Poikkesimme pariin karkkilalaiseen yritykseen ja kysyimme niiden ja Karkkilan kuulumisia. Sähkö-Wiikillä ja Esan Kalusteella on molemmilla takanaan kunnioitettava historia yritystoiminnassa.

Esan Kalusteesta löytyy erikoisempiakin sisustuselementtejä, kuten nämä katajaiset kellot.

 

Sähkö-Wiik on 29-vuotias sähköalan yritys, joka muutti nykyisiin tiloihinsa Yrittäjäntielle vuonna 1995. Yrityksen 28 ensimmäistä vuotta toimitusjohtajana toimi Pekka Wiik, mutta nyt titteli on siirtynyt hänen yhtiökumppanilleen Petri Anttilalle.

-Kentällä on vähän vaihdellen noin 20 asentajaa. Teemme sähkösuunnittelua ja vahvavirtasähköasennuksia sekä asuin- että teollisuusrakennuksiin. Asennamme myös aurinkokennotekniikkaa sekä lämmityskaapeleita. Se on yksi bravuurimme, Wiik kertoo.

Yrittäjäntieltä löytyy yrityksen myymälä.

-Myymme paljon sähkötarvikkeita tämän alueen yrityksille ja yksityisillekin. Sähkölaitteet kaipaavat välillä uusintaa ja emäntäkin vaatii nätimpää lamppua, Wiik naurahtaa.

Sähköala on ehtinyt muuttua paljon vajaassa 30 vuodessa. Yksi muutos on ollut mm. LED-valoihin siirtyminen. Wiik kertoo, että niiden avulla on saatu karsittua kuluja esimerkiksi katuvalaistuksessa. Muuttuva maailma tuo alalle uusia tarpeita.

-Elämme tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Kameravalvontajärjestelmistä tulee nykyään paljon kyselyjä, kun laitteista on tullut parempia ja halvempia. Niitä asennetaan niin asuin- kuin teollisuusrakennuksiinkin. Nyt ollaan menossa myös kohti älytaloja. Laitteiden ja valaistuksen ohjausta, lämmönsäätöä ja kiinteistönvalvontaa tulee koko ajan lisää.

-Olemme nyt jonkin aikaa rakentaneet myös latauspisteitä sähköautoille. Ostin itsekin sellaisen kulkuneuvon, Nissan Leafin kotikylältä, vaikka katselin Teslaakin. Hyvin se on toiminut ja vaikuttaa jokapäiväiseen käyttöön hyvin asialliselta, Wiik kertoo.

Hän veikkaa, että sähköautot tulevat lisääntymään jatkossa huomattavasti.

-Infrassa on vielä omat haasteensa, mutta esimerkiksi moni liikekeskus varautuu nykyään sähköautojen latauspisteillä.

Yleisesti ottaen tulevaisuus näyttää jatkossakin myönteiseltä.

-Ilmassa on mukavia enteitä, kun Suomi on nousussa ja rakentaminen vauhdissa, Wiik toteaa.

Pekka Wiik kertoo, että tällä hetkellä sähköalalla ajankohtaisia asioita ovat mm. sähköautojen latauspisteiden rakentaminen ja älytalotekniikka.

 

Huonekalukauppaa jo 50 vuotta

Esa Siivonen perusti Esan Kalusteen 50 vuotta sitten ja jatkaa yrityksensä johdossa edelleen. Esan Kaluste myy mm. huonekaluja, pihamökkejä, roskakatoksia, kesäkalusteita, valaisimia, mattoja, sänkyjä, patjoja ja sisustus- ja lahjatavaroita. Laaja valikoima saa kiitosta asiakkailta.

-Asiakkaat sanovat, että mitä teiltä ei löydy sitä ei tarvitakaan, Siivonen naurahtaa.

Yksi Esan Kalusteen vahvuus on laajan valikoiman lisäksi se, että sieltä löytyy hieman erikoisempiakin sisustuselementtejä.

-Asiakkaat sanovat, että ketjuliikkeissä on kaikissa samat tuotteet, mutta täältä löytyy vähän erityylistäkin, Siivonen sanoo.

Esan Kaluste on myynyt huonekaluja alusta saakka. Sinä aikana mallit ovat toki muuttuneet moneen kertaan ja valikoimakin on kasvanut huimasti.

Nykyään tarjontaa on paljon, ja asiakkaatkin ovat mm. värien osalta tarkempia siitä, mitä ostavat. Ennen samanlaista sohvaa saatettiin myydä kymmenen putkeen, mutta nyt erilaisia kankaita ja värejä on paljon.

Siivonen kertoo, että toinen tykkää toisenlaisesta huonekalumallista ja toinen toisenlaisesta, mutta väreistä suosittuja ovat tällä hetkellä harmaa ja valkoinen. Kesän lähestyessä ajankohtaista alkaa pian olla myös kesäkalusteiden ja pihamökkien myynti.

Yksi asia Siivosta kuitenkin harmittaa, sillä nykyään huonekalualennuksia mainostetaan paljon, mutta koska lähtöhinta ei ole todellinen, voi lopputulos kääntyä päälaelleen, eikä mitään alennusta oikeasti tule, joskus voi käydä jopa päinvastoin.

-Minulla kulut eivät ole valtavat, joten pidän hinnatkin edullisina, hän toteaa.

Siivonen perusti huonekaluliikkeensä parikymppisenä, kun jotain piti alkaa tehdä. Hän ajattelee, että alan yrittäjäksi oli silloin helpompi ryhtyä kuin nykyään.

-Silloin oli helpompi lähteä yrittämään, koska valikoima ei ollut niin laaja. Nyt pitäisi lähteä liikkeelle paljon isommalla valikoimalla.

Muutama vinkki hänellä silti on antaa tuoreille yrittäjille.

-Yritys toimii, kun tekee tarpeeksi töitä. Pelkkä yritys itse ei tuota mitään. Yrittämisessä on myös aina ollut kohokohtia ja laskuja. Se kuuluu normaaliin yrittämiseen, hän toteaa.

Esa Siivonen on pitänyt huonekaluliikettä jo 50 vuotta. Sinä aikana mm. huonekalumallit ja värit ovat monipuolistuneet huomattavasti.

 

Karkkilassa suhtaudutaan positiivisesti tulevaisuuteen

Sekä Wiik että Siivonen viihtyvät Karkkilassa.

-Tämä on hyvä paikka aika keskeisellä paikalla. Moneen muuhun kaupunkiin on täältä noin 50-60 kilometriä. Karkkila olisikin sijainniltaan monelle alalle keskeinen paikka.

50 vuodessa Karkkila on kasvanut.

-Kaikkea on tullut lisää, kuten asuinalueita, mutta ei sitä niin huomaa, kun on täällä koko ajan. Ei tätä teollisuuskylääkään tässä ennen ollut, pohtii Wiik.

Hän muistuttaa myös, että Karkkilassa on monia hienoja paikkoja, kuten keskustan tuntumassa virtaava joki.

-Se on vähän piilossa, mutta todella hieno. Siellä menee tiekin kosken varrella.

Wiik katsoo tulevaan.

Parempaan päin täällä mennään. Karkkilan johto on miettinyt mm. uusien talojen ja liiketilojen rakentamista. Eteenpäin yritetään ja niin on syytäkin, koska paikoilleen ei voi jäädä, hän sanoo.

SMS