Kalervo ja Teija Kaarre esittelivät sotamuseota puolustusministeri Jussi Niinistölle. Ministeri näkee museolla kansan kokonaisuutta ja maanpuolustustahtoa rakentavan merkityksen.

 

Puolustusministeri Jussi Niinistö kävi tutustumisvierailulle Kaarteen sotamuseossa viime viikolla. Museota hänelle esittelivät Kalervo ja Teija Kaarre sekä museon oppaat Juhani Hannuksela ja Pasi Laitinen. Niinistö pitää yksityistä sotamuseota hienona maanpuolustustyönä.

-Tämä on hieno esimerkki yksityisen ihmisen yritteliäisyydestä, jolla tuodaan sotahistoriaa esille elävästi, Niinistö kommentoi.

Myös museon kokemuksellisuus saa häneltä kiitosta.

-Oppilaat lukevat Suomen sotahistoriasta koulussa, mutta tätä kautta he oppivat ymmärtämään paremmin näitä asioita. On kaikin puolin kannatettavaa, että historiaa halutaan tuoda näin esille, Niinistö sanoo.

Puolustusministeri näki museolla laajemmankin merkityksen.

-Tällä museolla on kansan kokonaisuutta ja maanpuolustustahtoa rakentava merkitys. Museo voi nostaa maanpuolustustahtoa esimerkiksi asepalveluksen suorittajissa, ja se on Suomen puolustuksen kivijalka, että asepalvelus suoritetaan.

-Tällaisen museon pitäminen on maanpuolustustyötä. Puolustusministeriönkin on syytä vierailla tällaisissa paikoissa ja osoittaa arvostusta, Niinistö tiivistää.

Aloite vierailuun tulikin puolustusministeriön suunnalta.

-Puolustusministerin erityisavustaja Petteri Leino tiesi museon entuudestaan, koska hän on käynyt täällä. Ministeriöstä soitettiin muutama viikko sitten, voivatko he tulla vierailulle, kertoo Kaarteen sotamuseon johtaja Kalervo Kaarre.

Ministerin vierailu otettiin vastaan kunnianosoituksena.

-Meille on ehdottomasti kunnia, että hän kävi täällä ja saimme esitellä hänelle yhden Lohjan matkailukohteista, Kaarre kertoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö tutustuu sotamuseon korsuun.

 

Kokemuksellinen museo herättää muistoja

Kaarten sotamuseossa voi äänitehosteiden avulla päästä kokemaan pienen aavistuksen sodan tunnelmasta. Yksi museon erikoisuus on myös se, että esineisiin voi koskea toisin kuin museoissa yleensä. Esineet on jaoteltu osastoihin. Omat kokonaisuutensa muodostavat mm. lottakanttiini, korsu, juoksuhauta ja pommisuoja. Etenkin pommisuoja saa ihmiset hiljentymään.

-Vähän aikaa ollaan hiljaa ja sitten ihmiset alkavat kertoa tarinoita esimerkiksi sodassa olleista isovanhemmistaan, kertoo Kaarre.

Muistoja nousee mieleen nytkin.

-Isäni väittää muistavansa Helsingin pommitukset helmikuussa 1944. Hän oli silloin kolmevuotias, kertoo Niinistö.

Viimeisin laajennus museoon tehtiin viime keväänä. Uusi osio tuo esille Lohjan paikallishistoriaan ja nostaa esiin mm. lapset, jotka lähetettiin Ruotsiin ja Tanskaan sotaa pakoon.

-Moni paikallinen yllättyy, kuinka paljon tältäkin paikkakunnalta löytyy sotahistoriaa, toteaa Kaarre.

Osio sai arvostusta myös ministeriltä.

-Tämä paikallinen aspekti on hieno, hän toteaa.

Jatkosuunnitelmiakin on.

-Yksi huone odottaa vielä avautumistaan, Kaarre vihjaa, muttei paljasta vielä enempää sen sisällöstä.

-Isänmaallisuuden henki kantaa meitä, hän jatkaa.

Motivaatio museon perustamiseen lähti Kaarteiden omista juurista ja vanhemmilta ja muilta sukulaisilta kuulluista sotamuistoista. Kalervo Kaarre kertoo, että se kipinä, joka myöhemmin johti museon perustamiseen, syttyi hänessä jo pikkupoikana.

-Vietin noin 10-vuotiaana kesät mummolassa, ja isoisä kertoi kalareissuilla sotajuttuja. Ne olivat ensimmäiset isänmaalliset siemenet, jotka tähän poikaan istutettiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö tutkii Molotovin cocktailia.

 

Monipuolinen matkailukohde

Museon koko historian ajan vakio-oppaana on toiminut everstiluutnantti evp Juhani Hannuksela. Hän kertoo, että museokävijöitä kiinnostavat erityisesti mm. korsu, puhdetyöt sekä sotilaan henkilökohtaiset varusteet. Alueelta löytyy kuitenkin muutakin nähtävää kuin sotamuseo. Samalla vierailulla voi tutustua myös tsasounaan, puutarhaan ja Teija Kaarteen mosaiikkigalleriaan.

-Olemme iloisia tästä kokonaisuudesta, joka yhdistää sekä taidetta että historiaa, Kalervo Kaarre sanoo.

He kertovat, että ihmiset ovat löytäneet museon ja muut nähtävyydet hienosti.

-Viidakkorumpu toimii, Kaarteet toteavat.

Paikalla käy kaikenikäisiä koululaisryhmistä senioreihin.

-Täältä löytyy esimerkiksi opettajille hyvää opetusmateriaalia, kun nuoret näkevät, millaista sota-aikana on ollut. Lohjalaiset opettajat ovatkin olleet kiinnostuneita museosta, Teija Kaarre sanoo.

Museossa on kuvattu myös Aino-elokuvaa.