
Mitä juhannus merkitsee sinulle? Onko se vain juhlahetki keskellä kesää, vai onko sillä jokin suurempi merkitys sinulle? Jokatapauksessa juhannus merkitsee kesän alkua ja monille myös lomakauden alkua.
Juhannusta vietetään nyt tulevana lauantaina ja sen ajankohdan määrittelee kesäpäivänseisaus (suurinpiirtein). Kesäpäivän seisaus tulee siitä, kun pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan. Juhannus on siis valon juhla, jonka katolinen kirkko siirsi kesäkuun 24.päivään, mutta sittemmin juhannusta juhlitaan käytännönkin syistä viikonloppuisin.
Juhannuksen aikaan monet liikkeet ja palvelut ovat kiinni, mutta nykyään päivittäistavarakaupat ovat avoinna myös juhannuksena, samoin kuin useimmat ravintolat. Lohjankin alueella on paljon tapahtumia juhannuksen aikana.
Juhannuksen ruoka
Juhannus on juhlan aikaa monille myös ruokapöydässä ja pöytään katetaan omia kesän suosikkeja. Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat niin grilliruoat kuin lohi ja salaatitkin ja makkaraa paistetaan vähän jokaisessa suomalaisessa kodissa.
Joskus vuosia sitten juhannuksen aikaa kaikki ruokakaupat ja muutkin kaupat olivat kiinni, joten siihen aikaan piti perheissä oikeasti suunnitella juhannuksen vietto ajoissa. Nykyään se ei ole niin tarpeellista, koska ruokakaupat ovat auki joka päivä.
Juhannuksen tavat
Juhannuksen perinteisiin kuuluu hyvän ruoan lisäksi myös juomat, ja esimerkiksi lipunnosto sekä laulaminen ja tanssiminen – se on ollut nimenomaan kesän juhla. Myös juhannussauna kuuluu monen juhannusperinteisiin, vaikkei varsinaisiin juhannustaikoihin ryhtyisikään. Tänä vuonna juhannusta juhlitaan myös isojen esiintyjänimien kanssa ympäri Suomea ja se tarkoittaa myös liikennettä Suomen teille, joten malttia tarvitaan taas liikenteessä ja jos otat sitä alkoholia, niin rattiin ei ole asiaa.
Tiedätkö muuten miksi juhannuksena on ollut tapana laittaa ovien ja portin pieleen koivunoksia ja maljakoihin luonnonkukkia? Tai miksi juhannuksena poltetaan juhannuskokkoja? Suomalainen juhannuskokkoperinne on osa yleiseurooppalaista maanviljelyskulttuurin parissa harjoitettua tapaa polttaa tulia juhlien aikana. Juhannuksen lisäksi kokkoja ja tulia on poltettu muinakin juhlapyhinä, kuten pääsiäisenä, helluntaina, vappuna tai kekrinä. Näistä juhannuskokko on Suomessa elinvoimaisin ja laajimmalle levinnyt. Tuli koettiin puhdistavaksi ja voimalliseksi elementiksi. Palamistavasta ennustettiin naimaonnea ja polton katsottiin edistävän hedelmällisyyttä sekä torjuvan pahaa. Kokkoja rakennettiin yleensä vesistöjen rannoille ja korkeille paikoille. Kokon poltto oli Suomessa alkuaan itäsuomalainen perinne, mutta nykyisin niitä poltetaan kautta maan. Vanhin kirjallinen kuvaus juhannustulien poltosta on Turusta vuodelta 1645.
Kun juhannusyönä asettaa tyynynsä alle ennen nukkumaan menoa seitsemän erilaista kukkaa, jotka on poimittu seitsemältä eri niityltä, tulee yöllä unessa tuleva sulhanen tervehtimään.
Hyvää juhannusta kaikille!
KO