Lohjan kahvilapäivää vietetään torstaina 4.6. Ainutlaatuinen kahviloiden yhteistapahtumalla juhlistetaan tänä vuonna kahviloiden aukiolojen vapautumista, toki turvallisuusseikat huomioiden. Suomen mittakaavassa mielenkiintoinen tapahtuma järjestetään nyt jo seitsemännen kerran. Lohjalta löytyy kaikkiaan lähes 30 kahvilaa, mikä on 48 000 asukkaan kaupungille paljon. Kahvilapäivämmekin on ainutlaatuinen, sillä tiedossa ei ole vastaavaa tapahtumaa muualta Suomesta.

Maailmanlaajuisesti Suomen vahva kahvikulttuuri ja asema kahvinjuonnin kärkimaana on säilynyt. Suomalaiset kuluttavat kahvia vuodessa noin 160 litraa asukasta kohti, eli noin 10 kg per asukas. Kahvin kulutus on pienen notkahduksen jälkeen jälleen vakiintunut. (Lähde: Suomen kahvi- ja paahtimoyhdistys).

Lohjan kahvilakesän avaus

Kahvilapäivän tavoitteena on tuoda suomalaista kahvilakulttuuria tunnetuksi ja elävöittää kotikaupungin katukuvaa houkuttelevalla kahvilatarjonnalla. Tämän vuoden kahvilapäivän teemana on ilo ja onni avata kahviloiden ovet ja tarjota ihanille asiakkaille niin kestosuosikkeja kuin uusiakin herkkuja.

–Tämä on Lohjan kahvilakesän avaus. Olemme todella onnellisia siitä, että voimme avata ja kahvilapäivä voidaan järjestää tässä kohdassa, missä se on tavallisestikin pidetty. Mietimme jo välillä kahvilapäivän siirtoa syksyyn, mutta tilanne ei välttämättä ole tämän parempi silloinkaan, kertoo Kati Koskinen Pink Lemonista.

Itsestäänselvää se ei suinkaan ollut, että kahvilapäivä pystytään tänäkin vuonna järjestämään.

–Kävimme kevään mittaan pitkään keskustelua siitä, mikä on oikea ratkaisu ja millaiset ovat hallituksen linjaukset. Tämä oli meille erittäin ihana päätös, että asiakkaita voidaan taas ottaa sisälle kahviloihin, Koskinen iloitsee.

Viime kädessä päätös kahvilapäivän pitämisestä syntyi äkkiä. Samalla päätettiin, ettei ohjemaa ole tänä vuonna, vaan perinteikäs tapahtuma muuttaa hieman muotoaan ja erilaisten värikkäiden ohjelmien sijaan eri puolilla Lohjaa nautitaan jälleennäkemisen riemusta hyvän kahvin ja herkkujen äärellä. Myös turvallisuus ja toisista huolehtiminen muistetaan kahvin hörpinnän lomassa.

–Teemme kahvilapäivästä sellaisen, että asiakkaiden on mukavaa ja turvallista tulla paikalle. Yleensä kahviloissa on ollut vieraita, mutta nyt keskitytään kahviin ja herkkuihin. Ruuhkia ei tule, kun ei ole esiintyjiä, jotka keräisivät ihmisiä. Lisäksi asiakaspaikat on puolitettu sisällä kahviloissa. Ulkonakin voi onneksi olla terassilla, koska on luvattu erinomaista säätä.

Kahvilat ovat kevään aikanakin voineet myydä tuotteita mukaan, mutta sitä päivää on odotettu kovasti, kun asiakkaat voivat jälleen istahtaa kahvikupposen ääreen kahvilassa. Koskinen iloitsee siitä, että nyt se päivä on viimein koittanut.

Kahvilapäivässä ovat tänä vuonna mukana Torikahvila Kaffela, Konditoria Pink Lemon, Rantakahvila Aurlahti, Cafe Lauri, Kahvila Liisa, Robert’s Coffee, Kahvila Kuulas, Toasti, Kahvipaahtimo Cafetoria, Pikku Omena, Lakeside Cafe, Alitalon Omenaviinitila, Kahvila Mimosa, Konditoria Cafe St. Honore, Vivamon kahvila, Hilman Herkku, Kahvilakioski Synnerberg, Lohjan Kaljaasi lauttaravintola, Carnevale Coffee Roastery, Siilo Cafe & Catering, Unkan Baari ja Wanha Virkkala. Jokaisen kahvilan omista herkuista ja erikoisuuksista löytyy tietoa kahvilapäivän Facebook-sivulta tai suoraan kahviloista.