Lohjan pääkirjastossa on 28.11. saakka esillä kantaa ottava valokuvanäyttely Veden äärellä.

Luonto on monimutkainen kokonaisuus, jossa yhdenkin palasen häviäminen tai vahingoittuminen häiritsee tasapainoa. Myös maapallon suuret uhat, lämpeneminen ja kuudes sukupuutto liittyvät puhtaaseen veteen. Suomessa vettä riittää, ehkä siksi monet vesiä uhkaavat tekijät jäävät meiltä huomaamatta. Osan näkisimme, jos osaisimme katsoa, osa on näkymättömissä.

Näyttelyn kuvat kertovat vesiin liittyvästä luonnosta, jonka tulevaisuus on vaakalaudalla. Vaikka monessa asiassa tilanne näyttää synkältä, on meillä mahdollisuus valoisampaan tulevaisuuteen, kunhan heräämme suojelemaan vesiluontoa.

–Haluamme näyttelyllämme herättää keskustelua tärkeistä aiheista ja saada päättäjät toimimaan. Vesi, maa ja ilma muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa elämän maapallolla, valokuvaajat kertovat.

–Nostamme ongelmat näyttävästi esille. Kauniissa kuvissa kaikki on kohdallaan; rupikonnat kutevat, kurjenmiekka kukkii, lepakko saalistaa, hylje kellii kalliollaan, rantakäärme kantaa kalan maihin, taimen ui purossa, joet, purot ja meri esiintyvät kauneimmillaan… Tunnelmallisiin kuviin liittyvät napakat faktatekstit, jotka kertovat uhkatekijöistä. Tarkoitus on saada aikaan keskustelua ja herättää päättäjät. Mennään tunne edellä, faktat tiukasti mukana.

Näyttely on tarkoitettu kaikille, mutta se sopii erityisen hyvin koululaisille ja opiskelijoille ilmiöoppimiseen ja ryhmätöiden pohjaksi.

Harmaahylje. (Kuva: Tuomas Heinonen)

Uhat esille kuvien avulla

Veden äärellä on pääkaupunkiseutulaisen Luontokameroiden yhteinen ponnistus. Mukana on 19 kuvaajaa. Taustatukena heillä olivat kotkalainen hydrobiologi Esa Korkeamäki ja dosentti Jan Weckström Helsingin yliopistosta. Taulut on toteutettu uudella tekniikalla, ne on taustavalaistu ledeillä, joten kuvat ovat poikkeuksellisen intensiivisiä. Aiheen yhteiskunnallisen ja yleishyödyllisyyden perusteella näyttelyn toteuttamiseen on saatu apurahoja Maj ja Tor Nesslingin säätiöltä sekä Finnfotolta.

–Olimme aiemmin toteuttaneet Luontokameroiden yhteisnäyttelyn keväisestä Jungfruskärin saaresta, ja halusimme tehdä uuden näyttelyn. Aiheeksi valikoitui teema Veden äärellä, joka oli niin laaja, että varmasti jokaisella olisi mahdollisuus osallistua. No kuvia kertyi aikamoinen määrä, ja sitten oli valinnan paikka. Ongelmana oli, ettei niistä saatu aikaan ehjää kokonaisuutta, jossa olisi jokin yhteinen punainen lanka. Kuvien värisävyjen perusteella valittu koostekin tuntui sekavalta. Halusimme liittää kuviin myös tekstit, mutta kerta kaikkiaan tehtävä tuntui mahdottomalta, Lisse Tarnanen taustoittaa näyttelyn syntyä.

–Sitten jostain palautuivat mieleen kerhoillassamme vierailleen valokuvaaja Jore Puusan sanat: Luontokuvaus on tyhmää! Teillä on käsissänne voimakas väline, valokuvat, tehkää niillä jotain, jolla on merkitystä. Merkitys, sitähän tässä olimme hakemassa, vesiä ja niistä riippuvaista luontoa uhkaavat monet vaarat. Määrittelimme kohteet, joissa uhka on ilmeinen ja teimme näistä kohteista luettelon kuvaajille. Jo aiemmin kerätyistä kuvista ja näistä teemoitetuista kuvista kertyi noin tuhannen teemaan sopivan kuvan kokoelma, josta valikoituivat nyt esillä olevat 30 kuvaa. Myös tavoite saada mukaan vähintään yksi kuva jokaiselta mukaan ilmoittautuneelta, onnistui sekin. Tekstejä tehdessä oli vahvana taustatukena hydrobiologi Esa Korkeamäki, Tarnanen jatkaa.

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina (ma-to klo 9.00–20.00, pe 9.00–17.00, la 10.00–15.00).