Tätä kirjoittaessani on jouluun alla kaksi viikkoa ja jonkun verran on vielä tehtäviä jäljellä. Vaikka tällä kertaa taitaa itse joulunvietto tapahtua kotona, kotioloissa kaikessa rauhassa, on sen eteen tehty jo pitkään töitä. Miten itse valmistaudut jouluun, ja mitä joulu merkitsee sinulle? Oletko aktiivisesti jouluun valmistautuva, vai onko se sinulle vain yksi viikonloppu muiden joukossa. Tänä vuonna joulu nimittäin osuu juuri viikonlopulle.

Kirkko ja joulu

Suomalaisista yhä vieläkin iso osa kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon, mutta emme käy kirkossa niin paljon, kuin ehkä monissa muissa kulttuureissa, mutta joulun aikaan monet sellaisetkin, jotka eivät muuten kävisi kirkossa, löytävät tiensä sinne. On se syy sitten joulukonsertit tai vain hiljentyminen muistamaan toisia ihmisiä, tai uskonnollinen, on se aina jokaisen oma asia.

Joulunvietto muuttuu

Joulu on kokonaisuudessaan nykyään enemmän kaupallinen juhla, kuin mitään muuta, mutta itselleni se on se aika vuodesta, kun on aika rauhoittua, pysähtyä, ja miettiä sekä mennyttä että tulevaa. Samalla nauttia siitä jouluisesta tunnelmasta, mikä on rakennettu kotiin tuomaan valoa ja lämpöä välillä varsin hyiseen talveen.

Joillekin taasen joulun tärkein asia ovat joululahjat, niiden saaminen ja niiden antaminen – ja onhan se yksi tapa muistaa ystäviä, edes kerran vuodessa. Arkinen elämä kun on helposti sellaista, ettei siinä kaiken kiireen keskellä muista olla yhteyksissä ystäviin kauempana. Joulu on rauhan aikaa.

Jouluruoka

Entä sitten se jouluruoka? Oletko itse enemmän perinteisten jouluruokien ystävä, vai haluatko kokeilla joka vuosi jotain uutta? Aikoinaan joulu on ollut se aika vuodesta, kun perheen pöydässä on ollut herkkuja, joita ei muuten ole ollut tarjolla, ja perheen pienimmät ovat päässeet kenties ensimmäistä kertaa elämässään maistelemaan niitä. Nykyään elämme yltäkylläisyyden keskellä ja periaatteessa kaikkia joulupöydän antimia on saatavilla läpi vuoden – joko itse tehtynä, tai kaupasta ostettuna. Miten teillä? Onko kauppojen valmisruokahyllyt tulleet tutuiksi, vai onko keittiössä kokeiltu itse ruokien valmistusta sillä ihan omalla persoonallisella tyylillä? Ei ole oikeata tai väärää tapaa valmistaa jouluruoat, tai syödä jouluna, jokainen tekee sen omalla tyylillään.

2021 viimeinen lehti

Ensi viikolla eli keskiviikkona 22.12. on vuorossa Ykkös-Lohjan perinteinen joululehti, missä ovat mukana yritysten joulutervehdykset, ja näiden tervehdysten saattelemana toimitus jääkin joululomalle, palatakseen töihin vuoden 2022 puolella. Ensi keskiviikon jälkeen seuraava lehti nimittäin ilmestyy keskiviikkona 12.1.2022 ja silloin aiheena on todennäköisesti päivän polttavasti käsillä olevat aluevaalit, joihin jo tässä lehdessä on hieman päästy koskettamaan.

KO