Lohjalaiset kahvilat yhdistävät jälleen voimansa Kahvilapäivän merkeissä ja tarjoilevat ihmisille niin herkkuja kuin ohjelmaakin. Suomessa ainutlaatuinen tapahtuma järjestetään nyt jo 6. kerran.

Kahvilapäivä järjestetään Lohjalla tänä vuonna torstaina 6.6. Lohjalta löytyy kaikkiaan lähes 30 kahvilaa, mikä on 46 000 asukkaan kaupungille paljon. Lohjaa onkin runsaslukuisten kahviloiden ja Kahvilapäivän myötä alettu kutsua kahvilakaupungiksi. Kahvilapäivä on ainutlaatuinen, sillä tiedossa ei ole muualta Suomesta vastaavaa tapahtumaa, jonka eri kahvilat järjestäisivät yhdessä.

–Kahvilapäivä on ollut aina koko Lohjan juttu, mutta nyt painotamme sitä erityisesti. Jokainen kahvila voi järjestää ohjelmaa, jos haluaa, sanoo Kati Koskinen Pink Lemonista.

Osassa kahviloista on luvassa ohjelmaa aamusta iltaan, mutta Kahvilapäivään voi osallistua myös nimeämällä esimerkiksi Kahvilapäivän leivoksen ja toivottamalla asiakkaille ”Hyvää Kahvilapäivää”.

Lohjalaiset ovat ottaneet Kahvilapäivän omakseen.

–Ihmiset ovat olleet todella hyvin liikkeellä ja lähteneet kiertämään kahviloita jo varhain aamulla. Kahvilapäivän tunnelma ja kokonaisuus, kaikki se mitä Kahvilapäivä on, vetävät ihmisiä, kertoo Jukka Turunen Cafe Laurista.

–Osa käy todella monessakin kahvilassa, iloitsee myös Koskinen.

Torikahvila Kaffelan Riikka Ventelä lisää, että Kahvilapäivään tulee ulkopaikkakuntalaisiakin. Tapahtuman takia lähdetään kierrokselle keskustaan myös kauempaa Lohjan kylistä.

Jukka Turunen (Cafe Lauri), Riikka Ventelä (Torikahvila Kaffela), opas Virve Haahti (Virve Haahti the Guide), Marjo Stolpe (St. Honore) ja Kati Koskinen (Pink Lemon) valmistautuvat Kahvilapäivään.

Kuuden kahvilan kierros

Tänä vuonna Kahvilapäivän uutuutena Lohjan opas Virve Haahti järjestää kiertoajelutuotteena Kuuden kahvilan kierroksen. Kierroksen hinta sisältää juoman joka kahvilassa, pieniä herkkuja, bussikuljetuksen ja ammattitaitoinen opastuksen. Kierroksen aikana käydään Kaffelassa, St. Honoressa, Kahvilakioski Synnerbergissä, Pink Lemonissa, Hilman Herkussa ja Cafe Laurissa. Kierros alkaa Kaffelasta kello 9.30 ja kestää noin neljä tuntia.

–Idea kierroksesta lähti halusta tarjota autottomille mahdollisuus käydä eri kahviloissa. Tänä vuonna liikutaan Perttilä-Virkkala välillä, mutta ehkä ensi vuonna lähdetään kiertämään järveä, jos kierros on suosittu, kertoo Haahti.

Kierroksen kahvilat ovat suunnitelleet tarjottavat siten, että jokaisessa nautitaan jotain erilaista. Se, mitä tarjolla tulee olemaan, on vielä yllätys, mutta erilaiset ruokavaliot on huomioitu.

–Ei tarvitse syödä kuutta kertaa peräkkäin suklaakakkua, naurahtaa Turunen.

–Kierros palvelee hyvin Kahvilapäivän alkuperäistä ideaa, että ihmiset lähtisivät liikkeelle kiertämään kahviloita ja tutustumaan uusiin paikkoihin, hän jatkaa.

Kierrokselle mahtuu mukaan 50 henkeä. Lippuja kierrokselle: Virve Haahti the Guide, nettikauppa ja sähköposti)

Musiikkia, herkkuja ja Kahvilapäivän tunnelmaa

Kahvilapäivänä useassa Lohjan kahvilassa on erityistä ohjelmaa koko päivän ajan, kuten musiikkia tai baristat valmistamassa erikoiskahveja. Kahvilapäivä ei tietenkään ole mitään ilman hyviä herkkuja. Moni kahvila onkin nimennyt Kahvilapäivän leivonnaisen tai kehittänyt jotain uutta Kahvilapäivää varten. Kaffelassa esimerkiksi leikitellään karjalanpiirakalla ja tuodaan se 2 000-luvulle. Cafe Laurissa taas panostetaan kahvismoothieen ja kylmiin kahvidrinkkeihin.

Kahvilakohtaiset tiedot ja päivän ohjelman voi tarkistaa kahviloiden omilta sivuilta tai VisitLohjan sivulta. Tässä kuitenkin hieman esimakua Kahvilapäivän ohjelmatarjonnasta: Cafe Laurissa kuullaan pianomusiikkia päivällä ja kitaran soittoa illalla. Klassikkokuorokin piipahtaa laulamassa. Lisäksi luvassa on vaate-esittelyä. St. Honoressa on aamiaisbuffa, Elvarin koju, kattausvinkkejä kesän juhliin ja Suunnittele unelmiesi kakku -kilpailu. Wilson Kirwa on paikalla noin kello 12.00 ja illalla kuullaan musiikkia. Pink Lemonissa on luvassa kuppikakkujen koristelua ja suolaisia ja makeita maistiaisia. Lohjan torilla esiintyvät sekä Virkkalan torvisoittokunta että erilaiset pop up -esiintyjät. Torilla on myös käsityömyyntiä.


Kahvilapäivän logon on suunnitellut ja maalannut lohjalainen Emma Theman.

Suomalainen pitää kahvista

Maailmanlaajuisesti Suomen vahva kahvikulttuuri ja asema kahvinjuonnin kärkimaana on säilynyt. Suomalaiset kuluttavat kahvia noin 160 litraa asukasta kohti eli noin 10 kg per asukas. Kahvin kulutus on pienen notkahduksen jälkeen jälleen vakiintunut. (Lähde: Suomen kahvi- ja paahtimoyhdistys). Kahvilapäivän tavoitteena on tuoda suomalaista kahvilakulttuuria tunnetuksi ja elävöittää kotikaupungin katukuvaa houkuttelevalla kahvilatarjonnalla. Kahvilapäivän konseptin voisi vapaasti kopioida muihinkin Suomen kaupunkeihin, mutta ainakaan toistaiseksi tapahtuma ei ole lähtenyt leviämään.

–Lohjalla tehdään poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä. Olen jutellut kollegojeni kanssa eri paikkakunnilta ja he ovat sanoneet, ettei tällainen tapahtuma toimisi heidän kaupungeissaan, koska kilpailu on niin kovaa, Koskinen kertoo.

Lohjalla yrittäjät tuntevat toisensa ja ovat verkostoituneet mm. Lohjan Matkailun aamukahvi -tapahtumien kautta. Myös kilpailu nähdään eri tavalla.

–Pahin kilpailijamme ei ole toinen kahvila, vaan kotona juotu kahvi, toteaa Ventelä ja vinkkaa, että Suomessakin voitaisiin eurooppalaiseen tapaan mieltää kahvilassa käynti vielä enemmän sosiaaliseksi tapahtumaksi ja kahvila paikaksi, jonne mennään nauttimaan.

SMS