Joulu on aika, jolloin perheet kokoontuvat yhteen, lahjat vaihdetaan ja juhlaa vietetään. Tässä juhlahumussa on kuitenkin tärkeää pysähtyä miettimään joulun ympäristö- ja talousvaikutuksia. Lahjojen antaminen on olennainen osa joulua, mutta se voi johtaa liikakulutukseen varsinkin näin sosiaalisen median painostuksen aikana.  Kestävän kehityksen käsitteet nousevat esiin, kun pyrimme viettämään vihreämpää joulua.

Kierrätysjoulun toteutus säästää luontoa ja omaa lompakkoa

Oletko kenties joskus saanut itse lahjaksi jotain, jota et oikein koe omaksesi? Olet säilönyt sitä ehkä jopa alkuperäisessä paketissa kaapin perällä useankin vuoden.  Olisiko joku muu, jolle se kävisi joululahjaksi?  Pääset itse turhasta tavarasta eroon, ja ehkä se on saajalle tarpeellinen. Näin onnistuu kierrätys, eikä ostokset mene hukkaan.  

Paketoidessa voi käyttää edellisen vuoden lahjapapereita. Kannattaa vain tarkistaa, ettei ole omaa nimeä missään jäljellä.  

Saitko kenties töistä lahjaksi herkkukorin, jonka sisältö ei maistu? Laita ne lahjaksi sellaiselle, jonka makuun ne ovat.

Lahjan ei myöskään aina tarvitse olla uusi. Kirpputoreilla, kuten lohjalaisessa The Kirppiksessä ja vastaavissa on myynnissä paljon lahjaksi sopivia tuotteita.  Paljon on tarjolla aivan käyttämätöntä tuotetta edulliseen hintaan. 

Itsetehdyt lahjat voivat olla kaikista parhaimpia

Käsintehdyt korut ovat erinomainen tapa osoittaa huolellisuutta ja luovuutta. Voit käyttää helmiä, langanpätkiä, vanhoja koruja uudelleenkäytettynä tai muita materiaaleja luodaksesi ainutlaatuisia kaulakoruja, rannekoruja tai korvakoruja. Jokainen kappale voi kertoa tarinan tai olla suunniteltu erityisesti vastaanottajaa ajatellen. Lähes joka kodissa on erilasta paperia, pahvia ja purnukkaa. Miksi et askartelisi lahjakorttia? Tähän voit antaa henkilölle jotain teille tärkeää. 

Kotitekoiset herkut ovat aina suosittuja. Leivo joulupipareita, suklaakonvehteja tai vaikkapa gluteenittomia leivonnaisia. Voit pakata ne kauniisti lasipurkkeihin tai koristeltuihin rasioihin. Tämä on myös hyvä tapa ottaa huomioon lahjansaajan mahdolliset ruoka-aineallergiat tai -mieltymykset.

Neulotut tai virkatut lahjat, kuten lapaset, huivit tai jopa peitot, ovat loistava tapa näyttää rakkautta ja huolenpitoa. Voit valita vastaanottajan lempivärejä ja -materiaaleja, luoden näin henkilökohtaisen ja lämpimän lahjan.

Lahjan ei myöskään tarvitse olla aina tavara.  Annatko lahjakortin, jossa lupaat yhteistä aikaa, vaikka peli-illan merkeissä tammikuussa. Muutto tulossa ja lupaudut kantoavuksi, erittäin tärkeälle ihmiselle voi tehdä isonkin lahjakortin ja luvata seuraavalle vuodelle joka kuukaudelle jotakin. Joillekin voi jo pelkän ajan ja seuran antaminen olla iso asia ja merkitä paljon, aika on loistava lahjaidea.

Joulun koristeluun

Joulukoristeluun on saatavilla paljon muilta turhiksi jääneitä. Kaiken ei tarvitse ole minkään väriteeman tai muun vastaavan mukaan. Palloista, punosnauhoista ja muista saa myös askarreltua monenlaista.  Sekalainen kasa joulukankaita, ja ompelutaitoinen ja käsistään näppärä taikoo näistä jotain uutta. Joulun jälkeinen kierrätys on tärkeää. Harkitse esineiden uusiokäyttöä uusiksi koristeiksi tai lahjoiksi seuraavalle vuodelle.

Aitojen ja keinotekoisten joulukuusien välillä käydään jatkuvaa keskustelua. Jos valitset aidon kuusen, valitse se kestävästi viljellyltä tilalta ja harkitse sen uudelleenistuttamista juhlien jälkeen. Keinotekoisille kuusille pätee, että laadukkaat, vuosia kestävät mallit vähentävät tarvetta uusille hankinnoille.

Joulun ruokailu on monessa perheessä joulun tärkein hetki

Entä se jouluruoka ja sen kustannukset? Ruokahävikki on merkittävä ongelma juhlapyhinä. Suunnittele ateriasi huolellisesti, osta vain tarvitsemasi määrä ja hyödynnä ylijäämät luovasti. Ja jos itselläsi on hyvä taloudellinen tilanne, voit osallistua kauppojen keräyksiin ja auttaa toisten perheiden joulussa.

Yhteisöllisyys ja hyväntekeväisyys

Joulun henki on antamisessa ja ystävällisyydessä. Osallistu yhteisön siivousprojekteihin tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Joulun aika on erityinen hetki, jolloin lahjat saavat uuden merkityksen. Itsetehdyt joululahjat eivät ole vain tapa säästää rahaa, vaan ne myös lisäävät henkilökohtaista kosketusta ja syvyyttä lahjanantoperinteeseen. Kun luot lahjoja itse, välität vastaanottajalle viestin, että olet käyttänyt aikaa, vaivaa ja luovuutta heidän ilahduttamisekseen.