Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikko tarjoaa paikallisille poliitikoille mahdollisuuden kurkistaa museotyön arkeen käytännönläheisesti. Lohjan kaupunginvaltuustossa toimiva Jukka Turunen tutustui museotoimintaan viime tiistaina. 

Historian tunteminen on tärkeää

Suomen museoliiton järjestämä kampanjaviikko on pidetty jo kahdeksan kertaa ympäri Suomea. Lohjalla osallistuttiin viikkoon ensimmäisen kerran viime vuoden elokuussa. 

– Tarkoituksena on tehdä museotyötä tutuksi paikallisille poliitikoille. Eli näytämme, mitä me täällä käytännössä teemme, kertoo museoamanuenssi Matti Mäki

– Näyttelyissä ilmenee ainoastaan se, mikä näkyy ulospäin. Varsinainen työ tapahtuu kuitenkin kulissien takana. 

Lohjan museosta lähetettiin kaikille valtuutetuille sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan jäsenille kutsukirjeet, joissa kerrottiin tapahtumasta. Paikallispoliitikot saivat itse ilmoittautua tietyille ajankohdille. Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan mahtuneet mukaan, sillä hakijoita oli monia. 

– Vaikka ei olisi nyt päässyt osallistumaan kampanjaviikkoon, niin vastaamme silti mieluusti päättäjien kysymyksiin, Mäki muistuttaa. 

Paikallispoliitikkojen on nimittäin hyvä tietää museotoiminnasta, sillä he ovat päättämässä siihen kuuluvista asioista. 

“Uteliaalla ja odottavalla mielellä”, sanoo Jukka Turunen

Lohjan kaupunginvaltuustossa edustava Jukka Turunen osallistui kampanjaviikkoon tiistaina 22. elokuuta. Hän kertoo saapuneensa paikalle uteliaalla ja odottavalla mielellä. 

– Mutta olen silti moninkertaisesti yllättynyt, hän sanoo. 

Kokemus on ollut historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle Turuselle merkityksellinen. Hän sanoo oppineensa paljon uutta. 

– Tämä on avartanut silmiä ja lisännyt tietoisuutta. Museoissa näkee ainoastaan nämä huoneet, mutta se kaikki työ mikä sen eteen on nähty, jää piiloon. 

– Tutkimustyötä, arkistointia, suunnittelua ja kokoelmien läpikäyntiä, Turunen luettelee erilaisia työtehtäviä. 

Hän pääsi muun muassa harjoittelemaan tietojen tallentamista museon kokoelmahallintajärjestelmään. Myös sommittelukykyä vaadittiin, sillä Turunen sai kattaa kahvittelupöydän 70-luvun tyyliin. Retromalliset vesilasit sekä maljakko sopivat täydellisesti vuosikymmenen ilmeeseen. 

– Museo ei ole vain rakennus, jossa on esineitä vitriineissä. Nykypäivänä täältä löytyy kulttuuria laajasti: on vaihtuvia näyttelyitä hyvin monipuolisista aiheista.

– Historiaa eletään joka päivä, ja on tärkeää, että niistä jokaisesta päivästä tehdään tallennuksia. 

Turunen korostaa Lohjan museon olevan siitäkin syystä merkityksellinen, että se edustaa paikallishistoriaa ja kertoo lohjalaisten tavoista sekä arjesta. 

– Ne ovat isoja ja tärkeitä asioita. Tämäkin päivä on huomenna historiaa.

Timo Ranta (vas.), museonjohtaja Annamari Juvonen-Eskola, Jukka Turunen ja museoamanuenssit Matti Mäki sekä Inka Keränen.

Sisustamista 70-luvun tyyliin.