Kässän talossa on 1.2. saakka esillä Kanneljärven Opiston kuvataideopiskelijoiden yhteisnäyttely. Opiskelijat ovat suorittaneet Lapin yliopiston avoimen yliopiston kuvataiteen perus- ja aineopintoja Kanneljärven Opistossa parin vuoden ajan ja valmistuneet. Kanneljärven Opisto on tarjonnut kuvataideopintoja Lohjalla jo yli 30 vuotta ja opiston kuvataidelinjalta on sinä aikana valmistunut satoja opiskelijoita. Monen aikamme menestyksekkään taiteilijan CV:stä voikin löytää Kanneljärven Opiston. Nyt valmistuneilla on kuitenkin eniten Kanneljärvellä suoritettuja taideopintoja takanaan, sillä aineopinnot ovat uutta Kanneljärvellä. Kässän talolla nähtävä näyttely ei ole taiteilijoiden lopputyö, mutta yhteisnäyttelynä se juhlistaa sopivasti heidän valmistumistaan.

–Opisto täytti viime vuonna 125 vuotta ja juhlanäyttelyä toivottiin. Siitä muotoutui meidän projektimme. Kaikilla meillä on ollut jo omat näyttelyt opintojen aikana, avaa Nina Leino.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, tekstiiliveistoksia, grafiikkaa, sekatekniikka töitä, tilateoksia, valokuvia story boxeja sekä yksi installaatio, monipuolinen kattaus siis. Yhteensä teoksia on 99. Karsintaa saatiin tehdä urakalla, sillä alun perin teoksia oli melkein puolet enemmän, mutta teosten valikointi sujui hyvässä hengessä. Yhteistä teemaa näyttelyn teoksilla ei ole, vaan ne on kerätty opiskelijoiden opintojen varrelta. Näyttelyssä teokset on kuitenkin aseteltu esille niin, että ne tukevat toisiaan eivätkä riitele seinillä.

–Kannattaa tulla katsomaan, koska tämä on ihan älyttömän hieno kokonaisuus, monipuolinen kattaus eri tekniikoita. Jokainenhan tarvitsee taidetta myös kotiinsa, Leino vinkkaa.

Anna-Maija Kurppa ja Sanna Bertschi puolestaan ihailevat sitä, miten hienon kokonaisuuden eri taustoista tulevat ihmiset ovat saaneet kasaan yhteiseen näyttelyyn.

Opiskelijat Raija Pikku-Pyhältö (vas), Nina Leino, Merja-Riitta Hämäläinen, Sanna Bertschi ja Anna-Maija Kurppa sekä opettajat Laura Pikarla ja Jonas Gustavsson.

Yhteistyö jatkuu varmasti”

Parin vuoden aikana on opiskeltu monta tekniikkaa ja hyödynnetty omaa luovuutta, mutta opiskelijat ovat saaneet paljon muutakin.

–Porukka on hioutunut hyvin yhteen. Tämä on ollut pitkä prosessi, jonka aikana olemme tukeneet toisiamme, kertoo Merja-Riitta Hämäläinen.

–Tämä on ollut yksi elämäni onnellisimmista jaksoista, Bertschi toteaa.

–Tässä on menty niin syvälle sieluun, kun olemme tehneet esitelmiä, joissa olemme purkaneet omaa elämäämme. Juuri se on hitsannut porukan yhteen. Monet kerrat on itketty ja naurettu yhdessä, kertoo Raija Pikku-Pyhältö.

Opinnot ovat ohi, mutta porukka pysyy kasassa.

–Yhteistyö jatkuu varmasti, vakuuttaa Hämäläinen.

Raija Pikku-Pyhällön valokuvissa leikitään valolla ja varjolla. Hän kuvaa mielellään kiinnostavia ja hauskoja yksityiskohtia ja ilmiöitä sekä luonnossa että omassa arjessaan.

Taiteilukin jatkuu. Leino kaipaa omaa työhuonetta ja aikoo lisäksi harjoitella ihmishahmojen kuvaamista.

–Ihmishahmo pitäisi olla haltuun. Se on ollut minulle punainen vaate, hän toteaa.

Hämäläinen on toiminut 25 vuotta taideterapeuttina, joten taidetta hänen ympärillään riittää joka tapauksessa, mutta nyt on aika löytää enemmän myös omaa taiteilijuutta.

–Maalaan mielelläni kotona. Pidän välineet esillä niin tämä ei unohdu. Aion myös sopia näyttelyitä. Ne innostavat, eikä tekeminen ole silloin niin rajatonta, kun teoksia tekee jonnekin, hän kuvaa.

Kurppa innostuu opettajien ehdottamasta uudesta yhteisnäyttelystä.

–Se kuulostaa hyvältä. Olen saanut opinnoista paljon eväitä ja näyttely innostaisi ja motivoisi jatkamaan.

Opettajat Jonas Gustavsson ja Laura Pikarla ihailevat oppilaidensa näyttelyä ja saavat myös itse kehuja.

–Opetus on ollut positiivista pedagogiikkaa. Kannustavaa ja sellaista, jossa jokaisen lahjat on nostettu esille. He ovat nähneet, mikä kenenkin helmi on, Hämäläinen kiittää.

Näyttelyssä on teoksia myös Tiina Mattilalta, Julia Rasmukselta, Marja-Riitta Romanaiselta, Cenita Sajaniemeltä, Anu Valavaaralta ja Mari Virtaselta. Näyttelyn teokset ovat myynnissä. Näyttely on avoinna Kässän talossa ke-pe kello 14.00–18.00 ja la-su 12.00–16.00. Paikalla on aina joku opiskelijoista kertomassa teoksista. Kanneljärven Opistossa on avoimet ovet 17.1.

SMS

Anna-Maija Kurpan teos on saanut innoitusta Myrskyluodon Maijasta. –Olen aina pitänyt siitä kappaleesta, siinä on hienot sanat. Lisäksi meri on minulle elementtinä tärkeä, Kurppa kertoo.