Joillekin meistä juhlien suunnittelu on kivaa tekemistä, toisille taas pakkopullaa, jota ei innolla odota. Juhlia on myös monenlaisia: häät, syntymäpäivät, hääpäivät, erilaiset kokoontumiset ja muut juhlat eroavat toisistaan niin sisältönsä, tavoitteidensa kuin osallistujiensa puolesta, ja siksi Lohjallakin on paljon erilaista tarjontaa riippuen juurikin sitä, millaiset juhlat ovat tulossa.

Usein juhlien tavoite vaikuttaa myös vieraslistan ja budjetin kokoon. Esimerkiksi hääjuhla vaatii yleensä suuremman budjetin ja laajemman vieraslistan kuin rento illanvietto. Samoiten tavoitteet määrittelevät paljolti myös puitteet ja ohjelman. Miten hyvin sinä tiedät Lohjan alueella juhlatilojen tarjonnan?

Juhlat ja raha

Juhlien suunnittelussa budjetin asettaminen on välttämätöntä. Määritä, kuinka paljon olet valmis käyttämään juhliin, ja jaa budjetti eri osa-alueille, kuten ruoka, koristeet ja viihde.

Tiedä, että juhlien budjetti voi vaikuttaa muihin päätöksiin, kuten juhlapaikan valintaan ja tarjoiluun. Pidä budjetti mielessä koko suunnitteluprosessin ajan ja etsi tapoja säästää, jos tarpeen. Älä yritä tehdä kaikkea yksin, vaan pyydä apua ja kysy kysymyksiä – näin varmistat mahdollisimman onnistuvat juhlat.

Ketä juhliin?

Seuraavaksi on aika laatia vieraslista ja lähettää kutsut. Mieti tarkkaan, ketkä haluat kutsua ja kuinka monta vierasta juhlaan mahtuu. Vieraslista vaikuttaa juhlapaikan valintaan ja tarjoilun määrään.
Kutsujen lähettäminen voi olla perinteisiä paperikutsuja tai sähköisiä kutsuja verkkopalveluiden kautta. Muista antaa vieraille riittävästi aikaa reagoida kutsuun ja ilmoittaa mahdollisista ruoka-aineallergioista.

Kotona vai muualla?

Valitse juhlapaikka, joka sopii juhlien tavoitteeseen ja budjettiin. Voit järjestää juhlat kotona, vuokrata juhlatilan, tai valita ulkoilma-alueen, kuten puiston tai rannan.
Kun valitset juhlapaikan, ota huomioon vieraslista ja tarjoilu. Varmista, että paikassa on tarvittavat mukavuudet, kuten keittiötila tai grilli, jos tarvitset niitä.
Jos haluat antaa juhlille erityisen tunnelman, harkitse teeman valitsemista. Teema voi olla esimerkiksi retro, tropical, tai vuodenaikaan liittyvä. Valitse koristeet ja musiikki, jotka sopivat valittuun teemaan ja luovat juhlaan tunnelmaa.

Tarjoilut

Ruoka ja juomat ovat tärkeä osa juhlia. Suunnittele menu, joka sopii juhlien teemaan ja vieraiden mieltymyksiin. Voit valita tarjoilun itse, tilata catering-palvelun tai järjestää nyyttärit-tyyppisen illanvieton, jossa jokainen vieras tuo oman ruokalajinsa.

Muista myös ottaa huomioon erityisruokavaliot ja tarjota vaihtoehtoja, kuten kasvis- ja gluteenittomia vaihtoehtoja. Monesti kun vieraita on vähänkin enemmän, ravintola tai catering ovat järkevän järjestäjän vaihtoehto.

Muistojen tallentaminen

Lopuksi, muista tallentaa juhlan hetket valokuvin ja videoin. Voit pyytää ystäviäsi tai perheenjäseniä avuksi tai tilata paikallisen ammattilaisen valokuvaamaan tai videokuvamaan juhlan.
Näin voit säilyttää muistot ikuisesti ja jakaa ne myös muiden kanssa. Juhlat ovat hetkiä, jotka ansaitsevat pysyä muistoissa pitkään.

Keräsimme tämän viikon lehteen muutaman vinkin ja juhlapaikan esille, jos satut juuri nyt olemaan keskellä juhlasuunnitelmiasi.

KO