Lohjalaisten ja matkailijoiden iloksi Lohjan keskustan tuntumaan nousee tulevana kesänä näyttävä kukkaketo, jonka on suunnitellut maisemasuunnittelija Eva Wuite. Kukkaketo rakennetaan paikkaan, johon sähköverkkoa on siirretty maan alle säältä suojaan.

–Sähköverkkoa siirretään maan alle, jotta arki rullaa keskeytyksettä ja sähköt eivät katkea vaikkapa sen takia, että puu kaatuu voimalinjalle, kertoo Carunan asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen.

Ajatus kukkakedon istuttamisesta syntyi Carunalla puolivahingossa.

–Ajateltiin, että kun maa joka tapauksessa myllätään, miksei istutettaisi paikalle jotain, mikä on hyväksi luonnolle ja iloksi ihmisille. Kun sähköverkko on maan alla, vapautuu maata virkistys- ja hyötykäyttöön, jatkaa Kalavainen.

–Lohjalla järjestetään asuntomessut kesällä 2021. Messualueen lähellä sijaitseva kukkaketo tuo iloa lohjalaisille ja Lohjalla vieraileville jo tänä vuonna ja seuraavana kesänä se ilahduttaa myös asuntomessujen kävijöitä. Kukkakedon halki kulkee polku, jonka varrella voi käydä ikuistamassa kukkaloistoa vaikkapa omaan hääkuvaan. Kukkaketo sijaitsee Tytyrin ABCn vieressä, Karstuntien varrella olevalla peltoaukealla, kertoo Lohjan kaupungin markkinointipäällikkö Evita Malm.

Kukkakedolla sijaitsee hotellikylä mehiläisille ja muille pöllyttäjähyönteisille

Mehiläishotelleihin riittää pörriäisasiakkaita, sillä sukupuutto uhkaa jopa 40 % pölyttäjähyönteisistä. Viljelykasveista taas kuitenkin 75 % tarvitsee pölytystä. Siksi hotellin rakentaminen omaankin pihaan on hyvä idea marjasadon kannalta.

Haasteen maailman kauneimmasta kaapeliväylästä otti vastaan maisemasuunnittelija Eva Wuite.

–Kaikkea muuta onkin tullut tehtyä paitsi kaapeliväyliä, Wuite naurahtaa.

–Tehtävä on mielenkiintoinen, mutta haastava. Isolta alueelta poistetaan kannot juurineen, tilalle tuodaan 30 cm paksulti hiekkamultaseosta, siemenet istutetaan ja kastellaan. Tämä ammatti on siitä mielenkiintoinen, että parhaansa voi tehdä, mutta luontoäiti hoitaa aina suurimman työn, eli nyt pidetäänkin sormet ja varpaat ristissä. Mikäli kaikki sujuu hyvin, meillä on kesällä satoja tuhansia kukkia kedolla, Wuite sanoo.

Lohjan kaupunki toivottaa kukkakedon tervetulleeksi piristämään maisemaa. Huippunsa yleisömäärä saavuttanee vuonna 2021, jolloin Lohja isännöi Asuntomessuja.