksi ympäri Suomea, mutta Vihdin kirkonkylällä kehitellään uutta. K-Supermarketin pihalla pidetään 21.11.–22.11. joulumarkkinat. Ne ovat avoinna lauantaina kello 10.00–17.00 ja sunnuntaina kello 10.00–16.00.

–Markkinoille tulee noin 40 myyjää eri puolilta Suomea. Enempää emme voi korona-aikana ottaa. Haluaisimme tehdä tätä pidemmälläkin tähtäimellä. Joulumarkkinoista voisi tulla perinne. Voisi olla myös kevätmarkkinat, Yläranta suunnittelee.

Joulukauppa on avoinna marraskuussa ke-pe klo 10.00–14.00 ja 16.00–18.00 sekä la klo 10.00–14.00 ja joulukuussa ma-pe klo 10.00–14.00 ja 16.00–18.00 sekä la 10.00–15.00.

SMS

Puutuotteita ja lapasia.