Kädentaitoyhdistys Tekevät Kädet ry on avannut käsityöliikkeen Virkkalaan. Samassa tilassa toimivat myös Ompelimo Eerika ja Ompelukoneverkko.fi. Tekevät Kädet ry perustettiin noin vuosi sitten.

–Olemme koko ajan etsineet yhdistykselle tiloja. Kun Ompelukoneverkko ja Ompelimo Eerika laajensivat tähän seinän takaa, Eevalle (Kärki) tuli mieleen, että yhdistys voisi tulla tähän kolmanneksi, kertoo Mia Taimio Tekevät Kädet ry:stä.

–Tämä on hyvä kombinaatio, kun kaikki toimijat liittyvät toisiinsa, sanoo Pirjo Brax.

–Kaikki hyötyvät. Enää puuttuu lankakauppa tästä vierestä. Virkkalasta voisi tehdä käsityökeskuksen, kun puuseppäkin on aloittamassa täällä, lisää Katja Närhi.

Liike on ollut avoinna jo yli kuukauden ja avajaisia vietettiin pari viikkoa sitten. Taimio ja muu yhdistyksen väki iloitsevat myymälän saamasta hyvästä alusta. He kertovat, että asiakkaita on käynyt paljon ja palaute ollut myönteistä.

–Positiivista palautetta on tullut paljon. Siitä on pidetty, että täällä on tavaraa niin monipuolisesti. Kaikille löytyy jotain, kertoo Kärki.

–Tarkoituksena onkin, että tuotteita on monipuolisesti edullisista kalliimpiin, jotka sopivat vaikka arvolahjoiksi. Tuotteita löytyy betonista villasukkiin, toteaa Taimio.

Tällä hetkellä myynnissä on esimerkiksi koruja, huovutuksia, käyttöesineitä, pehmoleluja, tekstiilejä, lasitöitä, saippuoita, kortteja ja sytykeruusuja. Lisää tuotteita on luvassa myös miehisempään makuun, kuten nahkavöitä ja -lompakoita sekä kalvosinnappeja. Kausituotteitakin tulee myyntiin ja parhaillaan tekeillä on oma pöytä pääsiäistuotteille.

Harvalla käsityöläisellä on mahdollisuutta perustaa omaa kivijalkaliikettä tai verkkokauppaa, mutta yhdistyksen myymälään sen jäsenet voivat tuoda myyntiin omia töitään kohtuullista provisiota vastaan.

–Lohjan alueella on todella taitavia käsityöntekijöitä monelta alalta, Närhi sanoo.

Brax muistuttaa, että Tekevät Kädet on yhdistyksenä vielä nuori ja toiminta on siten ollut vasta muotoutumassa, mutta nyt ollaan siinä vaiheessa, että tilat ja puitteet toiminnalle ovat kunnossa. Jatkossa suunnitteilla on mm. työnäytöksiä ja erilaisten kurssien järjestämistä. Suunnitteilla ovat mm. korukurssi, värttinäkehräyksen esittely, kortti-ilta erilaisista kortintekotekniikoista sekä ketunhäntien tekemistä langoista.

–Toiminta muotoutuu myös jäseniemme toiveiden ja taitojen mukaan, Taimio sanoo.

Korvakorut on kiinnitetty kekseliäästi vanhoihin pelikortteihin.

Vanhat materiaalit uusiokäyttöön

Osa myymälän tuotteista on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

–Teen kaikki tuotteeni kierrätysmateriaalista. Hyödynnän vanhoja tekstiilejä ja teen hattuja, tunikoita, kasseja, penaaleja ja meikkipusseja, Närhi kertoo.

–Opiskelin artesaaniksi vielä vanhoilla päivillä. Opinnoissa käsiteltiin kiertotaloutta. Katsoin myös dokumentin tekstiiliteollisuudesta. Se kolahti. Ei tällaista vaatemäärää ennen ollut, vaan halpavaateketjujen myötä asia riistäytyi käsistä, Närhi jatkaa.

Hän ja muu käsityöyhdistyksen väki käyvät aktiivisesti kirpputoreilla. Brax ja Tuula Mustalahti kertovat myös tekevänsä itse vaatteita mm. läheisilleen. Lisäksi he painottavat kädentaitoja myös vaatehuollon osalta.

–Ihmisten pitäisi opetella enemmän vaatteista huolehtimista ja korjaamista, toteaa Brax.

–Se kuuluu elämän perusselviytymisjuttuihin, sanoo Taimio.

Myymälästä löytyy myös esimerkiksi muovipusseista tehdystä kuteesta virkattuja iPad-laukkuja sekä kahvipaketeista valmistettuja kasseja. Vanhoja pelikortteja taas on hyödynnetty kekseliäästi pahvina, johon myynnissä olevat korvakorut on kiinnitetty.

Myymälästä löytyy monenlaisia eri materiaaleista käsintehtyjä koriste- ja käyttöesineitä, kuten tämä puinen joutsen.

Vinkkejä kierrätyshenkiseen askarteluun

Käsityöväeltä löytyy myös vinkkejä helppoon, kierrätyshenkiseen askarteluun. Kierrätysmateriaalia käyttäessä säästää sekä ympäristöä että omaa lompakkoaan, kun materiaaleja ei tarvitse ostaa. Vanhoista koruista voi tuunata uusia, paperimassaa voi tehdä esimerkiksi vanhoista lehdistä, hammastahnasta tai kermaviilistä syntyy lumihiutaleita ikkunoihin ja väriäkin niihin saadaan esimerkiksi punajuuresta. Kuohuviinipullojen korkeista ja Elmu-kelmun putkesta voi tehdä neulontapuikkojen säilytyskotelon ja vanhoilla kynsilakoilla koristella vaikka pääsiäismunia tai nappeja vaatteisiin, jotka voi tuunata uusiksi. Esimerkiksi t-paidasta syntyy kätevästi pipo ja housujen reikäiset polvetkin voi paikata katkaisemalla housut ja lisäämässä uutta kangasta polvien kohdalle. Samalla voi lisätä kasvuvaraakin housuihin. Jos on oikein ahkera, voi purkaa vanhat neuleet ja tehdä samoista langoista uusia. Vanhoista pyyhkeistä taas saa oivia lattianpesuliinoja moppiin ja farkuista voi taikoa mm. laukkuja, sohvatyynyjä ja mattoja. Muovailuvahaakin voi tehdä itse mm. vedestä, suolasta ja vehnäjauhoista. Säänkestäviä koristeita saa kiviä maalaamalla ja vanhoihin punasavisiin kukkaruukkuihin kummasti uutta ilmettä, kun ne ensin liottaa vedessä, antaa sitten kuivua ja maalaa kauniit kuviot.

Huovutettuja tonttuja.

Käsityön iloa kaikille

He korostavat, että Tekevät Kädet on matalan kynnyksen yhdistys, jonka jäseneksi ovat tervetulleita sekä ammattilaiset että käsityöharrastajat.

–Sielu lepää, kun tekee käsitöitä. Toimintamme on jatkossakin tarkoitus olla sellaista, että kaikilla on kivaa. Tämä on paikka, jonne samanhenkiset ihmiset voivat kokoontua yhteen, Taimio sanoo.

–Kaikki voivat tehdä omien taitojensa ja kykyjensä mukaan. Itselleni olisi ihan mahdotonta ajatella, että en maalaisi tai tekisi käsitöitä, tiivistää Närhi.

–Monelle käsityöt ovat henkireikä ja mielenterveydelle tärkeä asia. Käsitöitä voi tehdä niin monella tasolla. Toinen tekee mallista ja toinen itse suunnitelmista ja lankojen värjäämisestä lähtien, avaa Brax.

Liike on auki ma-to klo 10-17 ja la 10-13.

SMS

Katja Närhi (vas), Pirjo Brax ja Mia Taimio esittelivät myymälänsä tuotteita.