Kalevalan päivän juhla järjestetään Sammatissa 28.2.

Jussi Makkonen ja Nazig Azezian. (Kuva: Matti Makkonen)

Kalevalan julkaisemisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 170 vuotta. Kalevalan vaikutus taiteeseen on ollut laajaa ja merkityksellistä koko tämän ajan. Sammatin Kalevalan päivän juhlassa kuullaan Kalevalan vaikutuksesta Sibeliuksen musiikkiin sekä kuvataiteeseen ja nykymusiikkiin.

Kalevala Sibeliuksen inspiraation lähteenä on aiheena tarinallisessa konsertissa, jonka esittävät Jussi Makkonen, sello ja Nazig Azezian, piano. Kappaleiden lomassa kerrotaan tarinoita Sibeliusten häämatkasta 1892 sekä Kalevalan ja runonlaulun merkityksestä Sibeliuksen sävellystuotannossa ja konsertissa kuultavissa kappaleissa.

Lahjakkaat taiteilijat Jussi Makkonen ja Nazig Azezian ovat tehneet kiinteää yhteistyötä vuodesta 2013 alkaen. Sibelius-juhlavuonna 2015 julkaistiin Makkosen ja Azezianin ideoima Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa -lasten kuvakirja ja cd-levy. Juhlavuoden konserteissa he esiintyivät yli 100 000 lapselle Suomessa ja eri Euroopan maissa. He ovat myös julkaisseet Sibelius-aiheisia musiikkivideoita ja vuonna 2015 sai uusi multimediaa sisältävän Sibelius Inspiration -konserttikokonaisuus ensi-iltansa. Makkonen ja Azezian vievät edelleen Sibeliusta maailman konserttisaleihin.

Juhlaesitelmän videon, runojen ja puheen keinoin pitää kuvataiteilija ja sanoittaja Pekka Kainulainen. Hän kertoo taiteen ja Kalevalan yhteyksistä sekä omissa töissään että laajemminkin. Kainulainen on tunnettu monipuolisena kuva- ja performanssitaiteilijana. Hän on jo yli vuosikymmenen tehnyt sanoituksia Amorphis-yhtyeelle.

Sammatin Kalevalan päivän juhla on torstaina 28.2. Sampaalassa. Juhla alkaa kahvitarjoilulla klo 18. Ohjelma alkaa klo 18.30. Juhlan järjestää Sampoyhdistys ry ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

(Kuva: Marko Haapalehto)