Poliisi valvoo joulun ajan liikennettä ja liikenteen odotettan ruuhkautuvan pääteillä perjantain iltapäivästä alkaen.

Liikenne voi moninkertaistua Pohjois- Savon, Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä perjantaina jo päivällä. Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan tiistaille, Tapaninpäivän iltapäivään, joskin sen odotetaan olevan menoliikennettä hiljaisempaa. Autoilijoita kehotetaan seuraamaan sääennusteita ja mahdollisesti sovittamaan liikkeellelähdöt niiden mukaan.

– Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan, kertoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Sopeudu jonon vauhtiin ja pidä riittävä turvaväli    

Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan. 

– Ohittaminen eli paikanvaihto jonossa, on usein täysin turhaa, eikä sillä voita ajallisesti juuri mitään. Jonossa ohittelun myötä ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Jonossa ohittelun myötä niin sanottu haitariliike jonossa lisääntyy ja peräänajoriski kasvaa. Lisäksi pakkaskelissä pöllyävä lumi voi haitata myös ohitettavan näkyvyyttä ohituksissa, Pahkin muistuttaa.

Pahkinin mukaan liikenteessä kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä pystyy seuraamaan jonossa edellä olevia tapahtumia ja pystyy myös reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden ja sään huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä.

Valmistaudu matkaan huolella     

Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa. Pakkaa tavarat takakonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa. Tarkista ennen matkalle lähtöä auton kunto- ja varusteet muutenkin.   

Poliisi on joululiikenteessä myös somessa   

Itä-Suomen joululiikenteen kulkua voi seurata poliisin somekanavilta; facebook.com/PKpoliisi, X-viestipalvelu / @PoliisiIS sekä instagram.com/poliisi_is. Käytämme aihetunnisteita #Joulu2023 ja #poliisi sekä #poliisiIS. 

Poliisin neuvot joululiikenteeseen:   

  • Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta 
  • Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän
  • Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, joissa jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä
  • Riittävän etäisyyden pitäminen edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. 
  • Lastaa auto oikein – sijoita tavarat niin, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään esimerkiksi äkkijarrutuksissa 
  • Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana
  • Tarkista auton kunto ennen liikkeelle lähtöä. Muista tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, moottoriöljy, tuulilasinpesuneste, jäähdytinneste sekä ajovalot
  • Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila säädetään sopivana ajovireyden säilyttämiseksi 
  • Varaa matkalle aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen, tiukkojen aikataulujen laatiminen on turhaa ja stressaavaa 
  • Jokaisen tavoite on turvallinen perille pääsy