Ammattiopisto Liven väki on pistänyt pystyyn pop up -joulupuodin Lohjan toimipaikkansa tiloihin toria vastapäätä. Koristeluilla tilaan luodaan joulumaa, josta voi ostaa mm. huovutettuja patalappuja, juuriharjoja, kransseja, joulukortteja, pannunalusia, jouluisia sytykkeitä ja koristeita. Tuotteet ovat opiskelijoiden tekemiä. Heidän käsissään jäätelötikut ja pyykkipojatkin muuttuvat hienoiksi joulukoristeiksi.

–Juuriharjat ovat olleet menestys. Niitä on tilattukin meiltä. Kestävän kehityksen teemaan sopivasti meillä on vanhoista lehdistä tehtyjä biopusseja, ammatillinen erityisopettaja Dina Kouzmitcheva esittelee.

Joulupuodissa on lisäksi tarjolla kahvia, glögiä ja jouluisia herkkuja. Joulupuoti on avoinna kolmena perjantaina eli 25.11., 2.12. ja 9.12. klo 10.00–12.00. Jouluikkunasta voivat lisäksi nauttia kaikki ohikulkijat milloin tahansa.

–Haluamme tuoda iloa ihmisille, kun tässä torin kupeessa ollaan, tiivistää koulutuspäällikkö Sanna Blair.

–Jouluvalomme loistavat ikkunoista iloisesti ohikulkijoille, fiilistelee Kouzmitcheva.

Idea joulupuodista syntyi, kun ammattiopisto muutti yläkerrasta ja alakertaan ja pääsi siten katutasoon.

–Olemme nyt keskeisellä paikalla ja meillä on näyttävä ikkuna, joten joulupuoti sopii tähän. Voimme laittaa opiskelijoiden töitäkin esille Kouzmitcheva kertoo.

Tilaa on tarkoitus hyödyntää jatkossakin ja mahdollistaa sen avulla opiskelijoille erilaisia oppimiskokemuksia.

–Olemme olleet myös syysmarkkinoilla myymässä. Jatkossa on tarkoitus pitää esimerkiksi taidenäyttely opiskelijoiden teoksista. Tällainen on hyvää harjoitusta heille, Blair sanoo.

–Ikkunamme toimii hyvin näyttelyikkunana. Opiskelijat ovat olleet ylpeitä, kun voivat näyttää taideteoksiaan kavereilleen, kertoo Kouzmitcheva.

Ohjaaja Minja Leisten-Divjak (vas), Teemu Ojanaho (takana), Noel Heikkinen (edessä), Jami Tervonen, Matilda Storm, ammatillinen erityisopettaja Dina Kouzmitcheva,
Kasper Reinbärk ja koulutuspäällikkö Sanna Blair rakensivat Ammattiopisto Liven joulumaata.

Ammatillisia opintoja erityistä tukea tarvitseville

Ammattiopisto Live on ammatillinen erityisoppilaitos erityistä tukea tarvitseville nuorille. Lohjan toimipaikassa tarjotaan työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA) sekä tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA). Pääkaupunkiseudulla Liven koulutustarjontaan kuuluvat lisäksi perustutkinnot.

–Täällä opiskellaan itsenäisen elämän ja arjen taitoja, saadaan opiskeluvalmiuksia ja tutustutaan erilaisiin aloihin. Myös työharjoittelua on paljon. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pihatöitä tai siivoustehtäviä. He ovat jo pitkään käyneet mm. Plastexilla tekemässä kokoamistyötä. Opiskelijat voivat jatkaa meiltä esimerkiksi työtoimintaan tai perustutkintoja suorittamaan, Blair kertoo.

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos. Jokaisella opiskelijalla on jokin erityistarve, jonka taustalla voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia, kehityksen viivästymää tai kehitysvamma, autismin kirjon kuuluvia haasteita, nepsy-vaikeuksia tai psyykkisiä sairauksia. Yhteensä opiskelijoita on noin 1 800 ja henkilökuntaa 800 henkeä. Lohjan yksikössä on opiskelijoita 32 ja henkilöstöä kymmenkunta. Ammattiopisto Live on toiminut Lohjalla jo parikymmentä vuotta.

SMS

Ammattiopisto Liven joulupuodista löytyy mm. pannunalusia, patalappuja ja joulukoristeita.