Lohja on tunnettu muualla Suomessa muutamasta asiasta: meillä on vanha kirkko, Tytyrin kaivos, paljon omenoita, Lohjanjärvi ja sitten meillä on myös lauttaravintola Kaljaasi, jonka tämä kesä on nyt 25.kesä laineilla ja veneilijöiden tapaamispaikkana.

– Lauttaravintola Kaljaasi oli toiminut viitisen vuotta, kun silloinen omistaja ehdotti, että jatkaisin sitä, kertoo nykyinen ravintoloitsija Seija Virolainen. Tämä tapahtui 20 vuotta sitten, eli Seija on pitänyt Kaljaasin avoimena jokainen kesä viimeiset 20 vuotta ja aikoo pitääkin vielä ainakin pari seuraavaa vuotta.

– Ei tässä kukaan enää nuorene ja olemme keskustelleet potentiaalisten ostajien kanssa Kaljaasin tulevaisuudesta ja kaupat voivat toteutua nopeastikin, jolla sitten varmistetaan lauttaravintolan tulevatkin vuodet lohjalaisten ja kesäasukkaiden palvelija, kertoo Seija.

Lauttaravintola Kaljaasi on kesällä auki joka päivä keskipäivästä alkaen, paitsi maanantaisin, jolloin pidetään lepopäivä. Seija tulee lautalle jo hyvissä ajoin laittamaan kaikki kuntoon ja täyttämään varastot asiakkaita varten ja rutiineihin kuuluu myös joka aamuinen uinti ennen Kaljaasin avaamista.

– Tätä on tehnyt jo niin monta vuotta, että kaikki tekeminen tulee jo selkäytimestä ja tottahan on myös se, että kyllä näiden 20 vuoden lauttaravintolan pitämisen aikana ovat monet lohjalaiset ja kesäasukkaat tulleet tutuiksi.

Seija Virolainen on tuttu monelle lohjalaiselle myös monesta muusta. Hän piti jonkin aikaa Lohjan keskustassa omaa kauppaa Lähimarket Virolainen ja yhä vielä hänellä on myös siivousyritys, yli tekemistä riittää aamusta iltaan, aivan kuten jokaiselle yritteliäällä yrittäjällä.

Lauttaravintola palveluksessanne

Lauttaravintola Kaljaasissa on reilut 100 asiakaspaikkaa ja ankkuriin mahtuu noin 30 venettä ja Seijan kertoman mukaan niinä iltoina, kun on tapahtumia, on Kaljaasi yleensä aika täynnä.

– Paljon ratkaisee tietenkin sää. Vaikka lauttaravintolassa on lämmitys, wc-tilat ja kunnolliset seinät, ettei tuuli ja kylmyys haittaa sisällä, niin matka lautalle saattaa olla sen verran viluinen, että sateisella ja tuulisella säällä ei lauttaravintolaa avata, ja asiasta tiedotetaan heti Facebook-sivuilla.

Seija onkin iloinen Facebookista, joka on tuonut mahdollisuuden tiedottaa asiakkailla aina saman tien, jos aukioloon tulee muutoksia ja koska erilaisia esiintyjiä tai tapahtumaa on lautalla. Seija kertoo, että tänäkin kesänä on lautalle tulossa erilaisia tapahtumailtoja ja karaokea.

– Meillä voi myös yritykset ja muut ryhmät tulla ja varata tiloja käyttöönsä. Jos ryhmässä on vähintään 25 henkeä, saamme tehtyä, vaikka kunnon ruokabuffetin ja pienemmälle porukallekin aina jotain saadaan tarjolle. Lautalla ei kuitenkaan ole varsinaista keittiötä, joten normaalioloissa lautalta saa pikkupurtavaa ja juotavaa. Kaikki asiakkaamme eivät ole edes huomanneet, että uuden alkoholiasetuksen myötä meiltäkin saa vahvoja juomia.

Lauttaravintolan tulevaisuus

Lauttaravintola perustuu sen erikoiseen kokonaisuuteen ja myös siihen, että sinne pääsee vain veneellä. Seija kuitenkin pitää yllä palvelua, missä he myös hakevat asiakkaita rannalta omalla veneellään. Tulevaisuutta ajatellen Seijalla kuitenkin on pieni huoli.

– Veneilijät haluavat, että jatkamme ja myös Lohjan kaupunki on ilmaissut, että se haluaa Kaljaasin olevan Lohjanjärvellä myös tulevaisuudessa. Olemmekin pari viimeistä vuotta käyneet kauppakeskusteluja uusien mahdollisten omistajien kanssa, mutta sitten tuli mutka matkaan. Kaljaasin toiminnan yksi kulmakivi on toimiva logistiikka, eli tavaraa pitää olla lähellä varastossa, josta sitä saa nopeasti lisää, koska itse lautalla on tilat rajoitetut. Kaljaasilla onkin varasto aivan Kalkkipetterin rannassa, Finnsementin maalla.

Finnsementti on kuitenkin kertonut, ettei se enää anna uusille yrityksille tai vuokralaisille maata vuokralle Kalkkipetterin rannasta. Heille on ok, että Seija ja Kaljaasi ovat vuokralla, mutta uuden vuokralaisen kanssa vuokraaminen ei onnistuisi.

Uudet ostajaehdokkaat ovat olleet yhteydessä kaupunkiin ja kaupungin elinkeinojohtoon, jos he voisivat auttaa heitä. Kaljaasi on kuitenkin 25 vuoden ajan tehnyt kaupunkia tutuksi ja toiminut kaupungin yhtenä vetonaulana.

Seija ei anna tuon vuokra-asian kuitenkaan haitata päivittäisiä työtehtäviä ja asiakkaiden palvelua, vaan Kaljaasi toivottaa sinut tervetulleeksi tänäänkin ja huomenna, ja ylihuomenna ja koko kesän klo 12 alkaen, mutta kannattaa tarkistaa ennen lähtöä Facebookista, ettei jostain syystä lautta olekaan avoinna.

Kaljaasi koostuu useammasta osasta, joista pääosat ovat katettuja.